Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο έχουν χάσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε αξία σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, σύμφωνα με το CNBC.

Οι μετοχές των εταιρειών έχουν υποχωρήσει από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη κατά 0,50%, αλλά ο κλάδος της τεχνολογίας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η Apple, η πολυτιμότερη δημόσια εταιρεία στον κόσμο, έχει χάσει 220 δισ. δολάρια σε αξία από το κλείσιμο των συναλλαγών την Τετάρτη, την ημέρα που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση των επιτοκίων πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κόκκινο για 4η σερί ημέρα οι ευρωαγορές

Οι αγορές κινήθηκαν αρχικά ανοδικά μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, αλλά η αισιοδοξία έσβησε τις επόμενες ημέρες. Οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, διολίσθησαν ξανά την Παρασκευή και στη συνέχεια υποχώρησαν ακόμη περισσότερο τη Δευτέρα. Ο S&P 500 έπεσε κάτω από το όριο των 4.000 μονάδων τη Δευτέρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 7% από το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% την ίδια περίοδο.

Οι μεγάλες απώλειες των τριών τελευταίων ημερών διαπραγμάτευσης των μετοχών:

– Η Microsoft έχει χάσει περίπου 189 δισ. δολάρια σε αξία.

– Η πτώση της Tesla καταγράφεται στα 199 δισ. δολάρια, μήνες αφότου είδε την αποτίμησή της να πέφτει κάτω από το 1 τρισ. δολάρια.

– Η κεφαλαιοποίηση της Amazon μειώθηκε κατά 173 δισ. δολάρια.

– Η Alphabet, η μητρική της Google, έχασε σε αξία 123 δσσ. δολάρια από την περασμένη εβδομάδα.

– Οι απώλειες της Nvidia, κατασκευάστριας καρτών γραφικών, ανέρχονται σε 85 δισ. δολάρια.

– Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, έχει χάσει 70 δισ. δολάρια σε αξία.

Πηγή: Capital.gr