«Iδρύσαμε την εταιρεία στα τέλη του 2008, όταν χτύπησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η επενδυτική τράπεζα για την οποία εργαζόμουν αποφάσισε να κλείσει τα υποκαταστήματα της», αναφέρει στο Forbes ο ιδρυτής και CEO της Freedom Holding, Timur Turlov.

Στη συνέντευξη του στο Forbes αναφέρεται στην παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο, στα πλεονεκτήματα που έχει έναντι των ανταγωνιστών της, στα νέα σχέδια επέκτασης και στο πως αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφατες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Μπορείτε να μας κάνετε μια συνοπτική παρουσίαση της Freedom Holding Corp.;

Νομίζω ότι είμαστε μία από τις πιο τεχνικά προχωρημένες χρηματιστηριακές εταιρείες της περιοχής. Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά οικοσυστήματα στην Κεντρική Ασία και ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους οργανισμούς στην Κύπρο και την Ευρώπη, ο οποίος εξυπηρετεί πάνω από 250.000 πελάτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε πάνω από 300 υπαλλήλους στην Κύπρο, οι οποίοι εργάζονται για την Freedom24, την ευρωπαϊκή μεσιτική μας εταιρεία. Η ανάπτυξη της δικής μας ιδιόκτητης πλατφόρμας συναλλαγών (Tradernet, με την επωνυμία Freedom24 στην ΕΕ), γίνεται εδώ στη Λεμεσό και βασικά είναι η ναυαρχίδα μας, η οποία μας επιτρέπει να συνδεθούμε απευθείας με οποιοδήποτε χρηματιστήριο σε όλο τον κόσμο.

H Freedom Holding Corp. είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Έχουμε θυγατρική στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι broker-dealer και διαθέτουμε άδειες επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και πλήρη άδεια στην Ευρώπη, για να βοηθούμε τους πελάτες μας να αγοράζουν οποιεσδήποτε μετοχές, ομόλογα ή άλλα προϊόντα σε πολλές ευρωπαϊκές,  αμερικανικές και ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές.

Είμαστε από τους ελάχιστους οργανισμούς που διαθέτουν ιδιόκτητη πλατφόρμα λογισμικού και πρόσβαση σε πολλαπλές χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο μας βοηθά να εφαρμόσουμε και μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ.

Τι σας έκανε να ιδρύσετε την εταιρεία ενώ ήσασταν ακόμα φοιτητής;

Ιδρύσαμε την εταιρεία στα τέλη του 2008, όταν χτύπησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η επενδυτική τράπεζα για την οποία εργαζόμουν αποφάσισε να κλείσει τα υποκαταστήματα της. Έτσι, απολύθηκα και δεν είχα άλλη επιλογή από το να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία, για να εξυπηρετώ τους πελάτες που ήθελαν ακόμα να εμπορεύονται στις αμερικανικές αγορές. Και κάπως έτσι είχαμε τον πρώτο πελάτη μας, τον Νοέμβριο του 2008. Ήταν ένας πολύ μακρύς και δύσκολος δρόμος.

Σκεφτείτε πόσο μεγάλη διαφορά έχει το να είσαι μια μικρή startup και όχι μέρος μιας αξιόπιστης τράπεζας. Πόσο δύσκολο ήταν να αναπτυχθείς στη μέση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες και τους πελάτες.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους, αλλά ήταν και πολύ συναρπαστική.

Ένιωθα την ευθύνη απέναντι στην ομάδα μου, την οικογένειά μου και τους πελάτες μου – να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου.

Και πιστεύω ότι κάθε φορά που δεν παραδίνεσαι, τελικά επιβιώνεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν. Και εγώ δεν ήθελα να παραδοθώ.

Από την άλλη, ήταν πολύ συναρπαστικό να δημιουργούμε εξαιρετικές υπηρεσίες και προϊόντα και να χτίζουμε κάτι. Και η αίσθηση ότι παρέχω κάτι πολύτιμο ήταν αυτή που με έκανε να συνεχίσω. Το να παρέχω στους πελάτες μου πρόσβαση στα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο ήταν και είναι πολύ συναρπαστικό.

