Νέα επεισόδια στο σίριαλ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προδιαγράφονται σύντομα στη Βουλή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή για διενέργεια παγκύπριου δημοψηφίσματος την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές. Η πρόταση αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή κατά την επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας η οποία είναι προγραμματισμένη, λόγω των αργιών της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, εκτάκτως στις 2 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδού το ερώτημα για το δημοψήφισμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το θέμα ωστόσο δεν τελειώνει εδώ, καθώς προκύπτουν διάφορα ζητήματα ως προς τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τη Βουλή, στον χρόνο που απομένει μέχρι την αυτοδιάλυσή της στις 22 Απριλίου που είναι προγραμματισμένη και η τελευταία συνεδρία του Σώματος πριν τις Βουλευτικές εκλογές. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και ως προς το κατά πόσον είναι εφικτή η ψήφιση στην Ολομέλεια της πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος; 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε πως το Σώμα αποφάσισε για την πρόταση που θα προωθηθεί στη Βουλή για να τεθεί ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας για λήψη απόφασης. Η συγκεκριμένη πρόταση διαλαμβάνει και το ερώτημα, το οποίο η Κυβέρνηση θέτει στη Βουλή για να τεθεί ενώπιον του λαού, που είναι το ακόλουθο: «Συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας, για τη δημιουργία 17 νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια;»

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα πάει ακολούθως στην Επιτροπή Εσωτερικών για συζήτηση και μετά να επανέλθει ξανά για ψήφιση. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή θα είναι η διαδικασία, οπόταν η πρόταση θα φτάσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στις 5 Απριλίου. Εκεί είναι ένα ζήτημα η συζήτηση που θα γίνει και το εάν ακολούθως η πρόταση θα πάει ως κατ’ επείγουσα στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας για έγκριση ή απόρριψη, η οποία γίνεται με απλή πλειοψηφία.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εάν και εφόσον εγκριθεί η πρόταση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Παράλληλα επισημαίνεται ότι τουλάχιστον ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ προτίθενται να ψηφίσουν κατά της πρότασης για διενέργεια παγκύπριου δημοψηφίσματος την ίδια μέρα με τις Βουλευτικές εκλογές. 

Σύμφωνα με τον περί δημοψηφισμάτων νόμων το δημoψήφισμα πρoκηρύσσεται με Απόφαση της Βoυλής πoυ λαμβάvεται ύστερα από σχετική πρόταση τoυ Υπoυργικoύ Συμβoυλίoυ.

Η πρόταση τoυ Υπoυργικoύ Συμβoυλίoυ για πρoκήρυξη δημoψηφίσματoς υπoβάλλεται στη Βoυλή ύστερα από Απόφαση τoυ Υπoυργικoύ Συμβoυλίoυ πoυ εvεργεί αυτεπάγγελτα περί ζητημάτωv πoυ κατά τo Σύvταγμα αvήκoυv στηv εκτελεστική εξoυσία, και με εισήγηση της Βoυλής τωv Αvτιπρoσώπωv, πρoκειμέvoυ για ζητήματα πoυ αvήκoυv στη voμoθετική εξoυσία, εφόσoν συμφωvεί πρoς τoύτo.

Η Απόφαση της Βoυλής τωv Αvτιπρoσώπωv για πρoκήρυξη δημoψηφίσματoς απoστέλλεται στov Πρόεδρo της Δημoκρατίας για έκδoση με δημoσίευση της Απόφασης στηv επίσημη εφημερίδα της Δημoκρατίας, όπως oρίζεται στo Άρθρo 52 τoυ Συvτάγματoς.

Στηv Απόφαση της Βoυλής τωv Αvτιπρoσώπωv για πρoκήρυξη δημoψηφίσματoς καθoρίζεται τo ζήτημα στo oπoίo αvαφέρεται τo δημoψήφισμα υπό μoρφή ερωτήματoς, πoυ μπoρεί vα απαvτηθεί καταφατικά ή αρvητικά, oρίζεται o χρόvoς διεξαγωγής τoυ δημoψηφίσματoς και γεvικά αvαφέρεται κάθε άλλη λεπτoμέρεια αvαγκαία για τη διεξαγωγή τoυ δημoψηφίσματoς.

Φαύλος κύκλος

Την ίδια ώρα, τίθεται από ορισμένους κύκλους το ερώτημα κατά πόσο η διενέργεια δημοψηφίσματος σε παγκύπρια βάση, αποτρέπει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων τοπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του Περί Δήμων Νόμου, τα οποία να αφορούν τη μορφή των συνενώσεων. Όπως άλλωστε είχε αρχικά αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, όταν συζητείτο το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών περιλήφθηκε πρόνοια με τη στήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ, για διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επί αυτού, γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος απάντησε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να προηγείται της ψήφισης της νομοθεσίας.