Η δίωξη που επισύρει ποινή φυλάκισης δημοσιογράφων γι’ αυτά που γράφουν δεν συνάδει με τις αξίες του κόσμου του οποίου μέρος θέλουμε να είμαστε, ανέφερε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι η ελευθερία έκφρασης είναι ένα από τα σημαντικότερα εχέγγυα της δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τη δίωξη του Αλί Κισμίρ, ο κ. Οζερσάι σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι είναι ανησυχητικό ειδικά για την δημοκρατία του ψευδοκράτους οι ποινικές υποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση δημοσιογράφων περιορίζοντας την ελευθερία τους.

Και στο «σύνταγμα» αλλά και σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, πρόσθεσε, η ελευθερία έκφρασης και σκέψης είναι κατοχυρωμένα. Τέτοιες πρακτικές, που προκαλούν την ανησυχία της κοινωνίας για άσκηση φόβου και πίεσης στους δημοσιογράφους, θεωρούνται αντιδημοκρατικές και αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα στις σύγχρονες δημοκρατικές χώρες, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ένωση Συντακτών στο πλευρό του Αλί Κισμίρ

Εάν ένα άρθρο, συμπλήρωσε, θεωρηθεί επιθετικό και προσβλητικό για κάποιον ή παραβιάζει την ιδιωτική του ζωή, τότε ζητείται αποζημίωση και όχι ποινή φυλάκισης, διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σε ανάρτησή του σήμερα για το ίδιο θέμα ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει ότι το άρθρο του δημοσιογράφου διαβάστηκε ήδη από χιλιάδες άτομα, το διάβασε και ο ίδιος. «Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ήταν υπερβολικές λόγω των δυσκολιών εκείνων των ημερών. Δυνατό, μέσα σε εκείνη την ψυχολογία».

Ο κ. Ντενκτάς θυμίζει ότι ο ίδιος είχε πληρώσει πρόστιμο όταν μηνύθηκε από ΜΚΟ γιατί χρησιμοποίησε εναντίον της της έκφραση «προβοκάτορες». Εάν εκείνη η υπόθεση γίνει δεκτή ως προηγούμενο, ο Αλί θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, σημειώνει λέγοντας ότι το μόνο που μας έμεινε σε αυτή τη «χώρα» είναι «να εκφραζόμαστε και να γράφουμε ελεύθερα. Αν είχαν τηλεφωνήσει στον Άλι και έλεγαν ‘αδερφέ μου, αυτές οι δηλώσεις μας στεναχώρησαν πολύ’, αντί να υποβάλουν μήνυση επειδή οι εκφράσεις του ήταν υπερβολικές, ενώ μοιραζόταν ένα πραγματικό περιστατικό με το κοινό σε ένα από τα άρθρα του, ο λαός της Κύπρου θα ήταν ήπιος. Θα βρισκόταν ένας τρόπος, θα διορθώνοντας οι εκφράσεις».

Φυσικά, καταλήγει, αυτό, αν ο σκοπός είναι να υπενθυμίσουμε ότι όσοι ασχολούνται πραγματικά με τη δημοσιογραφία θα πρέπει να προσέχουν τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν, ενώ γράφουν τα άρθρα τους και μοιράζονται τις ιδέες τους.

Ο οργανωτικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος, Χαλίλ Καραπασιάογλου κάλεσε όλους να βρίσκονται μπροστά από το «κακουργιοδικείο» το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου όταν αρχίζει η διαδικασία εναντίον του Αλί Κισμίρ.

Στη γραπτή του δήλωση μιλά για «τουρκική αποικιοκρατία» που τις δεκαετίες του ’90 και του 2000 διοργάνωσε επιθέσεις με σφαίρες και με βόμβες ενάντια σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί το 1996.

Σημειώνει επίσης ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις που ανήκουν στους Τ/κ, «αστυνομία» και «δυνάμεις ασφαλείας», είναι υπό τις εντολές των τ/κ «ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως αποκαλείται ο τουρκικός στρατός κατοχής. “Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι πρωτίστως υπεύθυνες” για τη μη εύρεση των δραστών όλων των πυροβολισμών, βομβαρδισμών και δολοφονιών, προσθέτει. Κάνει ειδική μνεία και στην επίθεση εναντίον των γραφείων της Αφρίκα – Αβρούπα το 2018.

Κάνει λόγο για συστηματική επίθεση από τις “Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Τουρκική Δημοκρατία εναντίον Τ/κ πολιτικών και ειδικά δημοσιογράφων”. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πίεσης, πρόσθεσε, μια μερίδα του Τύπου «έχει σιωπήσει». Αλλά υπάρχουν παρατάυτα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι που αντιστέκονται, όπως ο πρόεδρος της Basın Sen, Αλί Κισμίρ. «Είναι ανθρώπινο δικαίωμα η ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Είμαστε υπέρ του άρθρου του Κισμίρ στο οποίο αποκρυπτογράφησε τη σχέση μεταξύ του εισβολέα και των συνεργατών του και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που φιλοξενούσαν αυτή τη συνάντηση».

Ο Δρόμος Ανεξαρτησίας χαρακτηρίζει απευθείας επίθεση κατά της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης την αγωγή εναντίον του Κισμίρ και επισημαίνει ότι δεν θα παραδοθούν στο κλίμα καταπίεσης και φόβου που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι κρατούντες στην Τουρκία μέσω των συνεργατών τους στα κατεχόμενα.

ΚΥΠΕ