Είναι υπέροχο να συνεργάζεσαι με εξαιρετικούς ανθρώπους και να γίνεσαι φίλος με τους πελάτες σου. Αυτό με εμπνέει πολύ. Το να είμαι αξιόπιστος ήταν αυτό που με έκανε να συνεχίσω ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, πριν από 15 χρόνια, όταν είχαμε πολλές κρίσεις διαφορετικού είδους.

Πιστεύω ότι προχωρήσαμε πολύ πιο μπροστά από ό,τι φανταζόμουν αρχικά.

Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να γίνω επιχειρηματίας, αλλά ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι και φυσικά έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι συναρπαστικό να εξερευνάς και να δημιουργείς κάτι νέο κάθε μέρα. Αυτό είναι που μου δίνει ώθηση να ξεπερνάω τις προκλήσεις.

ΣΕ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 20 ΧΩΡΩΝ

Σε ποιες χώρες έχει παρουσία η Freedom Holding; Έχετε σχέδια για περαιτέρω επέκταση της εταιρείας;

Έχουμε παρουσία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στην Ευρώπη εξυπηρετούμε πελάτες σε πέραν των 20 χωρών και έχουμε αντιπροσωπία σε πάνω από 10 χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιταλία. Στην Κύπρο έχουμε τα κεντρικά μας γραφεία, για τις επιχειρήσεις μας στην Ευρώπη.

Βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία στις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες έχουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ του Καζακστάν αυξήθηκε κατά σχεδόν 6% πέρυσι, ενώ το ΑΕΠ της Αρμενίας αυξήθηκε πάνω από 10%. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ειδικά για μια τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία όπως η δική μας. Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια εμβέλεια μας, πιστεύω ότι μπορούμε να αποτελέσουμε μια αποτελεσματική πύλη μεταξύ της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και των ΗΠΑ.

Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες θα μπορούσαμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Είναι κάτι που σκεφτόμαστε να κάνουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξή μας στην Ευρώπη, μέσα και από την απόκτηση τραπεζών στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιο ήταν το αρχικό σας όραμα;

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε τόσο μακριά. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Freedom Holding Corp. ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μία από τις βασικές μας αγορές – το Καζακστάν, όπου έχουμε δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα, που εξυπηρετεί πάνω από 5 εκατομμύρια πελάτες.

Έχουμε γίνει ο ηγέτης στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, με δική μας τράπεζα, ασφαλιστική εταιρεία και χρηματιστηριακή εταιρεία. Πιθανότατα είμαστε επίσης η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία στην Κύπρο και ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους χρηματιστές στην ΕΕ.

Ποτέ δεν είχα όνειρο να γίνω επιχειρηματίας, αλλά, παρά τις πολλές υποχρεώσεις, είναι πολύ ενδιαφέρον να είσαι επιχειρηματίας και είναι αυτό που μου δίνει ώθηση απέναντι σε όλες τις δυσκολίες.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφέρετε από τους ανταγωνιστές σας;

Έχουμε πάρει πολλά μαθήματα από τους ανταγωνιστές μας και δεν διαφέρουμε δραματικά από τους καλύτερους από αυτούς. Όμως, το βασικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι η πλατφόρμα συναλλαγών μας, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση με πολλές διαφορετικές χρηματιστηριακές αγορές μέσα από ένα μόνο σύστημα.

Είναι πολύ λίγες οι πλατφόρμες που το επιτρέπουν αυτό. Μπορούμε να συνδεθούμε με τις περισσότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πλατφόρμες, αλλά και με αυτές της Κεντρικής Ασίας και του Χονγκ Κονγκ.

Πιστεύω ότι κάθε πλατφόρμα έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανταγωνιστές οι οποίοι προσφέρουν και καλύτερα προϊόντα από τα δικά μας. Ωστόσο, και εμείς έχουμε μερικά προϊόντα που είναι καλύτερα από αυτά των ανταγωνιστών μας και τα φέρνουμε ταχύτερα στην αγορά. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα γινόμαστε όλο και πιο ανταγωνιστικοί και καλύτεροι.

Η προσέγγιση μας στο μάρκετινγκ εστιάζει στην τεχνολογία είναι ενώ ένα στοιχείο που μας κάνει να διαφέρουμε είναι και το χαμηλό κόστος που έχουν οι υποδομές μας.

