Υποχρεωτική γίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022 η τοποθέτηση συστήματος GPS για εντοπισμό θέσης σε όλα τα φορτηγά μεταφοράς αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών αποβλήτων, αλλά και σε όλα τα οχήματα των νόμιμων συλλεκτών/ μεταφορέων αποβλήτων που είναι καταχωρημένοι στο αρχείο διαχειριστών αποβλήτων. Προς το σκοπό αυτό θα δημοσιευτεί διάταγμα στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας από τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, για να παταχθεί η παράνομη απόρριψη αποβλήτων και η ρύπανση του περιβάλλοντος με επακόλουθο τους σοβαρούς κινδύνους δημόσιας υγείας, εφόσον οι πολίτες καταβάλλουν σημαντικό κόστος για τη μεταφορά τους σε μονάδες διαχείρισης και αυτή πολλές φορές δεν υλοποιείται, αφού καταλήγουν σε μικρούς σκουπιδότοπους. 

Το διάταγμα αφορά την εγκατάσταση συσκευής παγκόσμιου εντοπισμού θέσης σε οχήματα που συλλέγουν – μεταφέρουν απόβλητα σε επαγγελματική βάση. Στο διάταγμα «συλλέκτης-μεταφορέας» είναι το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασχολείται με τη συλλογή και/ ή μεταφορά αποβλήτων σε επαγγελματική βάση, το οποίο είναι καταχωρημένο στο αρχείο διαχειριστών αποβλήτων. Επομένως, υποχρέωση έχουν όσοι μεταφέρουν φορτία αποβλήτων όπως τα κλινικά, χμηχανέλαια, ελαστικά, πλαστικά, χαρτί, έλαια και λίπη, γυάλινες συσκευασίες, ζωικά, κλαδέματα, λύματα, απόβλητα ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων κλπ.

Η εγκατάσταση της συσκευής GPS πρέπει να γίνει το αργότερο τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του διατάγματος, από εγκεκριμένο πάροχο. Το κόστος εγκατάστασης και χρήσης της συσκευής GPS στα οχήματα βαρύνει τους ίδιους τους μεταφορείς.

Σημειώνεται ότι για σκοπούς αποτελεσματικής εφαρμογής, ο αρχιεπιθεωρητής και οι επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος θα έχουν πρόσβαση, είτε σε πραγματικό χρόνο (online) ή/ και εκ των υστέρων στα στοιχεία καταγραφής των συσκευών GPS των οχημάτων συλλογής και/ ή μεταφοράς αποβλήτων και δικαίωμα επεξεργασίας αυτών.

Η τοποθέτηση και η σωστή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) στα οχήματα είναι αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη και της εταιρείας που το εγκαθιστά. Το σύστημα GPS καταγράφει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Τα δεδομένα καταγραφής πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στους επιθεωρητές. Ο πάροχος του GPS οφείλει να παρέχει στους επιθεωρητές, άμεση πληροφόρηση σε περίπτωση απενεργοποίησης της συσκευής παρακολούθησης GPS και αν είναι δυνατόν τους λόγους απενεργοποίησής της.