Κουνούν συχνά επιδεικτικά το δάχτυλο και σκίζουν τα ιμάτια τους υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αλλά όταν το κολάνι παίρνει τους ίδιους, ούτε γάτα ούτε η ζημιά. Ο λόγος για τους εκπροσώπους του λαού, τους εκλελεγμένους βουλευτές. Αύριο είναι η τελευταία μέρα υποβολής της δήλωσης για το «Πόθεν Έσχες» τους, την οποία είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν μέχρι τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Μέχρι στιγμής όμως, μόνο ένας στους τρεις ήταν τυπικός με την υποχρέωση τους. Οι υπόλοιποι, φαίνεται πως κάπου ξεχάστηκαν, αφού έτσι και αλλιώς δεν θα έχει και ουσιαστική συνέπεια, αφού η νομοθεσία παραπέμπει στον σχετικό κανονισμό ο οποίος προβλέπει μόνο αυστηρή σύσταση προς όσους δεν υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 18 από τους 56 βουλευτές υπέβαλαν μέχρι στιγμή δήλωση για το Πόθεν Έσχεν, με τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής να στέλλει εκ μέρους της Προέδρου επιστολή υπενθύμισής τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 3(1) του περί Προέδρου, των υπουργών και των βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου (Αρ. Νόμου 49(1) του 2004) όλοι οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μέσα σε τρεις μήνες από την ανάληψη του αξιώματος τους δήλωση περιουσιακών στοιχείων. 

«Ως εκ των ανωτέρω, υποβάλλεται παράκληση όλοι οι βουλευτές οι οποίοι μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας δεν έχουν υποβάλει δήλωση περιουσιακών στοιχείων, να το πράξουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου (σ.σ. δηλαδή αύριο), ημερομηνία κατά την οποία η προβλεπόμενη τρίμηνη προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εν κατακλείδι, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «συναφώς αναφέρεται ότι αμέσως μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας η Πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει συνεδρία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες, η οποία θα διενεργήσει έλεγχο συμμόρφωσης προς την υποχρέωση κατάθεσης της δήλωσης και ως προς το κατά πόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων συνάδει με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, σε περίπτωση που βουλευτής παραλείπει να καταθέσει δήλωση εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο άρθρο 3 ή υποβάλλει ψευδή δήλωση, οι συνέπειες της παράλειψης ρυθμίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι στην περίπτωση αυτή, η Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει σε αυτόν γραπτή παρατήρηση, παρέχοντας στο βουλευτή τη δυνατότητα να ακουστεί, και αποφασίζει τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.