Ο CEO της Alpha Bank διαβεβαιώνει στο Forbes η Alpha Bank Κύπρου καταγράφει σήμερα υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και πολύ χαμηλό δείκτη ΜΕΔ και ότι δηλώνουν έτοιμοι να αναδείξουν την Alpha Bank Κύπρου σε πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Συμπληρώνετε σχεδόν ένα χρόνο στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Cyprus Ltd. Πώς αξιολογείτε την περίοδο αυτή, από την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων;

Μαζί με τους Ανθρώπους της Τράπεζας, με υπευθυνότητα, εξωστρέφεια και σεβασμό προς τους Πελάτες μας και την κοινωνία της Κύπρου, ξεκινήσαμε, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του CEO, να υλοποιούμε το στρατηγικό σχέδιο που έχει καθοριστεί σε συνεργασία με τον Όμιλο Alpha Bank.

Τους τελευταίους 10 μήνες πετύχαμε πολλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε, παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας προκειμένου να καταστήσουμε την Alpha Bank Cyprus την Τράπεζα επιλογής της Κύπρου. Παρά τις όποιες προκλήσεις, η Alpha Bank Κύπρου καταγράφει σήμερα υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και πολύ χαμηλό δείκτη ΜΕΔ και δηλώνουμε έτοιμοι να αναδείξουμε την Alpha Bank Κύπρου σε πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες αποφάσεις που λήφθηκαν στην Τράπεζα στη δική σας θητεία στη θέση του CEO;

Θέτοντας σε εφαρμογή το στρατηγικό μας σχέδιο, κινηθήκαμε σε τρεις κατευθύνσεις προκειμένου αφενός να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της Τράπεζας και αφετέρου να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των Πελατών μας.

Πρώτον, ξεκινήσαμε με την ανανέωση της οργανωτικής μας δομής, αλλά και τη διεύρυνση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με στόχο να ενισχυθεί το δυναμικό των στελεχών της Τράπεζας και να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα της ανώτατης διοικητικής ομάδας προκειμένου να υλοποιηθούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά οι στρατηγικοί μας στόχοι. Παράλληλα, δώσαμε περαιτέρω ώθηση στην επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στην επιχειρηματική και διεθνή τραπεζική καθώς και στο Wealth Management. Ειδικά στην επιχειρηματική τραπεζική, ο Όμιλος Alpha Bank διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και τεχνογνωσία που θα αξιοποιηθούν άμεσα για να αναδειχθεί η Alpha Bank Κύπρου ως σημαντικός χρηματοδότης της κυπριακής επιχειρηματικότητας.

Δεύτερον, δώσαμε μεγάλη έμφαση στην παλέτα των προϊόντων που προσφέρουμε, τόσο στο πεδίο των καταθέσεων, όσο και των χορηγήσεων. Ειδικότερα, μέσα από τα ανταγωνιστικά προϊόντα που ανακοινώσαμε όπως το “Alpha Προθεσμιακές Καταθέσεις”, στοχεύουμε σε Πελάτες που διεκδικούν αυξημένες αποδόσεις.

Τρίτον, επιταχύναμε την υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακής μεταρρύθμισης και έχοντας τη στήριξη και τεχνογνωσία του μητρικού μας Ομίλου, εργαζόμαστε πυρετωδώς για τον ολικό επανασχεδιασμό και την απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών της Τράπεζας, αλλά και των σημείων επαφής της με Ιδιώτες και Επιχειρήσεις, επενδύοντας στην ταχύτερη και φιλικότερη εξυπηρέτησή τους. Ήδη, η Τράπεζα προχώρησε στον επανασχεδιασμό των ψηφιακών της καναλιών Alpha 360 Web και Alpha 360 Mobile, προσφέροντας μία αναβαθμισμένη, φιλική και εξατομικευμένη εμπειρία. Την ίδια στιγμή όμως, δεν ξεχνάμε και τη φυσική διάδραση στα Καταστήματα. Στο αναπτυξιακό μας πλάνο έχουμε συμπεριλάβει τη σταδιακή αναβάθμιση του Δικτύου Καταστημάτων μας, έτσι ώστε να κάνουμε πιο ευχάριστη την εμπειρία του Πελάτη που επιλέγει να επισκεφθεί ένα από τα Καταστήματα της Alpha Bank Κύπρου και παράλληλα προχωρήσαμε σε αναβάθμιση του Call Center μας.

