Το Εφετείο μείωσε κατά δύο χρόνια την ποινή που είχε επιβάλει σε ένα νεαρό, ο οποίος καταδικάστηκε για σεξουαλικές πράξεις με παιδί, που δεν είχε φτάσει στην ηλικία συναίνεσης. Το Δικαστήριο βρήκε παραλείψεις του πρωτόδικου δικαστηρίου και έκρινε ότι οι σεξουαλικές πράξεις δεν έγιναν με την άσκηση βίας και απειλής όπως είχε διαπιστωθεί αρχικά, γεγονός που οδήγησε στον παραμερισμό της αρχικής ποινής των 48 μηνών φυλάκισης την οποία μετέτρεψε σε φυλάκιση δύο ετών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για αναστολή της «γιατί αυτού του είδους τα αδικήματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, προκαλούν κοινωνική αποστροφή και διαπράττονται με απαράδεκτα μεγάλη συχνότητα. Η επιβολή αποτρεπτικών ποινών είναι επιβεβλημένη», σημειώνει το Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι ο καταδικασθείς σήμερα 29 ετών αντιμετώπισε πρωτοδίκως κατηγορίες με βάση τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014 για πράξεις σεξουαλικής φύσεως, στις οποίες παραδεκτά συμμετείχε με 16χρονο αγόρι που δεν είχε φτάσει σε ηλικία συναίνεσης. Με κατάθεσή του ο εφεσείοντας ομολόγησε ότι προέβαινε στις σεξουαλικές πράξεις που του αποδόθηκαν με τον 16χρονο, πλην όμως ήταν η θέση του ότι δεν υπήρχε εξαναγκασμός, βία ή απειλή, αλλά αντιθέτως ήταν κάτι που το ήθελαν και οι δύο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίαζε τις ανήλικες αδερφές του επί τέσσερα χρόνια

Στην απόφασή του το Εφετείο έκρινε βάσιμη την έφεση, αναγνωρίζοντας ότι το έργο της αξιολόγησης της μαρτυρίας ήταν πλημμελές και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμεριστεί η καταδίκη στις σοβαρότερες κατηγορίες, δηλαδή σε αυτές που αφορούσαν εξαναγκασμό του θύματος σε σεξουαλικές πράξεις. Το Εφετείο προβληματίστηκε ως προς το ενδεχόμενο επανεκδίκασης της υπόθεσης, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν το 2016 και αφετέρου δε ότι το αποτέλεσμα της έφεσης δεν θα είναι η απαλλαγή και η απελευθέρωση του εφεσείοντα, αλλά η μείωση της τιμωρίας του, στο πλαίσιο των αδικημάτων που εξαρχής παραδέχθηκε, έκρινε ότι η επανεκδίκαση για τις σοβαρότερες κατηγορίες αντενδείκνυται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του εφεσείοντα κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να λάβει υπόψη του τον χρόνο που παρήλθε, το γεγονός ότι ο εφεσείων είναι λευκού ποινικού μητρώου και ότι εξαρχής είχε παραδεχθεί τη διάπραξη των σεξουαλικών πράξεων, ενώ οι δύο τώρα είναι φίλοι.