Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιλέγει να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά το άτομο που θα αναλάβει ένα από τα χαρτοφυλάκια στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το παρασκήνιο άρχισε να παίρνει φωτιά καθώς κάποια από τα χαρτοφυλάκια επιτρόπων, κρίνονται εξέχουσας σημασίας (όπως για παράδειγμα αυτά του εμπορίου και του ανταγωνισμού. Υπάρχουν όμως και τα «δευτερεύοντα» χαρτοφυλάκια τα οποία θα πάρουν όσοι δεν παίξουν σωστά τα χαρτιά τους από την αρχή.

Το Politico επιχείρησε μια καταγραφή των ονομάτων που «παίζουν» αυτή στιγμή στα 27 κράτη μέλη για να αναλάβουν θέση επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα σχηματιστεί μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Το καρέ των Κύπριων υποψήφιων επιτρόπων – σύμφωνα πάντα με το Politico – είναι οι Στέλλα Κυριακίδου, Κωνσταντίνος Κόμπος, Γιώργος Λακκοτρύπης και Χάρης Γεωργιάδης. Χωρίς να αποκλείεται τα ονόματα αυτά να αλλάξουν και η τελική επιλογή του Προέδρου Χριστοδουλίδη να διαφοροποιηθεί και την τελευταία στιγμή.

Όπως ήδη έχουμε γράψει μια πρώτη κουβέντα για το θέμα έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συζήτηση η οποία φαίνεται να αποσκοπούσε στο να καταγράψει ο Κύπριος τις προθέσεις της φον ντερ Λάιεν για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αναλόγως αυτών των προθέσεων να προχωρήσει στη συνέχεια στο να βρει και το άτομο που μπορεί να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Politico για την Κύπρο τα τέσσερα ονόματα που παίζουν είναι: Στέλλα Κυριακίδου (επίτροπος Υγείας και Ασφαλείας των Τροφίμων), Χάρης Γεωργιάδης (πρώην υπουργός Οικονομικών), Γιώργος Λακκοτρύπης (πρώην υπουργός Ενέργειας), και Κωσταντίνος Κόμπος (υπουργός Εξωτερικών).

Η Κύπρος, αναφέρει το Politico θα επιθυμούσε να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Σημειώνει παράλληλα πως το κυπριακό ναυτιλιακό λόμπι πιέζει για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.

Το όνομα του υποψήφιου επιτρόπου θα υποβληθεί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη (που ανήκει στο χώρο του ΕΛΚ). Το κατά πόσο θα προχωρήσει σε διαβούλευση με πολιτικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα τον ΔΗΣΥ που ανήκει επίσης στην ομάδα του ΕΛΚ είναι κάτι που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Οι όποιες διαβουλεύσεις εάν γίνουν θα είναι μετά τις ευρωεκλογές.

Από κυβερνητικής πλευράς, στη Λευκωσία, εκείνο το οποίο λέχθηκε ως προς το δημοσίευμα του Politico ήταν πως «όταν λάβει τις αποφάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με γνώμονα το όφελος της Κύπρου, θα ανακοινωθούν». Υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρώιμη η όποια συζήτηση».

Όσον αφορά τα τέσσερα ονόματα:

Το Politico αναφέρει πως εκείνο που διαφαινόταν προ μηνών ήταν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα προχωρήσει σε αντικατάσταση τη Στέλλας Κυριακίδου. Επίσης σημειώνει ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει θετικό πρόσημο για το έργο της. Αξιοσημείωτη η αναφορά πως «όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται οι πιθανότητες να ασφαλίσει μια δεύτερη θητεία» καθώς εκτιμάται πως ο ΠτΔ «θα δυσκολευτεί να εξισορροπήσει» τα μουρμουρητά των άλλων υποψηφίων.

Πάντως μεταξύ των αναφερομένων υπήρξε άγνοια για τις προθέσεις του ΠτΔ αλλά και για τις πιθανότητες να είναι στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Χάρης Γεωργιάδης είχε ακούσει και στο παρελθόν το όνομά του να παίζει για επίτροπος, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως δεν συζητά οτιδήποτε. Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Κόμπος είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών και μπαίνει ένα ερωτηματικό εάν ο ίδιος ο ΠτΔ θέλει να τον χάσει από το κυβερνητικό σχήμα. Όσο για τον Γιώργο Λακκοτρύπη, αν και εκτός κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν το όνομά του ήταν ανάμεσα στα δύο που ο ΠτΔ θα προτείνει.