Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρεί ο κλάδος υπαλλήλων του Τμήματος Δασών, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, από τις 9:30πμ – 12:30μμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη επίλυση του σοβαρού προβλήματος της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών η ώρα 10:00πμ και θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ανακοίνωση του κλάδου αναφέρεται: 

Από το 2015, καταγγέλλουμε την υποστελέχωση του Τμήματος Δασών και ζητούμε λύσεις, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα που η απειλή των δασικών πυρκαγιών μεγαλώνει, το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών ολοένα και μεγεθύνεται, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους τόσο για την ασφαλή προστασία των δασών μας, όσο και για τα μέλη μας, αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία γενικότερα.

 

Ακόμα και μετά τις μεγάλες φετινές πυρκαγιές, αυτό που συνεχίζουμε να βλέπουμε, είναι ανταλλαγές επιστολών και προτάσεων μεταξύ Υπουργείων και Υπηρεσιών, αντί αποφάσεων και ενεργειών. Παρά τις υποσχέσεις που ο Κλάδος λαμβάνει διαχρονικά για στήριξη στο έργο του Τμήματος Δασών και του προσωπικού του, παρά τις διαβεβαιώσεις για το δίκαιο του αιτήματος μας, για ακόμα μια φορά τα λόγια δεν έχουν περάσει σε πράξεις και το πρόβλημα παραμένει σε δραματικά και επικίνδυνα επίπεδα. Τον Νοέμβριο του 2019 καταγγείλαμε δημόσια ότι είχαμε στελέχωση χειρότερη και από αυτή του καλοκαιριού του 2016, όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές της Σολιάς και της Αργάκας. Σήμερα, τέσσερις και πλέον μήνες μετά την πυρκαγιά του Αρακαπά,  η στελέχωση είναι χειρότερη ακόμα και από το 2019!  Την ίδια ώρα, τα μέλη μας καλούνται να εργαστούν σε εξαντλητικά και απάνθρωπα ωράρια, σε συνθήκες συνεχούς έντασης και πίεσης, σε μια πολύ ευαίσθητη και δύσκολη αποστολή, για να καλύψουν τα κενά της υπηρεσίας, με απρόβλεπτους κινδύνους για όλους.

 

Ως Κλάδος έχουμε προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα για επεξήγηση της σοβαρότητας και του επείγοντος του  προβλήματος, προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση. Ως έσχατη προσπάθεια, απευθυνθήκαμε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τρεις επιστολές μέσα σε ενάμιση σχεδόν χρόνο, ζητώντας την παρέμβαση του. Η τελευταία επιστολή στάλθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021, με την οποία θέταμε ως τελευταία προθεσμία για επίλυση του προβλήματος, την 15η Νοεμβρίου, 2021. Οι επιστολές αυτές ήταν η κορύφωση των παρεμβάσεων προς όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

 

Σκόπιμα και συνειδητά, αποφεύγαμε μέχρι σήμερα να προβαίνουμε σε δημόσιες δηλώσεις για το θέμα, δίνοντας τη δυνατότητα για μια απερίσπαστη εξέταση και επίλυση του προβλήματος, μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια. Σεβαστήκαμε απόλυτα ρόλους, αρμοδιότητες, θεσμούς και πρόσωπα. Νιώθουμε ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, τόσο σε διαβήματα και παρεμβάσεις όσο και σε χρόνο, αλλά και σε υπομονή. Δυστυχώς, όμως, χωρίς αποτέλεσμα! Νιώθουμε πλέον ότι, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να προσδοκούμε από αυτή την πολιτεία. Και αυτό είναι ό,τι πιο οδυνηρό και απελπιστικό μπορεί να βιώσει ένας Λειτουργός που με υπομονή, αυτοθυσία, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό εργάζεται συνειδητά και άοκνα για το δημόσιο καλό, σε βάρος της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής του ζωής.

Λυπούμαστε γιατί φτάνουμε στην ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε με αυτό τον τρόπο. Είμαστε όμως  υπόχρεοι να προστατεύσουμε τα μέλη μας, αλλά και τα δάση της χώρας μας, από αυτή την παρατεταμένη ελλειμματική και επικίνδυνη κατάσταση και να καταγγείλουμε δημόσια τη μη επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος. Επαναλαμβάνουμε ότι, διατήρηση των δασών σε αειφόρο πορεία και ανάπτυξη σημαίνει ορθή διαχείριση και αποτελεσματική προστασία. Σημαίνει απαραίτητα ένα δυνατό και σωστά στελεχωμένο Τμήμα Δασών.

 

Συνοπτικά, αυτό που ζητά άμεσα ο Κλάδος μας είναι:

α. την άμεση αποπαγοποίηση όλων των κενών θέσεων του Τμήματος Δασών και την τάχιστη προώθηση των διαδικασιών πλήρωσής τους,

β. την επαναφορά των 27 θέσεων που καταργήθηκαν κατά την περίοδο 2012 – 2015, και

γ. την επίσπευση της διαδικασίας πλήρωσης των 28 θέσεων Δασικού Λειτουργού (πρώτου διορισμού), η αποπαγοποίηση των οποίων έχει εγκριθεί από την περσινή χρονιά αλλά παραμένουν ακόμα κενές.

 

Διευκρινίζουμε ότι, οι πιο πάνω άμεσα απαιτούμενες αποφάσεις και ενέργειες αφορούν αποκλειστικά την κάλυψη των σημερινών αναγκών του Τμήματος και την αποκατάσταση της ικανότητας του να λειτουργήσει σε ανεκτά υπό τις περιστάσεις επίπεδα, εντός του πλαισίου της υφιστάμενης χωρικής και θεματικής αρμοδιότητας και αποστολής του. Προφανώς, δεν είναι αρκετές και δεν αποσκοπούν στο να καλύψουν τη γενικότερη ανάγκη του Κράτους στο δασικό τομέα για ανασύνταξη ενόψει της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά ούτε και τους όποιους επανασχεδιασμούς του κράτους για επαρκέστερη κάλυψη περιοχών της υπαίθρου πέραν της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών.

 

Τέλος, δηλώνουμε πως, περαιτέρω καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος, θα μας υποχρεώσει να εξετάσουμε την προοπτική λήψης και κλιμάκωσης δυναμικών μέτρων.