Το μόνο που λειτούργησε τέλεια στην πυρκαγιά που ξέσπασε στον Αρακαπά το περασμένο Σάββατο και έκαψε έκταση 55 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήταν φαίνεται η ίδια η πυρκαγιά και οι αντιδράσεις που άρχισαν να φουντώνουν τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο με την οικονομική στήριξη που εξηγγέλθη και η οποία, κατά την κυβέρνηση, ήταν η μεγαλύτερη συγκριτικά με τη βοήθεια που δόθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Χθες, οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Νουρής και Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασαν περίπου μια ιδανική εικόνα, αποδίδοντας την καταστροφή, όχι σε κενά, αδυναμίες και αδράνεια, αλλά στο ότι η ορμή της πυρκαγιάς ήταν τέτοια που έκαιγε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ώρα. 

Βεβαίως οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μάχη με τις φλόγες, κάτι το οποίο αναγνώρισαν όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, αλλά κάποιες αναφορές έδιναν διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάστηκε επισήμως, κυρίως όσον αφορά τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης ο οποίος παρουσιάστηκε ως ιδανικός.

Ο κοινοτάρχης Αγίων Βαβατσινιάς Αντώνης Παντελίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την ώρα που καιγόταν το χωριό μου δεν είδα ένα πυροσβεστικό. Με ένα μικρό όχημα που μας έδωσε η ΑΗΚ προσπαθούσα να σώσω την κοινότητα με κάποιους ψεκαστήρες συγχωριανών. Όταν ήρθε στις 7:00 μ.μ. ένα πυροσβεστικό, μπερδεύτηκε και δεν ήξερε πώς να γυρίσει. Η κοινότητα και η περίμετρος δεν κάηκε, αλλά χάσαμε τη μεγαλύτερη έκταση σε τετραγωνικά χιλιόμετρα σε θερμοκήπια και εύφορη γη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δράκου: Eξαίρετο το έργο Πυροσβεστικής – Αστυνομίας στις πυρκαγιές

Στις 11:00 μ.μ. ζητούσα βυτιοφόρο για να εφοδιάσει τέσσερα πυροσβεστικά του Τμήματος Δασών αλλά το βυτιοφόρο χάλασε στη μέση της κοινότητας και ζητούσα μηχάνημα να το μετακινήσει, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε πως όταν επιχειρήθηκε η μεταφορά προωθητών γαιών (για δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων) αυτοί δεν μπορούσαν να διασχίσουν τα χωριά και αναζητείτο εναλλακτική όδευση. Όσον αφορά τον αριθμό των δασοπυροσβεστών, ανέφερε πως παρόλον ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε, απαιτείται ενίσχυση με άλλους 100 δασοπυροσβέστες.

Εξάλλου ο διοικητής Πυροσβεστικής, Πόλυς Χατζηβασιλείου, αναφερόμενος στις ελλείψεις σε έμψυχο υλικό είπε ότι ζητήθηκε η ενίσχυση με άλλα 150 άτομα επειδή επηρεάζεται η επιχειρησιακή ικανότητα της Υπηρεσίας.

Ανέφερε εξάλλου ότι ζητήθηκε η δημιουργία και στελέχωση δύο μόνιμων πυροσβεστικών σταθμών στον Μονιάτη με 33 άτομα καθώς και στην Ευρύχου, ώστε να καλυφθούν οι κοινότητες της ορεινής περιοχής Τροόδους. Τέλος, όσον αφορά το ωρομίσθιο προσωπικό, ανέφερε ότι από 169 που αριθμεί σήμερα πρέπει να αυξηθεί στους 220. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, αναγνώρισε πως ποσοστό 70% του στόλου της Πυροσβεστικής είναι άνω των δέκα ετών αλλά πρόσθεσε πως αντικαθίστανται έξι οχήματα το χρόνο, ενώ φέτος θα αντικατασταθούν εννέα.

Συναφής με το θέμα του συντονισμού και η εξής αναφορά του: «Είχαμε και μήνυμα ότι στη Συκόπετρα ξέσπασε πυρκαγιά και στείλαμε όχημα αλλά τελικά δεν υπήρχε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος μέχρι να επανέλθει».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι ο ίδιος παρουσιάστηκε μεταξύ Κελλακίου και Βίκλας με άλλους 340 εθελοντές οι οποίοι είχαν εκπαίδευση, με σκοπό να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρόσθεσε: «Έπρεπε να πάρουμε με το ζόρι τους πυροσβέστες για να σβήσουμε τη φωτιά».

Εξάλλου, ο βουλευτής Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ήταν παρόν μέχρι τις 11.30 μ.μ. του Σαββάτου και διαπίστωσε τα προβλήματα συντονισμού που υπήρξαν. 

Πάντως, τόσον ο διευθυντής του Τμήματος Δασών όσο και ο διοικητής Πυροσβεστικής έκαναν αναφορά σε αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών και απέδωσαν την καταστροφή σε άλλους παράγοντες, πέραν της απουσίας συντονισμού και συνεργασίας.

Κάτι άλλο το οποίο δεικνύει την αδυναμία των αρμοδίων να δράσουν προληπτικά για αποτροπή των πυρκαγιών με κούρεμα της βλάστησης (χόρτα κ.λπ.) είναι και το γεγονός ότι το Τμήμα Δασών δεν μπορεί να εισέλθει, χωρίς έγκριση, σε ιδιωτικές περιουσίες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως σχετικό νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας από τον Φεβρουάριο του 2020.

 Η Νομική Υπηρεσία ζήτησε διευκρινίσεις επειδή, όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, κρίθηκε ότι επηρεάζονταν συνταγματικά δικαιώματα ιδιοκτητών.

Η διαχείριση τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς

Η χθεσινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, η οποία κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των τεσσάρων εργατών από την Αίγυπτο που κάηκαν στην Οδού κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. 

Τη συνεδρία απασχόλησε και το κρίσιμο θέμα της ώρας που ξέσπασε η πυρκαγιά και η ώρα που δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση κοινοτήτων. Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε ότι στις 13.46 ελήφθη το μήνυμα ότι ξέσπασε πυρκαγιά. Δέκα λεπτά αργότερα, στις 13.56 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ρίψη από αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, κάτι το οποίο καταδεικνύει, όπως είπε, την άμεση κινητοποίηση των Αρχών. Τέσσερα λεπτά αργότερα μετέβησαν επιτόπου και επίγειες δυνάμεις. Στις 15.50 ζητήθηκε η συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε και βοήθεια από τον Ισραήλ. Θεωρώ εξαιρετικό κατόρθωμα το ότι περιορίστηκε η πυρκαγιά μέχρι την Κυριακή, είπε. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος φοβήθηκε ότι η πυρκαγιά θα επεκτεινόταν και στον Μαχαιρά και πρόσθεσε πως ήταν επιτυχία ότι δεν επεκτάθηκε η πυρκαγιά. Είπε επίσης πως κινητοποιήθηκαν 300 άνθρωποι, 11 πτητικά μέσα, 70 πυροσβεστικά, 20 βυτιοφόρα κ.α. οχήματα.

Για το θέμα της εκκένωσης, η κ. Μαρία Παπά μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Άμυνας ανέφερε ότι στις 14.10 δόθηκε η πρώτη οδηγία εκκένωσης και ακολούθως κατέφθαναν αιτήματα ανά 2-3 λεπτά.