Διαβάστε εδώ την αναδρομή των δεκαετιών 1960-1970 

1981-1990 Μετεξέλιξη και πορεία προς την Ευρώπη

H ανατολή της τρίτης δεκαετίας μετά την ανεξαρτησία βρίσκει την Κύπρο να κάνει τα πρώτα της βήματα στη μεταμακαριακή εποχή και να προσπαθεί να συνέλθει από το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σοκ που προκάλεσε η καταστροφή του 1974. Η προσπάθεια εστιάζεται στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία αρχίζει να γίνεται εμφανής. Στο Κυπριακό τα πράγματα παραμένουν στάσιμα. Το 1981 η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε προτάσεις και χάρτες με κυρίαρχο στοιχείο τη συμμετοχή σε όλα τα πολιτειακά όργανα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων και των συμφωνηθέντων. Ο διάλογος οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν όμως ραγδαίες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα και γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Κύπρο. Γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό αλλά πολύ γρήγορα εμφανίζονται νέφη στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας αφού η συνεργασία του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Σπύρου Κυπριανού για την προεδρία προκαλεί την αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης.  

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Πέρες Ντε Κουεγιάρ καταθέτει μνημόνιο με τρεις δείκτες για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Ντενκτάς απορρίπτει τους δείκτες Κουεγιάρ και στις 13 Νοεμβρίου προχωρεί στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Στις 22 Δεκεμβρίου 1984 η συνεργασία AKEΛ-ΔΗΚΟ τερματίζεται. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ζητούν πρόωρες προεδρικές εκλογές αλλά οι εκλογές στήνονται για νέα Βουλή.  Ο ΔΗΣΥ κατακτά την πρωτιά και το ΔΗΚΟ εκτοπίζει από τη δεύτερη θέση το ΑΚΕΛ, το οποίο καταποντίζεται. Δύο χρόνια αργότερα (2/1988) το ΑΚΕΛ κερδίζει τις προεδρικές με τον Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος προωθεί τον εκσυγχρονισμό του κράτους και εισάγει αρκετές καινοτομίες στη δημόσια διοίκηση. Ορόσημο θεωρείται ασφαλώς η αναβάθμιση της συνεργασίας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η υποβολή αίτησης για ένταξη (7/1990), παρά τις διαφωνίες του ΑΚΕΛ. Σημαντική είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, με ευεργετικές κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις. 

Στο Κυπριακό υπήρξαν αρκετές πρωτοβουλίες και μάλιστα συμφωνήθηκε η διαμόρφωση ενός προσχεδίου συνολικής λύσης, ωστόσο η προσπάθεια ναυάγησε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. 

3/1981

Μαθητική εκδρομή κατέληξε σε τραγωδία στον Μονιάτη Λεμεσού από πτώση λεωφορείου σε δεξαμενή. Tρεις μαθήτριες πνίγηκαν, 49 παιδιά τραυματίστηκαν.

11/1989

Οκτώ νεκροί από πτώση στρατιωτικού οχήματος των βρετανικών βάσεων σε γκρεμό στον Μονιάτη. 

11/1990

Μια αυθόρμητη πρωτοβουλία δημοσιογράφων και ραδιοφωνικών παραγωγών του ιδιωτικού σταθμού ράδιο Σούπερ υπέρ των παιδιών με ειδικές ανάγκες, προκάλεσε παγκύπρια κινητοποίηση και οδήγησε στη δημιουργία του ιδρύματος Ραδιομαραθώνιος, για την επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο των παιδιών αυτών.

11/1983

Ανακήρυξη της παράνομης “ΤΔΚΒ” στα κατεχόμενα. Διαδηλώσεις σε όλη την Κύπρο.

3/1989 

Αντικατοχικές διαδηλώσεις γυναικών στη Λευκωσία και Άχνα (Ιούλιο). Οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλούς διαδηλωτές και τους έθεσαν υπό παράνομη κράτηση.

