Εικόνα εργοταξίου βλέπουν πλέον στο σημείο των ιστορικών Χαρουπόμυλων της Πάφου οι διερχόμενοι από τη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου. Οι εργασίες μετατροπής του κτηριακού συγκροτήματος, που έχει δοθεί στη δημοτική Αρχή από πλευράς κράτους, σε ακαδημαϊκό χώρο έχουν αρχίσει ήδη με τον καθαρισμό των κτισμάτων από πλευράς Δήμου Πάφου.

Θα ακολουθήσει η μετατροπή τους στην τελική μορφή βάσει των διαδικασιών που έχει δρομολογήσει η δημοτική Αρχή προκειμένου από τον νέο χρόνο να φιλοξενείται εκεί το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού, το οποίο επιλέγησε βάσει της προκήρυξης ενδιαφέροντος στην οποία προέβη ο Δήμος Πάφου.

Οι διαδικασίες κινήθηκαν τον τελευταίο ένα χρόνο με πολύ γρήγορο ρυθμό, μετά την υλοποίηση της δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κυβέρνηση θα παραχωρήσει τον ιστορικό για την Πάφο χώρο, ώστε να τύχει της ανάλογης αξιοποίησης από τη δημοτική Αρχή. Άμεσα, κατόπιν της θετικής αυτής εξέλιξης, ο Δήμος Πάφου προκήρυξε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απομάκρυνση μεταλλικών και άλλων κατασκευών από το κτηριακό συγκρότημα των Χαρουπόμυλων, διαδικασία η οποία επίσης υλοποιήθηκε τάχιστα.

Μετά την κτηριολογική προεργασία, έγινε πρόσφατα και το καθοριστικό βήμα ως προς την τελική αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου, με την προκήρυξη ενδιαφέροντος από πλευράς της δημοτικής Αρχής για ακαδημαϊκή αξιοποίηση των Χαρουπόμυλων και τελικά με τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που είναι σε εξέλιξη. 

Η προσφορά υποβλήθηκε στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο του Λιβάνου το οποίο όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει από το 2023 μια ακόμη ακαδημαϊκή εστία στην πόλη, μετά το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΤΕΠΑΚ, το Alexander College, το CDA College και το Pafos Innovation Institute.