Κάναμε μεγάλη έρευνα και ανάλυση σε πολλές μετοχές και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πελάτες μας και να τους παρέχουμε ενδιαφέρουσες ιδέες για τις επενδύσεις τους.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Τι σας έκανε να επιλέξετε την Κύπρο για τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες;

Είχαμε έρθει στην Κύπρο πριν από πολλά χρόνια λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, του χαμηλού κόστους ίδρυσης μιας επιχείρησης και του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι επίσης σημαντικό.

Το φορολογικό καθεστώς ήταν σχετικά ελκυστικό, το κόστος εγκατάστασης χαμηλό και το καθεστώς μετανάστευσης ευέλικτο για να προσεγγίσουμε ξένους ειδικούς και να προσλάβουμε ξένους επαγγελματίες.

Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ ανοικτό για κάποιο διάστημα, αν και τώρα έχει γίνει πιο αυστηρό. Οι τράπεζες της Κύπρου ήταν πολύ ανοικτές για να συνεργαστούν μαζί μας. Παρά το γεγονός ότι οι κανονισμοί έγιναν αυστηρότεροι, η αγορά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει εναρμονιστεί πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Πώς επηρέασαν τις επιχειρήσεις σας οι πρόσφατες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις;

Όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία αποφασίσαμε να σταματήσουμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες στη Ρωσία. Αρχίσαμε να εστιάζουμε περισσότερο στο Καζακστάν, όπου είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτικός και ασφαλιστικός όμιλος και διαθέτουμε μια ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή τράπεζα.

Η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά τη διαχειριστήκαμε καλά. Περάσαμε από εκτεταμένους ελέγχους από το Συμβούλιο Λογιστικής Εποπτείας των Εταιρειών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (PCAOB). Οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν πολύ εκτεταμένοι.

Πάνω από 100 υπάλληλοι της Deloitte και άλλοι ελεγκτές πέρασαν μήνες στα κεντρικά μας γραφεία και στα υποκαταστήματά μας και απαιτήθηκε η συμμετοχή ομάδων ειδικών για θέματα συμμόρφωσης για να εξετάσουν τον τρόπο που εργαζόμαστε όσον αφορά θέματα AML (καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες).

Εργαστήκαμε οφείλοντας να ακολουθήσουμε αυστηρούς κανονισμούς, καθώς οι χώρες όπου λειτουργούμε είναι υψηλού κινδύνου. Το Καζακστάν είναι γείτονας της Ρωσίας και έχει πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία. Ωστόσο, περάσαμε με επιτυχία από αυτές τις διαδικασίες, ενισχύσαμε τον έλεγχο και επίσης τηρήσαμε τους κανονισμούς για τις κυρώσεις με πολύ προσεκτικό τρόπο.

Και πάλι, αποδείξαμε ότι είμαστε ο πιο διαφανής οργανισμός που συνεργάζεται με οποιουσδήποτε ρυθμιστικούς φορείς.

Πώς θα αξιολογούσατε την Κύπρο όσον αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση;

Νομίζω ότι η Κύπρος έχει μια μεγάλη προοπτική λόγω του σχετικά μικρού της μεγέθους. Όταν έχεις μια πολύ μεγάλη οικονομία είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσεις σε κάποια σημεία ενώ σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να εφαρμοστούν πιο γρήγορα νέες τεχνολογίες.

Πιστεύω ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ενσωματώσει καινούργιες τεχνολογίες γρηγορότερα από άλλες χώρες και να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη υπάρχουσες τεχνολογίες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον τρόπο με τον οποίο ηγείστε μιας τόσο μεγάλης εταιρείας;

Προτιμώ να εμπιστεύομαι την ομάδα μου. Προτιμώ να ενθαρρύνω την ομάδα μου παρά να την ελέγχω. Δεν είμαι ο καλύτερος μάνατζερ, αυτό είναι βέβαιο.

Πιστεύω ότι μπορώ να εμπνεύσω την ομάδα μου, να της δώσω μια εικόνα, να της δείξω πώς να αναλαμβάνει ευθύνες και να της δώσω ένα όριο εμπιστοσύνης.

Μπορώ να επικοινωνήσω το όραμα μου στην ομάδα μου, να την εμπνεύσω και να διατηρήσω το κίνητρό της σε πολύ υψηλό επίπεδο, δείχνοντάς της μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στην εταιρεία, έχουμε καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες στο χρηματοπιστωτικό τμήμα και στο Λογιστήριο που κάνουν επισταμένα τη δουλειά τους.