6/1989

Η επιστροφή του Νίκου Σαμψών στην Κύπρο από τη Γαλλία προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στις Φυλακές για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα του 1974. Αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο 1990.

9/1982

Μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων, σκοτώνεται ο υπουργός Παδείας Πάνος Ιωάννου και δύο νεαροί.

9/1982

Εγκαινιάστηκε το φράγμα του Ασπρόκρεμμου, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε στην Κύπρο.

2/1983

Ο Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού επανεκλέγεται από τη “Δημοκρατική Συνεργασία” ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ.

10/1983

Νομισματική αλλαγή, η Κύπρος εγκαταλείπει τα μιλς και υιοθετεί τα σεντ.

4/1984

Επτά νεκροί από πτώση ταξί από γεφύρι κοντά στις Αγγλισίδες.

9/1985

Δολοφονία τριών Ισραηλινών στη μαρίνα Λάρνακας

12/1985

Τελωνειακή ένωση της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

2/1987

Αντικατοχικές κινητοποιήσεις γυναικών στη Δερύνεια, πορεία και 15νθήμερη καθιστική εκδήλωση. 

5/1987

Σοβιετικό σκάφος διενεργεί έρευνες για ύπαρξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 

7/1987

Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονία του επιχειρηματία Πανίκου Μιχαήλ, και των δύο ανήλικων παιδιών του στη Λεμεσό. Οι δολοφόνοι παγίδευσαν το αυτοκίνητο με εκρηκτικό μηχανισμό. Καταδικάζεται ο Παναγιώτης Καυκαρής. 

11/1987

Κύπρια νηπιαγωγός, η μητέρα της και τα τρία ανήλικα παιδιά της σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη.

4/1988 

Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Τον διαδέχεται ο Δημήτρης Χριστόφιας.

3/1988

Αρχισε στην Κύπρο η διενέργεια των πρώτων επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς. 

6/1989

Διαδηλώσεις κληρικών κατά του πολιτικού γάμου στην Κύπρο.

1991-2000 Κοντά σε πόλεμο, κοντά σε λύση

Με την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην Προεδρία (2/1993) Λευκωσία-Αθήνα θεσμοθετούν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που προέβλεπε την κήρυξη πολέμου με την Τουρκία σε περίπτωση που εξαπέλυε επίθεση εναντίον της Κύπρου ή της Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τονίζει ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την Κύπρο σε περίπτωση νέας τουρκικής επίθεσης, όπως θα υπερασπιζόταν οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ άλλων αποσκοπούσε στη μερική επούλωση της πληγής του 1974, όταν η Ελλάδα άφησε ακάλυπτη την Κύπρο. 

Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τροπή. Τον Ανδρέα Παπανδρέου διαδέχθηκε τον Ιανουάριο του 1996 ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κλήθηκε να διαχειριστεί την επικίνδυνη ελληνοτουρική κρίση που προκλήθηκε με αφορμή την κατάληψη της βραχονησίδας των Ιμίων από Τούρκους. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά, όταν η αντικατοχική πορεία μοτοσυκλετιστών στη Δερύνεια καταλήγει στη δολοφονία δύο Ε/κ διαδηλωτών. Ο Κώστας Σημίτης σπεύδει στην Κύπρο για να στείλει μήνυμα συμπαράστασης και δύο χρόνια μετά η ένταση επανέρχεται όταν η Κύπρος παραγγέλλει το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα S300 από τη Ρωσία. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση. Γλαύκος Κληρίδης και Κώστας Σημίτης αποφάσισαν τη μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη και τα πράγματα οδηγούνται σε εκτόνωση. Κατόπιν πιέσεων του διεθνούς παράγοντα τον Δεκέμβριο του 1999 αρχίζουν συνομιλίες για το Κυπριακό και τον Δεκέμβριο του 1999 Κύπρος και Ελλάδα κερδίζουν μια μεγάλη διπλωματική μάχη, αφού εξασφαλίζουν εισιτήριο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς η λύση του Κυπριακού να είναι προϋπόθεση. Στην ίδια Σύνοδο η Τουρκία αναγνωρίσθηκε ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη ρήτρα ότι μέχρι την ένταξή της θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού. Οι συνομιλίες κράτησαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2000 αλλά δεν ήταν αρκετές για διάρρηξη του αδιεξόδου. 

