Υποστελέχωση και παλαιά και ακατάλληλα κτήρια ήταν τα δύο προβλήματα που αντιμετώπισε χθες, στην περιοδεία της σε ορεινές περιοχές Λεμεσού, η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία υποσχέθηκε λύσεις στο μέτρο του δυνατού.

Η Έμιλυ Γιολίτη ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη και συνοδευόμενη από τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον αν. διευθυντή της Πυροσβεστικής επισκέφθηκε τους Αστυνομικούς και Πυροσβεστικούς Σταθμούς στην Πάχνα, τις Πλάτρες, τον Μονιάτη, το Πελένδρι, τον Αγρό, το Καλό Χωριό και τη Λάνια.

Για το θέμα της στελέχωσης ανέφερε ότι «έχουμε 100 νέες θέσεις από τις 3 Αυγούστου, θα γίνουν εξετάσεις για αποπαγωμένες 356 θέσεις στις 29 Αυγούστου και 18 θέσεις ειδικών αστυνομικών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Άρα πιστεύω ότι δίνεται μια λύση στο θέμα της υποστελέχωσης».

Όσον αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις, η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι βρέθηκαν λύσεις για κάποιους σταθμούς, όπως για παράδειγμα στο Καλό Χωριό, όπου το κοινοτικό συμβούλιο θα παραχωρήσει ένα κτήριο της ΚΕΔΙΠΕΣ όπου θα μπορεί να στεγαστεί η Αστυνομία. «Στη Λάνια, το κτήριο του Αστυνομικού Σταθμού είναι, πιστεύω, ένα σημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο στέγαζε τον Αστυνομικό Σταθμό Λάνιας. Θα γίνει το συντομότερο αναπαλαίωση του κτηρίου, ώστε να μπορεί ξανά να στεγάσει τον Αστυνομικό Σταθμό».

Σε ερώτηση για τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και αν οι διαπιστώσεις είναι οι ίδιες και πιο συγκεκριμένα για τον Πυροσβεστικό Σταθμό Πάχνας, η υπουργός απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα αφορούν στη στελέχωση και τις κτηριακές εγκαταστάσεις.

Η κ. Γιολίτη μίλησε για συνέργειες μεταξύ των Αστυνομικών Σταθμών, των Πυροσβεστικών Σταθμών και των ιατρικών υπηρεσιών, δηλαδή τα ασθενοφόρα να μπορούν να βρίσκονται στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και να ανταποκρίνονται, όταν χρειάζεται, σε περιστατικά. Είπε επίσης ότι γίνεται μελέτη ώστε σε όλη την Κύπρο, Αστυνομικοί Σταθμοί να στελεχώνονται και με γραμματειακό προσωπικό ούτως ώστε να δέχονται τις κλήσεις των πολιτών και να ανταποκρίνονται, προωθώντας τις κλήσεις εκεί που πρέπει.

Τέλος η ίδια είπε ότι την προβληματίζει το θέμα των εξετάσεων στην Αστυνομία και τα προβλήματα που προέκυψαν και θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. 

Όσον αφορά στους ελέγχους για τον κορωνοϊό και τα παράπονα επιχειρηματιών, είπε ότι παίρνει κάθε πρωί κατάσταση όλων των εγκαταστάσεων και χώρων που επισκέπτεται η Αστυνομία σε όλες τις επαρχίες, για να διαπιστώσει ότι καλύπτουν όλες τις επαρχίες και γίνονται επαρκείς έλεγχοι σε όλα τα υποστατικά και πως είναι σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε λειτουργοί τους να συνδράμουν στους ελέγχους.