Μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα επιχειρήσει το ΑΚΕΛ -με συμμαχίες με άλλα κόμματα- να ανακόψει ή να παγώσει κάποιες από τις αυξήσεις στις τραπεζικές χρεώσεις. Ήδη η Ελληνική Τράπεζα εφάρμοσε τις αυξημένες χρεώσεις από τις 3 Ιανουαρίου 2022, ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα τις εφαρμόσει από τις 15 Φεβρουαρίου.

Το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει με την πρόταση νόμου να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο που να επιτρέψει τη διαφοροποίηση του διατάγματος που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών πριν από δύο χρόνια, βάσει του νόμου περί της συγκρισιμότητας των τελών της αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών.

Μεταξύ άλλων, με την πρόταση νόμου θα επιχειρηθεί η διεύρυνση των δικαιούχων στους λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, ώστε να περιληφθούν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σήμερα, ο λογαριασμός πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ) χρησιμοποιείται μόνο για προσωπικούς και όχι για επαγγελματικούς σκοπούς (η καταβολή ή κατάθεση μισθοδοσίας στον λογαριασμό εμπίπτει στη χρήση για προσωπικούς λόγους), δηλαδή από φυσικά πρόσωπα και όχι νομικά. Καλύπτει τις συνήθεις συναλλαγές που διενεργεί ένας μέσος καταναλωτής (δηλαδή φυσικό πρόσωπο που ενεργεί για σκοπούς οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική, βιοτεχνική ή ελεύθερη επαγγελματική του δραστηριότητα) στην καθημερινότητά του. Βουλευτές του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων θα επιμείνουν ώστε να μπορούν να αξιοποιούν ΛΠΒΧ, με πλαφόν χρέωσης, και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεντρική Τράπεζα: Έτσι θα αποφύγετε τις χρεώσεις

Παράλληλα, με την πρόταση νόμου θα καταβληθεί προσπάθεια για διεύρυνση του ορισμού του καταναλωτή στη νομοθεσία, για να περιληφθούν σε αυτόν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως το θέμα ήρθε στο φως κατά τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την ενδυνάμωση του ρόλου και των εξουσιών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο προέβλεπε και πρόνοιες για θωράκιση των καταναλωτών από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών. Οι βουλευτές – μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου είχαν ζητήσει να περιληφθούν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον ορισμό του καταναλωτή, για να προστατεύονται και αυτές και να μπορούν να καταφεύγουν στα δικαστήρια για καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις τραπεζών. Σε μια προσπάθεια η Δημοκρατία να αποφύγει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (αφού υπήρχε ήδη μεγάλη καθυστέρηση στην εναρμόνιση με το κετημένο), τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας διαβεβαίωσαν τη Βουλή πως θα κατέθεταν σχετικό νομοσχέδιο στη συνέχεια, με το οποίο θα καλύπτονταν από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτι όμως που ακόμα εκκρεμεί.

Επιπρόσθετα, η πρόταση νόμου που ετοιμάζει το ΑΚΕΛ θα δίνει τη δυνατότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις να μετατρέψουν τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες σε λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά. Επίσης, θα μπορούν οι καταναλωτές να διατηρούν πέραν του ενός λογαριασμού πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, σε διαφορετική τράπεζα.

Ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες της Βουλής να ετοιμάσουν την πρόταση νόμου. Την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία θα βάλει εκ νέου στο μικροσκόπιό της τις αυξήσεις των τραπεζικών χρεώσεων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση νόμου. Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Κώστα ανέφερε πως το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών παρουσιάζει πολλά και μεγάλα κενά. Όπως είπε, με την πρόταση νόμου θα θωρακιστούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα, όσο και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από τις τραπεζικές χρεώσεις. Εξέφρασε την εκτίμηση πως την πρόταση θα στηρίξουν και άλλα κόμματα. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβουν για να σταματήσει η ‘αφαίμαξη’, όπως τη χαρακτήρισε, των πολιτών από τις τράπεζες.