Ποια είναι σήμερα η θέση της Alpha Bank στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα;

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Alpha Bank Κύπρου βρίσκονται οι αξίες του σεβασμού και της ειλικρίνειας στη σχέση που αναπτύσσουμε με τον Πελάτη, σχέση που βρίσκεται στον πυρήνα του νέου μας εταιρικού Σκοπού που είναι να “στηρίζουμε την Πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο Αύριο”.

Αυτός ο Σκοπός συνοψίζει ξεκάθαρα τον ρόλο που επιθυμούμε να έχουμε έναντι της κοινωνίας. Να στεκόμαστε στο πλευρό των Πελατών μας, να αναγνωρίζουμε και να εμπιστευόμαστε τις ικανότητες και τους στόχους τους, και να τους υποστηρίζουμε προσφέροντας καινοτόμες λύσεις που διευκολύνουν την υλοποίηση των σχεδίων τους μέσα από νέες ευκαιρίες και συνεργασίες που δημιουργούμε για αυτούς.

Η Τράπεζα έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο το 2024, να καταστεί ο αξιόπιστος συνεργάτης της κυπριακής επιχειρηματικότητας, έχοντας στη φαρέτρα της όλα τα εφόδια που απαιτούνται για να μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια, ειλικρίνεια, ταχύτητα και κυρίως αξιοπιστία.

Πώς περιμένετε να εξελιχθεί η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μέσα στο 2024 και στο ’25; Τι να περιμένουν οι Κύπριοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ως προς τα δανειστικά επιτόκια και την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση;

Οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τον ερχόμενο Ιούνιο που θα οδηγήσει σε μία πρώτη μείωση των επιτοκίων, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν αλλαγές στο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που να θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Μεσοπρόθεσμα αναμένουμε και άλλες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα ανακουφίσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις από το υψηλό κόστος δανεισμού. Παράλληλα, η μείωση των επιτοκίων θα καταστήσει περισσότερο ελκυστική τη δανειοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο βαθμός μείωσης των επιτοκίων αναμένεται να εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα ισχύουν κατά τη στιγμή λήψης των αποφάσεων της ΕΚΤ, με το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον να δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα ως προς τον προσδιορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Πώς διαχειρίζεται η Τράπεζα την ανάγκη να αξιοποιεί τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη στροφή στη στήριξη πράσινων επενδύσεων και πολιτικών;

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο, όπου η τραπεζική έχει ξεπεράσει τα όρια των φυσικών Καταστημάτων, Οργανισμοί όπως η Alpha Bank Κύπρου, είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να εξελίσσουν έγκαιρα, το προσφερόμενο πεδίο προϊόντων και υπηρεσιών, παρέχοντας καινοτόμες, ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις στους Πελάτες τους.

Έχοντας ως επίκεντρο του ψηφιακού της μετασχηματισμού την τραπεζική πλατφόρμα Alpha 360, η Alpha Bank Κύπρου ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των Πελατών της, εστιάζοντας τις προσπάθειές της σε καινοτόμα προϊόντα και λύσεις που δίνουν ευελιξία.

Μια δέσμευση που αντανακλά την επιθυμία της Τράπεζας να αναπτύσσεται και να προσφέρει πάντα το καλύτερο στους Πελάτες της, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη σχέση που έχει χτίσει μαζί τους κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη πράσινων επενδύσεων και πολιτικών, η Alpha Bank Κύπρου, ενισχύει με απόλυτη αφοσίωση τις ενέργειες που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, η Τράπεζα συμμετέχει στο Διατραπεζικό Έργο Αξιολόγησης επιχειρήσεων βάσει των ESG κριτηρίων, που αποτελεί  συλλογική προσπάθεια του κλάδου, μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας Synesgy.