Στα έκτακτα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα, παράλληλα με την κατασκευή άλλων εννέα κυματοθραυστών, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα Περβόλια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάβρωση της ακτής. Το πρόβλημα της διάβρωσης, έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ακαθαρσίες και όγκοι χώματος να παρασύρονται στη θάλασσα που γίνεται κόκκινη, γεγονός που προκαλεί πολύ άσχημη εικόνα και μεγάλη δυσφορία στους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν εκφράσει πολλά παράπονα. 

Τα νέα αντιδιαβρωτικά έργα, θα ξεκινήσουν σε μικρό τμήμα της παραλίας, κοντά στον Φάρο και θα καλύπτουν μήκος περίπου 435 μέτρων. Ο εργολάβος του έργου, που έχει ήδη μετακινήσει μηχανήματα στην περιοχή, θα κατασκευάσει θωράκιση από φυσικούς ογκόλιθους μήκους περίπου 150 μέτρων και 14 προβόλους, εκ των οποίων οι 10 έχουν μήκος περίπου 30 μέτρων έκαστος και οι 4 θα έχουν μήκος περίπου 35μ-38μ έκαστος. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα σχέδια, θα γίνει και αποκατάσταση υφιστάμενου οχετού. Το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 12 μήνες, έναντι κόστους €457.000 περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Κοινοτάρχης Περβολιών, Κώστας Τίγγης, το πρόβλημα με τη μεταφορά ακαθαρσιών αλλά και λάσπης στη θάλασσα, υφίσταται αναλόγως της κατεύθυνσης του ανέμου και όταν είναι ταραγμένη η θάλασσα. «Εμείς πιστεύουμε πως με την ολοκλήρωση των 15 κυματοθραυστών θα λυθεί το θέμα. Έγινε ένα έργο ημιτελές από έξι κυματοθραύστες. Μέχρι τότε, όμως, θα γίνουν τα προσωρινά αντιδιαβρωτικά έργα από το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων». Σημειώνεται πως η κατασκευή των υπόλοιπων εννέα κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών, ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κραυγή απόγνωσης στα Περβόλια για τη διάβρωση (εικόνες)

Οι κυματοθραύστες είναι παράλληλοι προς την ακτή, σε απόσταση 230-280 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή και σε βάθος -3,5 μέτρων περίπου από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Το μήκος του κάθε κυματοθραύστη είναι περίπου 150 μέτρα.

Το κόστος του έργου ξεπερνά τα €6 εκατ. και το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωσή του σε διάρκεια 30 μηνών. Οι εννέα νέοι κυματοθραύστες, θα συμπληρώσουν τους 15 που προέβλεπε η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα διάβρωσης στην περιοχή. 

Με αίτημα του, εν τω μεταξύ, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών ζήτησε την κατασκευή ενός ακόμη κυματοθραύστη. «Ο λόγος που δεν είχε γίνει εκεί κυματοθραύστης, είναι επειδή πίστευαν ότι τα βράχια στη συγκεκριμένη περιοχή, θα λειτουργούσαν ως φυσικοί κυματοθραύστες, ωστόσο αυτό δεν έγινε, επειδή δεν ολοκληρώθηκε το έργο. Γι’ αυτό έχουμε αυτά τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τίγγης.