Εξακολουθεί να υφίσταται το εκρηκτικό κλίμα στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, καθώς το προσωπικό όχι μόνο συνεχίζει την επ’ αόριστον απεργία του, αλλά χθες πραγματοποίησε και πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό, μετά την απόφαση της Σχολής να απολύσει την πρόεδρο της Συντεχνίας του, η οποία τις τελευταίες μέρες τελούσε υπό διαθεσιμότητα. 

Η Επιτροπή Διερεύνησης της Σχολής που ανέλαβε την έρευνα για πιθανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων που απορρέει από την ενέργεια της προέδρου να εισέλθει στο σχολείο και να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε γονείς, πρότεινε στο Συμβούλιο της Σχολής την απόλυσή της. Όπως σημειώνεται από το Συμβούλιο, «η Επιτροπή Διερεύνησης διαπίστωσε τη διάπραξη σοβαρού πειθαρχικού αδικήματος από το εν λόγω μέλος του προσωπικού». 

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Οργάνωσης Προσωπικού (ESSA), η οποία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Επιτροπής ως «άδικο, απαράδεκτο και αυθαίρετο». Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθεια από την εργοδοτική πλευρά να κορυφώσει τις προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού του προσωπικού, οδηγώντας τη σύγκρουση στα άκρα. «Μόνο έτσι εκλαμβάνουμε την ανεπίσημη πρόταση που μας έγινε λίγο πριν από την επίδοση της απόφασης. Σύμφωνα με την πρόταση, η πρόεδρός μας θα έπρεπε να απολογηθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, να καταχωρηθεί στον φάκελό της γραπτή «προειδοποίηση» και αυτή να επιστρέψει στα καθήκοντά της», σημειώνει η ESSA. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επίσης, σε ψηφοφορία που έγινε η ESSA αποφάσισε τα ακόλουθα: 

  • Κατάθεση Ψήφου Μομφής (vote of no confidence) στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον Διευθυντή της Σχολής.
  • Κατάθεση Ψήφου Μομφής στη διευθυντική ομάδα (SMT) της Σχολής.
  • Επ’ αόριστον απεργία μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων της. 

Από πλευράς του το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής εξέφρασε τη λύπη του για την απεργία της Οργάνωσης Προσωπικού, αναφέροντας ότι από τη μέρα ανακοίνωσης των απεργιακών μέτρων, το ίδιο το Δ.Σ. εξέφρασε την επιθυμία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ESSA ενώπιον του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνει δε, ότι το Συμβούλιο προσήλθε στο Υπουργείο την 4η Οκτωβρίου 2021 έπειτα από πρόσκληση, με την ESSA να συνεχίζει τα απεργιακά μέτρα.

Αναφορικά με την πρόεδρο της Συντεχνίας, το Συμβούλιο σημειώνει: «Η πρόεδρος της ΕSSA κατά την 28η Σεπτεμβρίου 2021, απέστειλε μήνυμα σε όλους τους γονείς των μαθητών της Αγγλικής Σχολής. Επειδή η εν λόγω πράξη παραβίαζε προσωπικά δεδομένα με βάση τόσο την Πολιτική του Σχολείου όσο και το Νόμο, για τα οποία η Αγγλική Σχολή έγινε αποδέκτης παραπόνων, η Αγγλική Σχολή προέβη καθηκόντως σε διερεύνηση του εν λόγω περιστατικού και την ίδια ώρα έθεσε σε διαθεσιμότητα το μέλος του προσωπικού λόγω της σοβαρότητας της πράξης. Παράλληλα, η Αγγλική Σχολή ενημέρωσε την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη εν λόγω διερεύνηση. Κατόπιν διεξαγωγής της σχετικής διερεύνησης, η Επιτροπή Διερεύνησης η οποία συστάθηκε για αυτό το λόγο και με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της Αγγλικής Σχολής, διαπίστωσε τη διάπραξη σοβαρού πειθαρχικού αδικήματος από το εν λόγω μέλος του προσωπικού και σύστησε προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής την απόφαση για απόλυση. Τονίζεται ότι η απόφαση διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας ουδεμία σχέση έχει με την ιδιότητα του μέλους του προσωπικού ή το δικαίωμα του συνδικαλισμού». 

Παράλληλα, το Συμβούλιο σημειώνει ότι έχει αποστείλει πρόσκληση προς την ESSA για έναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι πρωταρχικό μέλημα του είναι το συμφέρον των μαθητών και η εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.

Εξάλλου, η ΟΕΒ σε χθεσινή της ανακοίνωση καταδίκασε την απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την ως αδικαιολόγητη και καλεί την ESSA όπως άρει άμεσα τα μέτρα.