Σε «άσκηση» βρίσκονται ήδη, όλοι οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ οι οποίοι μέχρι τον Ιούνιο, οπόταν και θα αλλάξει και επίσημα ο τρόπος αμοιβής τους από τον ΟΑΥ, καλούνται να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν «εικονικά» στα νέα δεδομένα, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια με μεγαλύτερη ευκολία να εξασφαλίζουν μέρος των απολαβών τους στη βάση δεικτών απόδοσης. 

Ο ΟΑΥ, έχει ήδη ενημερώσει τους γιατρούς, ενηλίκων και παιδιών για τον τρόπο με τον οποίο θα βαθμολογούνται ανάλογα με τον αριθμό παραπεμπτικών που θα εκδίδουν σε γιατρούς ειδικοτήτων και στο τέλος του μήνα μαζί με την κατάσταση αποζημίωσης τους, θα λάβουν και την κατάσταση για τη «σκιώδη» αμοιβή τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από τον Ιούνιο με την ανανέωση των συμβολαίων των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, ο τρόπος αποζημίωσης τους θα αλλάξει και δεν θα λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους στην βάση του αριθμού των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους (όπως συμβαίνει σήμερα), αλλά, το κατά κεφαλήν εισόδημα τους θα περιοριστεί στο 70% και το υπόλοιπο 30% θα υπολογίζεται στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για εφαρμογή ποσοστών 80%-20%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρένο στην εύκολη αλλαγή προσωπικού γιατρού

Mε αυτή την απόφαση, ο αριθμός των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι προσωπικοί γιατροί προς γιατρούς ειδικοτήτων, θα αποτελεί μέρος του ποσοστού αμοιβής που θα λαμβάνουν στη βάση δεικτών απόδοσης.

Σύμφωνα με το πλάνο του ΟΑΥ, το μέρος της αμοιβής τους που θα υπολογίζεται βάσει του αριθμού παραπεμπτικών που θα εκδίδουν θα καθορίζεται στη βάση μονάδων βαρύτητας και τιμής μονάδας η οποία θα είναι μεταβλητή ανάλογα με την συμπεριφορά του συνόλου των προσωπικών γιατρών και του συνόλου των παιδιάτρων στο Σύστημα ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος θα διατίθεται προς αυτό το σκοπό θα παραμένει συγκεκριμένος. 

Για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης αμοιβής, ο ΟΑΥ καθόρισε επιτρεπόμενα όρια για κάθε ηλικιακή ομάδα ασθενών. 

Συγκεκριμένα: 

> Για τα παιδιά από 0 μέχρι 3 ετών, ο γιατρός μπορεί να εκδώσει παραπεμπτικά μέχρι και το 8% των επισκέψεων που θα δεχθεί σε διάστημα ενός μηνός. 

> Για τα παιδιά 4-7 ετών μέχρι και 18%. 

> Για τις ηλικίες 8-14 ετών μέχρι και 29%. 

> Για παιδιά από 15-17 ετών μέχρι και 36%. 

Για τις μεγαλύτερες ηλικίες, ο γιατρός μπορεί να εκδώσει παραπεμπτικά: 

> Για τα άτομα 18-50 ετών μέχρι το 36% των επισκέψεων που θα δεχθεί σε διάστημα ενός μήνα. 

> Για τα άτομα 51-70 ετών μέχρι και 34%. 

> Για άτομα άνω των 71 ετών μέχρι και 35%. 

Ο γιατρός θα αξιολογείται για την απόδοση του για κάθε ηλικιακή ομάδα δικαιούχων ξεχωριστά και ακολούθως για τις κατηγορίες που έχει πετύχει τους προκαθορισμένους στόχους, θα προστίθεται το ποσοστό ενεργών δικαιούχων του, των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσοστό ενεργών δικαιούχων για τους οποίους ο γιατρός έχει πετύχει του στόχους που τέθηκαν. 

Θα υπάρξουν διαβαθμίσεις στην ανταμοιβή των ΠΙ ανάλογα με το τελικό ποσοστό επιτυχίας. Δηλαδή με ποσοστό επιτυχίας 50%-59% θα λαμβάνει 1 μονάδα, και κλιμακωτά, μέχρι το 100% θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 5 μονάδες βαρύτητας οι οποίες θα μεταφράζονται σε χρήματα όταν πολλαπλασιαστούν με την τιμή μονάδας που θα ισχύει τον κάθε μήνα. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τον τρέχοντα μήνα η τιμή μονάδας βρίσκεται στα €789. Σημειώνεται ότι η έκδοση παραπεμπτικών θα αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της αμοιβής που θα λαμβάνουν οι προσωπικοί γιατροί στη βάση δεικτών απόδοσης αφού στο τελικό σχέδιο αμοιβής των γιατρών θα προστεθούν άλλοι τουλάχιστον 2 δείκτες. 

Τονίζεται ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν προσμετρούνται τα μακροπρόθεσμα παραπεμπτικά ούτε τα διαγνωστικά παραπεμπτικά. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: 

Ένας προσωπικός γιατρός ενηλίκων σε διάστημα ενός μήνα έχει εκδώσει παραπεμπτικό στο 57% των ασθενών που τον επισκέφθηκαν και ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 15-17 ετών, στο 25% των ασθενών που τον επισκέφθηκαν και ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 18-50 ετών, στο 40% των ασθενών που ανήκαν στην ομάδα των 51-70 ετών και στο 27% των ασθενών που τον επισκέφθηκαν και ανήκαν στην ομάδα των 71 ετών και άνω. 

Βάσει των ορίων που καθορίζει ο ΟΑΥ, ο γιατρός δεν ξεπέρασε το όριο σε δύο από τις τέσσερις κατηγορίες, δηλαδή στις κατηγορίες 18-50 ετών και 71 ετών και άνω. Σε αυτές τις δύο κατηγορίες το ποσοστό των ενεργών δικαιούχων (αυτοί δηλαδή που τον επισκέφθηκαν, για την  συγκεκριμένη περίοδο, τουλάχιστον μια φορά) σε σχέση με το σύνολο των ενεργών δικαιούχων του ΠΙ, ήταν για χάριν παραδείγματος 70%. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 30% των ενεργών ασθενών του ανήκαν ηλικιακά στις άλλες δύο κατηγορίες όπου ο γιατρός δεν κατάφερε να πετύχει τους προσδοκώμενους στόχους. Συνεπώς με το ποσοστό επιτυχίας του να ανέρχεται στο 70% και λαμβάνοντας υπόψη τις κλίμακες των ποσοστών επιτυχίας, ο συγκεκριμένος γιατρός θα λάβει τον συγκεκριμένο μήνα, για τον δείκτη που αφορά την έκδοση παραπεμπτικών €2.367 (3 Χ €789) .