Σε κίνηση με την οποία επιδιώκει το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά τις προοπτικές επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Λαμβάνοντας την πρωτοβουλία, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο δηλώνει την ετοιμότητα του να παραστεί σε κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, παρουσία και του ίδιου του ΓΓ. Ζητά παράλληλα, όπως η διευθέτηση αυτή γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία θα εξεταστούν μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ. 

Η επιστολή Αναστασιάδη γίνεται με πρόθεση να ξεκαθαρίσει το σκηνικό έναντι των τουρκικών προθέσεων σε σχέση με το Κυπριακό, πριν από τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου. Η Λευκωσία είναι προφανές ότι θέλει να έχει κάτι στο χέρι κατά την αξιολόγηση της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η σύγκλιση μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο, στην οποία έκανε αναφορά ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, θα μπορεί να γίνει σε κατοπινό στάδιο. Για την οποία βέβαια, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί. Η εμμονή εξάλλου της τουρκικής πλευράς σε λύση δύο κρατών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια προοπτικής στο Κυπριακό. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε δήλωση χθες ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απέστειλε χωριστή επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ στην οποία εκφράζει την ετοιμότητα του να παραστεί σε κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε χρόνο που το πρόγραμμα του ΓΓ το επιτρέπει. 

«Η κοινή αυτή συνάντηση θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να διευθετηθεί πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ», σημειώνει.

Ο Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος εκτός από τον Αντόνιο Γκουτέρες, απέστειλε επιστολές και προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους θεσμούς και ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κυβ. Εκπρόσωπος τόνισε ότι με την επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τους παραλήπτες για τα όσα έλαβαν χώρα στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη και επισυνάπτει σε αυτή το έγγραφο της Παρέμβασης του, όπως επίσης επισυνάπτει και τις γραπτές αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στην επιστολή του τονίζει το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων που, δυστυχώς, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών. Επαναλαμβάνει την πολιτική του βούληση και αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των ΗΕ και τους όρους εντολής του ΓΓ, για την προσφορά των καλών του υπηρεσιών. 

Ο Κυριάκος Κούσιος, πρόσθεσε ότι στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συγκεκριμένα ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος. Σημειώνει, επίσης, ότι με την αποφυγή νέων προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά (και αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου), θα μπορούσε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των παραμέτρων των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί, των Συμφωνιών Κορυφής, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των αποφάσεων και των ψηφίσματων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μη παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στην επιστολή του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθιστά σαφές ότι τυχόν εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση δύο κρατών, όπως και η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή ύπαρξη προκλήσεων δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη θετική προσέγγιση της Κύπρου στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ. 

ΑΚΑΡ:Θα κάνουμε το καθήκον μας στην Κύπρο

Ως ένοπλες δυνάμεις θα εκπληρώσουμε όποιο καθήκον μας αναλογεί στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για «επεκτατισμο» λέγοντας «ας κοιτάξουν τον χάρτη μεταξύ 1821 με 2020».

Σε δηλώσεις του από το «σημείο μηδέν» όπου γιόρτασε την πρώτη μέρα του μπαϊραμιού στα σύνορα με το Ιράκ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι «είμασταν δίπλα στον δίκαιο αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε και από ‘δώ και στο εξής».

«Έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους. Για την πραγματοποίησή του ως Τουρκία έχουμε πράξει αυτό που πρέπει και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Σε αυτό το πλαίσιο ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εκπληρώσουμε όποιο καθήκον μας αναλογεί. Από την άλλη πλευρά, πρέπει οι Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν τις προβοκάτσιες, την απειλητική γλώσσα, τις ψευδείς δηλώσεις. Αυτοί που κατηγορούν την Τουρκία για ‘επεκτατισμό’ ας κοιτάξουν τον χάρτη μεταξύ 1821 με 2020. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Πρόκειται για εντελώς ψευδείς δηλώσεις, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο και είναι προκλητικές» είπε.

Σημαίνων ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή

Σε συζήτηση με θέμα «τη διπλωματία σε ένα δύσκολο περιβάλλον ιδιαίτερα για τις «μικρές χώρες», στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχε, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος ως κράτος, καταφέρνει να διαδραματίζει σημαίνοντα διαμεσολαβητικό ρόλο με στόχο την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η χώρα ακολουθεί μία εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, με στόχο να γίνει ο καταλύτης και ο συντονιστής της περιοχής.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι αναμένει «θετικά νέα τις επόμενες εβδομάδες».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα μικρά κράτη δεν πρέπει να απομονωθούν σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα, αλλά «να έχουν ευκαιρίες, να αναλάβουν ηγετική θέση ως διαμεσολαβητές, να λειτουργούν συντονιστικά στην περιοχή τους».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία για τις χώρες να ανήκουν σε μια κοινή, όπως είπε, ομάδα, με κοινούς κανόνες. «Για τις μικρές χώρες είναι σημαντικό να ξέρουν τι γείτονες έχουν. Είναι άλλο να έχεις δύσκολους γείτονες και άλλο να έχεις «ξαδέρφια» δίπλα σου» ανέφερε. Αναφερόμενος στην ένταξη της Βόρεια Μακεδονίας στην Ε.Ε. υπογράμμισε πως πρέπει αυτή να προχωρήσει γρήγορα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε ότι «η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα» για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και κάλεσε την Ε.Ε. να τρέξει τις διαδικασίες. «Έχουμε καταργήσει τα εμπόδια, είμαστε έτοιμοι, πρέπει να εξηγήσουμε ότι η ένταξή μας είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.