8/1996

Η πολυήμερη αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλετιστών, που ξεκίνησε από ευρωπαϊκές πόλεις, καταλήγει στη Δερύνεια όπου ξεσπούν βίαια επεισόδια. Οχλος από Γκρίζους Λύκους, έχοντας πολιτική κάλυψη από το κατοχικό καθεστώς, κτυπούν μέχρι θανάτου τον Τάσο Ισαάκ. Δύο μέρες αργότερα στο ίδιο μέρος δολοφονείται από τους Τούρκους ο Σολωμός Σολωμού, ο οποίος πυροβολείται όταν ανεβαίνει στον ιστό του τουρκικού φυλακίου για να κατεβάσει την κατοχική σημαία. 

3/1996 

Η Κύπρος αποκτά Χρηματιστήριο και χιλιάδες πολίτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους για να αγοράσουν μετοχές. H χρηματιστηριακή φούσκα έσκασε τρία χρόνια αργότερα και δεκάδες χιλιάδες επενδυτές έμειναν εκτεθειμένοι, σε αντίθεση με λίγους που πλούτισαν. Διεξάγονται έρευνες αλλά ουδείς τιμωρείται. 

9/1999

Αεροπορική τραγωδία πάνω από το Βουκουρέστι σε πτήση αεροσκάφους της ελληνικής Κυβέρνησης. Σκοτώνεται ο Κύπριος αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιός του Νικόλας και άλλα τέσσερα άτομα. 

10/1993

Αποτρόπαιες δολοφονίες γυναικών, των οποίων οι σοροί εντοπίζονται μετά από πολυήμερες έρευνες σε πηγάδι και σκουπιδότοπο. 

12/1993

Ομηρία γυναίκας στην Πάφο από τον αρραβωνιαστικό της έχει τραγική κατάληξη. Πέφτουν νεκροί και οι δύο από αστυνομικά πυρά.

2/1994

Σε αγροτική περιοχή στη Μουταγιάκα εντοπίζεται η κακοποιημένη σορός της 19χρονης μαθήτριας Χρυστάλλας Ιωάννου από τη Λεμεσό. Το ειδεχθές έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο.

3/1994

Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στην Αγλαντζιά ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, στέλεχος της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν.

1/1996

Πέθανε ο Μητροπολίτης Μόρφου, Χρύσανθος και στις εκλογές που διεξάγονται κερδίζει ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής. Η Εκκλησία ακυρώνει τις εκλογές. Μητροπολίτης Μόρφου εκλέγεται το 1998 ο Νεόφυτος. 

7/1996

Δολοφονείται στα κατεχόμενα ο Τ/κ δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί, από τους πλέον αιχμηρούς αρθρογράφους κατά του καθεστώτος Ντενκτάς και του στρατού κατοχής.

7/1998

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Τουρκία να αποζημιώσει την Τιτίνα Λοϊζίδου, για αποστέρηση του δικαιώματος κατοχής και απόλαυσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερύνεια. 

2/1998

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

11/ 1998 

Παραιτήθηκε εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος. Τον διαδέχθηκε ο τότε ηγούμενος Μαχαιρά, Αθανάσιος.

 

 

 

2001-2010 Η ένταξη στην ΕΕ, κορυφαία μεταβολή

Kατά την υπό ανασκόπηση δεκαετία σημειώθηκε η σημαντικότερη πολιτική μεταβολή μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρους και ισότιμου μέλους, την 1η Μαΐου 2004.  Mιλώντας στο Δουβλίνο όπου έγινε η τελετή ένταξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για ιστορική μέρα και είπε πως “τα χειρότερα για την Κύπρο έχουν ήδη περάσει”.

