Σαφείς ενδείξεις για το μαρτυρικό υλικό που έχει στα χέρια του το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, δόθηκαν στη χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε σχέση με την υπόθεση απόπειρας φόνου σε βάρος του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι»).

Χθες, έγινε η καταχώρηση της υπόθεσης σε βάρος συνολικά οκτώ προσώπων, τα οποία έλαβαν κατηγορητήριο, ενώ ακολούθησε δικαστική διαδικασία για την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο της η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Αντιγόνη Μιχαήλ, ζήτησε όπως παραμείνουν υπόδικοι οι κατηγορούμενοι μέχρι τις 5 Ιουλίου, οπότε ορίστηκε η υπόθεση ενώπιον Κακουργιοδικείου. Επιχειρηματολογώντας η κ. Μιχαήλ, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να καταδείξει την ανάγκη να παραμείνουν οι κατηγορούμενοι υπό κράτηση και συγκεκριμένα ότι υπάρχει πιθανότητα καταδίκης των κατηγορουμένων, αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτυρικό υλικό.

Απ’ αυτό προκύπτει ότι η μάρτυρας κατηγορίας υπ’ αριθμόν «41», για την οποία μίλησε επανειλημμένα η κ. Μιχαήλ αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά της, ήταν σε θέση να γνωρίζει τις κινήσεις των ατόμων που υλοποίησαν το εγκληματικό σχέδιο και, μάλιστα, έδωσε σχετική γραπτή μαρτυρία στους ανακριτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόκειται για την σύντροφο του 5ου κατηγορούμενου, για τον οποίο η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας φέρεται να εξασφάλισε μαρτυρία και στοιχεία ότι ήταν ο εκτελεστής του δολοφονικού σχεδίου, πυροβολώντας τρεις φορές τον 34χρονο Ανδρονίκου στον δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης στις 23 Απριλίου.

Επιπλέον, με βάση τα όσα ειπώθηκαν, την υπόθεση που προσπάθησε να κτίσει το ΤΑΕ Λευκωσίας ενίσχυσαν τα διαθέσιμα δεδομένα τοποθεσίας που εξασφαλίστηκαν από κινητές συσκευές κατηγορούμενων. Αυτά τα δεδομένα φαίνεται να τοποθετούν τον 5ο και τον 7ο κατηγορούμενο σε γεωγραφικά σημεία που σχετίζονται με την τέλεση του εγκλήματος.

Πέραν τούτου, το μαρτυρικό υλικό περιλαμβάνει και καταθέσεις από δύο κοντινά πρόσωπα του στόχου του δολοφονικού σχεδίου, του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου. Στη σημερινή διαδικασία παρουσιάστηκε, ακόμη, μέρος κατάθεσης του 7ου κατηγορούμενου, ο οποίος παρουσιάστηκε να επιβαρύνει τη θέση ενός εκ των κατηγορουμένων.

Γενικότερα, όπως γράψαμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ο 1ος κατηγορούμενος παρουσιάζεται να αντάλλαξε απειλές με τον 34χρονο με φόντο την αρχηγία φατρίας της Λευκωσίας, να έδωσε οδηγίες μέσω άλλου κατηγορούμενου για την τέλεση του εγκλήματος, να συνεχάρη τον φερόμενο εκτελεστή δίνοντας του μέσω άλλου προσώπου 10.000 ευρώ και τάζοντας του 1.500 ευρώ μηνιαίως εφ’ όρου ζωής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν στις δικαστικές διαδικασίες, όλοι φέρονται να διαδραμάτισαν τον ρόλο τους για την υλοποίηση του σχεδίου και την εξαφάνιση των όποιων τεκμηρίων, άλλοι σε μικρότερο βαθμό, άλλοι σε μεγαλύτερο.  Παράλληλα, για τον 5ο και 7ο κατηγορούμενο, το ΤΑΕ πιστεύει πως είναι τα δυο πρόσωπα τα οποία επέβαιναν στη μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ, με την οποία προσέγγισαν τον 34χρονο το μεσημέρι της 23ης Απριλίου, πριν ο πρώτος πυροβολήσει εναντίον του θύματος τρεις φορές.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 12 κατηγορίες σε βάρος των οκτώ υπόπτων, με πιο σοβαρές αυτές της συνωμοσίας για φόνο, της απόπειρας φόνου και της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Τα άλλα αδικήματα αφορούν κατοχή πυροβόλου όπλου χωρίς άδεια, κατοχή εκρηκτικών υλών, κλεπταποδοχή, παράνομη κατοχή περιουσίας (3ος κατηγορούμενος), επίθεση σε όργανο τήρησης της τάξης κατά την κανονική εκτέλεση του καθήκοντός του (κατηγορούμενος «6»), κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β’ , δηλαδή 16 γρ. κάνναβης (4ος κατηγορούμενος).

