Ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Η Κομισιόν εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου. Αυτό θα επιτρέπει στα κράτη μέλη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, προσελκύοντας, μέσω της παροχής κρατικών ενισχύσεων, πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις σε επιλέξιμες νεοφυείς επιχειρήσεις, ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέσω καλά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών μέσων και φορολογικών μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Που μπορούν να βρουν φρέσκο χρήμα νέοι επιχειρηματίες

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου προβλέπουν:

  •  Εισαγωγή απλουστευμένων απαιτήσεων για την αξιολόγηση καθεστώτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική τους πώληση. Αυτό θα αφορά ιδίως τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της εκ των προτέρων αξιολόγησης που πρέπει να υποβάλλουν για να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους η ενίσχυση είναι αναγκαία, κατάλληλη και αναλογική.
  • Ευθυγράμμιση ορισμένων ορισμών που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές, με τους ορισμούς που περιλαμβάνονται στον γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ( ΓΚΑΚ ) για να διασφαλιστεί η συνοχή.

Η Επιτροπή εξέδωσε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μετά από αξιολόγηση των υφιστάμενων κανόνων, η οποία διενεργήθηκε το 2019, στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας των κρατικών ενισχύσεων και κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το προτεινόμενο αναθεωρημένο κείμενο της ανακοίνωσης. Στη διαβούλευση συμμετείχαν κράτη μέλη, περιφερειακές και τοπικές αρχές, επιχειρηματικές ενώσεις και ομάδες συμφερόντων.

Όπως δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, «οι νεοφυείς και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης. Η διασφάλιση της πρόσβασης των εν λόγω επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού τους και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά από εκτενή διαδικασία διαβούλευσης, πραγματοποιήσαμε στοχευμένες αλλαγές και απλουστεύσαμε περαιτέρω τους υφιστάμενους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρέχουν οικονομικά κίνητρα στις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να προσελκύουν επενδύσεις όταν η αγορά δεν παράγει αποτελέσματα από μόνη της».