Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη ρωσική επιθετικότητα με πακέτα μέτρων κατά της Μόσχας, από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποιεί τους εταίρους της Κύπρου πως θα πρέπει να ζυγίζουν τα πράγματα ώστε το κόστος των κυρώσεων να μην είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών απ’ ό,τι στη ρωσική οικονομία. Θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει να είναι στοχευμένες με συγκεκριμένη επίδραση. 

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που προκύπτουν λόγω της ρωσικής εισβολής. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ ο ΠτΔ είπε πως «γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα έχουν κόστος για τις δικές μας οικονομίες» υπογραμμίζοντας πως «παρόλα αυτά, αυτό το κόστος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομικών των κρατών μελών απ’ ό,τι στη ρωσική οικονομία». Τονίζοντας πως «είναι γι’ αυτό που πρέπει να είναι στοχευμένες με συγκεκριμένη επίδραση στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν». 

Είπε ακόμη πως “το άλλο θέμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι προκειμένου η πολιτική μας να έχει τη μέγιστη επίδραση, οι τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίζουν την εξωτερική πολιτική τους και την πολιτική ασφάλειάς τους με αυτές της ΕΕ”.

Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στην Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως “η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι καταδικαστέα”. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη η ΕΕ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να υιοθετήσει τις κυρώσεις “και να εγκαταλείψει τη συμπεριφορά που εξυπηρετεί την ίδια, η οποία μεταξύ άλλων υπονομεύει τη σκοπούμενη επίδραση των κυρώσεων”.

Στις δηλώσεις του ο Αντρέι Πλένκοβιτς είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη Κυριακή. «Και οι δυο μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας για την απαράδεχτη επιθετικότητα της Ρωσίας που παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου, όλες τις αξίες της διεθνούς τάξης», ανέφερε, σημειώνοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε λόγω αυτού του πολέμου. Είπε πως η Κροατία όπως και η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «και τον αγώνα της για ελευθερία και τις αξίες τις οποίες όλοι υποστηρίζουμε», σημειώνοντας τα μέτρα και τις κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε υποστήριξη στις ιδέες που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη με την τ/κ κοινότητα. Είπε πως η θέση της χώρας του στο Κυπριακό υπήρξε πάντα θέση αρχών «στηρίζοντας τις προσπάθειές σας, και υποστηρίζοντας μια ειρηνική λύση και όλες τις προσπάθειες που θα φέρουν τα μέρη πιο κοντά, ώστε η Κύπρος να μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην κυριαρχία και στην εδαφική σας ακεραιότητα».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε πως το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως ενημέρωσε τον Κροάτη Πρωθυπουργό για τις συνεχείς του πρωτοβουλίες για υπερπήδηση διαφόρων προκλήσεων και επίτευξη της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, με ένα αριθμό θαρραλέων ΜΟΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να είναι ευνοϊκό για την πραγματοποίηση παραγωγικών συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού.

Είπε πως παρόλα αυτά η άμεση απόρριψη των προτεινόμενων –από τον ίδιο– μέτρων από την Τουρκία και τους Τ/κ, μας έχει απογοητεύσει. Ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία και η τ/κ πλευρά με τη δημιουργία εντάσεων μέσω παράνομων και προκλητικών ενεργειών επί του εδάφους και στη θάλασσα και επιμένοντας σε προτάσεις που βρίσκονται σε αντίθεση με όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το συμφωνημένο πλαίσιο, αποδεικνύουν πως ενδιαφέρονται μόνο για πολιτικά οφέλη και όχι για μια λύση που να οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη.

Στις 19 Μάϊου φθάνει στην Τουρκία το 4ο γεωτρύπανο

Καθοδόν προς την Τουρκία βρίσκεται το τέταρτο γεωτρύπανο το οποίο εντός Ιουλίου αναμένεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί εντός της Μεσογείου. 

Σύμφωνα με την Αϊντινλίκ (πηγή ΓΤΠ), το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας που θα προστεθεί στον στόλο της, αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι Τάσουτζιου της Μερσίνας στις 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, το συγκεκριμένο γεωτρύπανο αναχώρησε από τη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου. Ακολούθως, το γεωτρύπανο συνέχισε την πορεία του στα ανοικτά της Αλγερίας και αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι Τάσιουτζιου της Μερσίνας στις 19 Μαΐου. 

Το γεωτρύπανο, το οποίο φέρει την ονομασία Cobalt Explorer, είναι γεωτρύπανο 7ης γενεάς, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, με χωρητικότητα 200 ατόμων. Μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι και 12,200 μέτρα και αναμένεται ότι θα αναλάβει το πρώτο του καθήκον στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο γεωτρύπανο αναμένεται να δοθεί νέο όνομα, σημειώνει η εφημερίδα. 

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Διευθυντής της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) Μελίχ Χάν Μπιλγκίν, είπε ότι το εν’ λόγω γεωτρύπανο θα προετοιμαστεί για περίπου δύο μήνες στο λιμάνι Τάσουτζιου της Μερσίνας έτσι ώστε να είναι έτοιμο αρχές Ιουλίου να αναλάβει καθήκοντα στη Μεσόγειο.