Ο πίνακας μαρτύρων περιλαμβάνει συνολικά 125 πρόσωπα.

Συνοπτικά οι ύποπτοι και ο αριθμός κατηγοριών που τους προσάπτονται:

  1. 46χρονος Ελληνοκύπριος Ι. Ι. – 9 κατηγορίες.
  2. 39χρονος αραβικής καταγωγής Χ. Χ.  – 9 κατηγορίες.
  3. 31χρονος αραβικής καταγωγής Ο. Σ. – 10 κατηγορίες.
  4. 28χρονος αραβικής καταγωγής Μ.Κ. – 10 κατηγορίες.
  5. 26χρονος αραβικής καταγωγής Μ. Κ. (φερόμενος εκτελεστής) – 9 κατηγορίες.
  6. 43χρονος αραβικής καταγωγής Α. Α. (εκτίει ποινή για απόπειρα φόνου) – 10 κατηγορίες.
  7. 40χρονος αραβικής καταγωγής Γ. Α. – 9 κατηγορίες.
  8. 28χρονος αραβικής καταγωγής Α. Χ. – 1 κατηγορία (συνωμοσία για φόνο).

Επεφύλαξε απόφαση για τον 46χρονο που αντιμετωπίζει 9 κατηγορίες

Σήμερα ξεκαθαρίζει κατά πόσον ο πρώτος εκ των συνολικά οκτώ κατηγορούμενων θα παραμείνει ως υπόδικος μέχρι την πρώτη εμφάνιση ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Ο λόγος για τον 46χρονο από τη Λευκωσία, ο οποίος κατηγορείται για εννέα αδικήματα σε σχέση με την υπόθεση της απόπειρας φόνου σε βάρος του 34χρονου. Ο Βίκτωρας Ακάμας, δικηγόρος του εν λόγω κατηγορούμενου, υπέβαλε ένσταση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο αίτημα της κατηγορούσας Αρχής ώστε να κρατείται ως υπόδικος ο πελάτης του μέχρι την πρώτη εμφάνιση στο Κακουργιοδικείο που ορίστηκε για τις 5 Ιουλίου το πρωί.

Οι δικηγόροι των υπόλοιπων επτά κατηγορούμενων επεφύλαξαν το δικαίωμά τους να υποβάλουν ένσταση κατά της κράτησης των πελατών τους ως υποδίκων, για την επόμενη διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το οποίο και θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά.

Ο κ. Ακάμας επιχείρησε να αμφισβητήσει τη μαρτυρία και πιο συγκεκριμένα τα επιχειρήματα της κατηγορούσας Αρχής που εκπροσωπείτο από την Αντιγόνη Μιχαήλ. Η τελευταία είχε επιχειρηματολογήσει νομικά για να στηρίξει τη θέση ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κρατούνται ως υπόδικοι.

Σημειώνεται πως δυο εκ των συνολικά 10 που μέχρι χθες τελούσαν υπό κράτηση για την εγκληματική αυτή ενέργεια, αφέθηκαν ελεύθεροι. Πιο συγκεκριμένα, δεν κατηγορήθηκαν για την υπόθεση ο ύποπτος στην οικία του οποίου είχε βρεθεί χάρτινο κουτί που πιστευόταν ότι είχε σφαίρες 9 χιλιοστών και ένας 28χρονος ρουμανικής καταγωγής. Ο τελευταίος ήταν ύποπτος για την κλοπή των δυο μοτοσικλετών τύπου σκούτερ, που σύμφωνα με το ΤΑΕ Λευκωσίας, είχαν χρησιμοποιηθεί από τους φυσικούς αυτουργούς για την εκτέλεση σχεδίου δολοφονίας.

Για λογαριασμό των κατηγορουμένων εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Βίκτωρας Ακάμας, Αγαθοκλής Κορέλης, Ανδρέας Ανδρέου, Ανδρέας Τσεντίδης, Νίκος Κορομίας και Χλόη Κωνσταντίνου.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Αντιγόνη Μιχαήλ (εμφανίστηκε με τη Σωτηρούλα Μιχαήλ), αναφέρθηκε σε προηγούμενες καταδίκες των κατηγορούμενων 1, 2, 3, 6 και 8, καλώντας τους τελευταίους να τις επιβεβαιώσουν. Ο 43χρονος 6ος κατηγορούμενος ζήτησε διευκρινίσεις από τον δικηγόρο του, δηλώνοντας σε κάποια στιγμή ότι δεν αντιλαμβανόταν για ποια καταδίκη του γινόταν αναφορά.