Από κόσκινο θα περάσουν επανεγκατασταθέντες στα κατεχόμενα, αφού ενώ δηλώνουν ότι ζουν πλέον στα κατεχόμενα χωριά τους, λαμβάνοντας ή και διεκδικώντας και χορηγίες για συντήρηση των οικιών τους ή και για άλλους λόγους, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε και της πληροφόρησης που ετέθη ενώπιον του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, έγινε, όπως πληροφορείται ο «Φ», επαφή με τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά και με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και μελλοντικά αναμένεται να καταγράφονται όσοι διέρχονται από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου ώστε να διαπιστώνεται αν όντως διαμένουν στα κατεχόμενα.

Για να καταστεί δυνατός ο έλεγχος χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε, αναμένεται να τροποποιηθούν οι σχετικοί κανονισμοί παραχώρησης βοήθειας ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δίνουν την έγκριση τους για την τήρηση των στοιχείων που αφορούν τη διακίνηση τους από και προς τα κατεχόμενα.

Για να θεωρείται ότι κάποιος διαμένει στα κατεχόμενα θα πρέπει να περνά στην άλλη πλευρά 16 μέρες τον μήνα.

Όπως ελέχθη χθες και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η τυχόν εκμετάλλευση του συστήματος παρατηρείται από μερίδα επανεγκατασταθέντων, κυρίως στα μαρωνίτικα χωριά τα οποία απέχουν από τη Λευκωσία 20-25 λεπτά σε σχέση με τα χωριά της Καρπασίας τα οποία απέχουν πέραν των δύο ωρών με το αυτοκίνητο, οπόταν δεν είναι εύκολο να πηγαινοέρχεται κάποιος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσοστό ίσως και πέραν του 20% να εκμεταλλεύονται την απουσία αποτελεσματικού ελέγχου και νέα διαμένουν λιγότερες μέρες στα κατεχόμενα από όσα καθόρισε η πολιτεία.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε, πως ποσοστό 80% των κατοίκων στα μαρωνίτικα χωριά είναι επανεγκατασταθέντες και μόλις 20% είναι οι εγκλωβισμένοι από το 1974 και των οποίων η ηλικία είναι πέραν των 80 ετών. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των Μαρωνιτών, άλλοτε οι εγκλωβισμένοι ήταν περίπου 1.000 αλλά σταδιακά ο αριθμός τους μειώθηκε. Σήμερα στον Κορμακίτη διαμένουν περίπου 52 εγκλωβισμένοι και άλλοι τέσσερις στα Καρπάσια. Όπως ελέχθη ενώπιον της Βουλής, οι επανεγκατασταθέντες ανέρχονται περίπου στους 280.

Τόσον ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Γιαννάκης Μούσας, όσον και οι κοινοτάρχες και ο εκπρόσωπος της σχολική εφορείας, ζήτησαν τη βοήθεια της Πολιτείας, προειδοποιώντας πως δεν θα απομείνουν Μαρωνίτες στα κατεχόμενα χωριά. Υπέρ της στήριξης των Μαρωνιτών τάχθηκε επίσης, τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, όσον και τα μέλη της Επιτροπής.

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε, πως όλα τα αιτήματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους, φτάνει οι ενδιαφερόμενοι να πληρούν τα κριτήρια της διαμονής στα χωριά τους.