Της ένταξης προηγήθηκαν μια σειρά από γεγονότα και ουσιαστικά το εισιτήριο για την ΕΕ είχε κοπεί στην Κοπεγχάγη όπου είχε σημειωθεί διπλωματικό θρίλερ και ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για αποδοχή του Σχεδίου Ανάν ΙΙ. “Μετά από πολυετή προσπάθεια, πραγματοποιείται ένα όραμα της Κύπρου”, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέφοντας από τη Δανία. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία σε Κύπρο και Ελλάδα χαιρετίζει και κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία, ενώ στα κατεχόμενα ογκούται το κύμα διαμαρτυρίας κατά του Ντενκτάς.  Ωστόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης χάνει τις εκλογές (2/2003) και την ημέρα που παραδίδει την εξουσία στον Παπαδόπουλο έρχεται στην Κύπρο ο Κόφι Ανάν μεταφέροντας την επικαιροποιημένη εκδοχή του Σχεδίου Ανάν ΙΙΙ.

Στις 16 Απριλίου 2003 η Κύπρος υπέγραψε στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα ανακοινώνεται από τα κατεχόμενα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Χιλιάδες Ε/κ και Τ/κ σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας δημιουργείται το αδιαχώρητο. Στα κατεχόμενα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Ραούφ Ντενκτάς και κεντρικό πρόσωπο γίνεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικαλούμενος και τις εξελίξεις στο Κυπριακό αποχωρεί από την εξουσία (τον διαδέχεται ο Κώστας Καραμανλής), ενώ στην Τουρκία αρχίζει η παντοκρατία του Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχές του 2004 στην έδρα του ΟΗΕ ο Κόφι Ανάν εξασφαλίζει το δικαίωμα επιδιαιτησίας. Λίγες βδομάδες μετά (3/2004) στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας ο Ανάν επέδωσε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν IV και την επομένη καταθέτει το τελικό Σχέδιο V, το οποίο τέθηκε ενώπιον των κατοίκων του νησιού σε δύο ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα το Σάββατο 24 Απριλίου. Η ε/κ κοινότητα το απέρριψε με ποσοστό 75,83% ενώ η τ/κ το υπερψήφισε (64,91%). Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ στο Κυπριακό ακολούθησε περίοδος μακράς στασιμότητας. Στις προεδρικές του 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας κόβει πρώτος το νήμα, με ανθυποψήφιο τον Ιωάννη Κασουλίδη. Η εκλογή Χριστόφια αναπτερώνει τις προσδοκίες για θετική κατάληξη, οι οποίες διαψεύστηκαν στην πορεία.

8/2005

Η Κύπρος βυθίζεται στο πένθος. Boeing 737-31S της κυπριακής Helios Airways που αναχώρησε από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα, με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, συνετρίβη σε λοφώδη περιοχή πλησίον του Γραμματικού Αττικής. Συνολικά οι 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

02/2008

Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη στήριξη ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ και άλλων δυνάμεων.

12/2008 

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Ένα χρόνο αργότερα (12/2009) άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του στο κοιμητήριο Κ. Δευτεράς και έκλεψαν τη σορό του. Η σορός βρέθηκε στις 8 Μαρτίου και οι δράστες καταδικάστηκαν. Ομολογούν ότι τα κίνητρα ήταν οικονομικά.

10/2010

Ο Κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.

12/2001 

Tα Ην. Εθνη καταφεύγουν στη διπλωματία των δείπνων. Ο Γλαύκος Κληρίδης γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος που περνά στα κατεχόμενα μετά το 1974. Παρακάθεται σε δείπνο με τον Ραούφ Ντενκτάς. Μερικές μέρες αργότερα περνά στις ελεύθερες περιοχές ο Ντενκτάς για δείπνο στην οικία Κληρίδη. Οι εξελίξεις οδηγούν στη μεγαλύτερη προσπάθεια που έγινε ποτέ για λύση του Κυπριακού.

