Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, χθες, στο υπουργείο Εργασίας για να αφήσει ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχτηκε για τον θάνατο της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Απλοί πολίτες, συνεργάτες της Υπουργού, νυν και πρώην αξιωματούχοι, διπλωμάτες, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, συγκινημένοι ανέμεναν σε μια μεγάλη ουρά. Το βιβλίο συλλυπητηρίων άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα φορτισμένος, και συνοδευόμενος από σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Η σορός της Ζέτας Αιμιλιανίδου τίθεται σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα, από τις 8:00 έως τις 10:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο. Η κηδεία θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία Υπουργού, δημοσία δαπάνη, στις 11:00.

Συντριβή για την απώλεια της αγαπημένης τους Ζέτας, μιας προσωπικότητας που κόσμησε με την παρουσία της το πολιτικό σύστημα της χώρας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Μια απώλεια που δεν περιορίζεται στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά εκτείνεται ως απώλεια για τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες. Το όραμα του Προέδρου για ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την προσωπική σφραγίδα της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Μιας προσωπικότητας που τη διέκριναν η οξυδέρκεια, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, η δημιουργικότητα και η αποτελεσματικότητα. Πέραν όλων, όμως, κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η ενσυναίσθηση, η σεμνότητα και η ανθρωπιά, γεγονός που μαρτυρείται από την καθολική καταξίωσή της στη συνείδηση των πολιτών. Αιωνία θα κρατήσουμε τη μνήμη σου αγαπημένη μας Ζέτα». Το σημείωμα υπέγραψαν και όλοι οι Υπουργοί καθώς και Επίτροποι της Κυβέρνησης. 

Εμφανώς συγκινημένη, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, έγραψε στον δικό της αποχαιρετισμό: «Μας καθόρισες. Με το έργο, τη δράση, την προσωπικότητά σου, έβαλες τον πήχη πολύ ψηλά και άφησες στους ώμους μας βαριά παρακαταθήκη. Αγάπησες τον άνθρωπο τόσο, που κατανόησες και αφουγκράστηκες τις ανάγκες του, χάραξες ”δρόμους” και έδειξες ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Τίμησες με την αλτρουιστική στάση σου τον δημόσιο βίο και κατέκτησες το πιο ψηλό βάθρο. Αυτό της καρδιάς μας, της καρδιάς του κόσμου», αναφέρει. Χαρακτήρισε επίσης τη Ζέτα Αιμιλιανίδου ως «πρότυπο αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας, επαγγελματισμού, ικανότητας». 

Θλίψη για την απώλεια της υπουργού Εργασίας και δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω της, συνεχίζουν να εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, Πανεπιστήμια, οικονομικοί φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση. Εξυμνούν, δε, το έργο που επιτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στον δυναμικό της χαρακτήρα, την αποφασιστικότητά της, τη μοναδική ικανότητά της να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα.

Στο μεταξύ, ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων οι εισφορές να διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.