7/2002 

Ο Αρχηγός της ΕΦ Ευάγγελος Φλωράκης και άλλοι 4 αξιωματικοί σκοτώνονται από συντριβή ελικοπτέρου στα Κούκλια Πάφου. 

9/2004

Σκοτώθηκε από πτώση ελικοπτέρου “Σινούκ” του Ελληνικού Στρατού στα νερά του Αιγαίου, πλησιάζοντας στο Άγιον Όρος, ο Κύπριος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, Πέτρος. Τη ζωή τους έχασαν άλλοι 16 επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, κληρικοί και το πλήρωμα.

5/2006

Μετά από αίτημα των Κυπρίων ιεραρχών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλεί στην Ελβετία διευρυμένη σύνοδο η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο σε χηρεία, λόγω προβλημάτων υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2007). Η σύνοδος ενεργοποίησε τις διαδικασίες για εκλογή νέου αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο, με την ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου Β’ ως προκαθήμενου της Εκκλησίας.

8/2006

Αρχίζει το πρόγραμμα εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής λειψάνων Ε/κ και Τ/κ αγνουμένων, στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, από ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων. 

1/2008

Η Κύπρος γίνεται μέλος της Ευρωζώνης και το ευρώ διαδέχεται τη λίρα.

4/2008

Θλίψη και συγκίνηση προκαλεί το άκουσμα του θανάτου του Λεμεσιανού συνθέτη Μάριου Τόκα,  Κυριακή του Πάσχα στην Αθήνα.

1/2010

Δολοφονήθηκε στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού “ΣΙΓΜΑ” Αντης Χατζηκωστής.

2011-2020 Από την οικονομική κρίση στην υγειονομική

H δεκαετία αρχίζει με την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ολοκληρώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πρώτα σημάδια της οικονομική κρίσης, που άρχισε από την Αμερική, εμφανίστηκαν στην Κύπρο με κάποια καθυστέρηση, έβγαλαν στην επιφάνεια παθογένειες ετών και επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες ότι ο τραπεζικός γίγαντας είχε γυάλινα πόδια. Η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων για τα δημόσια οικονομικά επιδείνωσε την κατάσταση στον προβληματικό τραπεζικό τομέα και τα πράγματα πήραν μη αναστρέψιμη πορεία το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011 όταν η Κύπρος συγκλονίστηκε από την πολύνεκρη έκρηξη στη Ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί. Η κυπριακή οικονομία υποβαθμίστηκε απ’ όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σ’ αυτό άγγιξε τα €22δισ., ποσό μεγαλύτερο από το εγχώριο προϊόν της Κύπρου. 

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο διαδέχθηκε το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης. Ωστόσο, προτού συμπληρώσει ένα μήνα στο πηδάλιο του κράτους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε αντιμέτωπος με επώδυνες αποφάσεις, με αποκορύφωμα το κούρεμα των καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Το αίτημα για τιμωρία όσων ενέχονται στην κατάρρευση της οικονομίας παραμένει ανεκπλήρωτο, παρά τις διαβεβαιώσεις από το σύνολο του πολιτικού συστήματος για ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος. Η δεκαετία αυτή αποκαλύπτει το εύρος και το βάθος της διαφθοράς στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα, μέσα από αρκετές υποθέσεις που ήρθαν στο φως, με πρωταγωνιστές ανώτερους κρατικούς, πολιτειακούς αξιωματούχους, αιρετούς άρχοντες καθώς και κορυφαία κομματικά στελέχη, σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Το σκάνδαλο με τα “χρυσά διαβατήρια” ήρθε να εδραιώσει αυτή τη ζοφερή εικόνα και να διασύρει την Κύπρο διεθνώς.

Το κλείσιμο της δεκαετίας συμπληρώνεται με την παγκόσμια υγειονομική κρίση, η οποία μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κύπρο η πανδημία συνέπεσε με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας. 

7/ 2011 

Έκρηξη στη Ναυτική Βάση της “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί. Εστία της έκρηξης εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό με προορισμό τη Συρία, τα οποία είχαν κατασχεθεί από ιρανικό πλοίο το 2009. Από την έκρηξη 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκε και ο παρακείμενος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ. Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Προεδρικό ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ ο εξ Ελλάδος αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Πόλυς Πολυβίου καταλογίζει σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τις απορρίπτει. 

7/2012

Ο Παύλος Κοντίδης, αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας στην κατηγορία lazer, χαρίζοντας στην Κύπρο το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο.

2/2013

Με τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται στην προεδρία της Δημοκρατίας. 

3/2020 

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στην Κύπρο. Ακολουθούν δραστικά μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το κλείσιμο των αεροδρομίων, αναστολή εργασίας, η απαγόρευση της διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Η Κύπρος ζει πρωτόγνωρες στιγμές, όπως εξάλλου και ο υπόλοιπος κόσμος. Αρχίζει μια τιτάνια επιχείρηση επαναπατρισμού των Κυπρίων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία-καραντίνα. “Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Πρόεδρος ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας, τα οποία αποκλιμακώθηκαν σταδιακά. 

3/2013

Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν στο ποσό των €10 δισ. για κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της Κύπρου. Αποφασίστηκε επίσης φορολόγηση- κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. “Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

12/2014

Παραιτείται ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, δύο μήνες μετά τη σύλληψή του για χρηματισμό. Παραδέχεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Το σκάνδαλο είναι ευρύτερο και καταδικάζονται ο δήμαρχος Λάρνακας, Α. Λουρουτζιάτης, ο βουλευτής Φ. Σαρίκας, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι. 

1/2015

Τελευταία πτήση για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Ο κρατικός αερομεταφορέας της Κύπρου, που ιδρύθηκε το 1947, έβαλε λουκέτο λόγω πτώχευσης.

1/2015

Το Κακουργιοδικείο επιβάλλει ποινές για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. Στελέχη του ΑΚΕΛ, αξιωματούχοι της Cyta, αστυνομικοί και άλλοι καταλήγουν στη φυλακή.

2/2015 

Καταδικάζεται σε φυλάκιση στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης για διακίνηση παράνομων αμοιβών από την αγορά οπλισμού.

9/2015

Το Ανώτατο Δικαστήριο παύει λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Το Κακουργιοδικείο τον καταδίκασε σε φυλάκιση για δεκασμό και άλλα αδικήματα. 

8/2018

Τίτλοι τέλους για τον Συνεργατισμό, ο οποίος εξαγοράζεται από την Ελληνική Τράπεζα. Το προβληματικό μέρος του μεταφέρεται σε νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο το κράτος.  

4/2019

Τυχαία ανεύρεση σορού γυναίκας σε φρεάτιο μεταλλείου στο Μιτσερό οδηγεί στην αποκάλυψη φρικιαστικών δολοφονιών, με δράστη τον 25χρονο ίλαρχο Νίκο Μεταξά, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση.

6/2019

Η Κύπρος αποκτά Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), το οποίο τίθεται σε εφαρμογή μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, αναβολών και δυστοκίας. 

10/2020

Σκάνδαλο με “χρυσά διαβατήρια” υποχρεώνει σε παραίτηση τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη, μετά από βίντεο που προβάλλει το δίκτυο Al Jazeera. Η Κυβέρνηση αποφασίζει αναστολή του Επενδυτικού Προγράμματος για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ξένων υπηκόων.

Του Γιάννη Αντωνίου (δημοσιογράφος)