Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και επαφές καταβάλλεται προσπάθεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκμεταλλευθούν το περιθώριο της μιας εβδομάδας μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος των προσπαθειών είναι η επίτευξη μιας μίνιμουμ κατανόησης προκειμένου να οδηγήσει τη Σύνοδο Κορυφής σε αποφάσεις και να αποτρέψει ένα αδιέξοδο. Δημοσιεύματα στη Γερμανία εμφανίζουν την αναβολή της μιας εβδομάδας που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Σαρλ Μισέλ να μην οφείλεται σε περιστατικό κορωνοϊού, αλλά να είναι προσπάθεια να αποφύγουν ένα ναυάγιο στη Σύνοδο. Ως κύρια αιτία του αδιεξόδου οι Γερμανοί –πρώτα και κύρια– εμφανίζουν τη δήθεν άρνηση της Κύπρου να δεχθεί κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Κι αυτό, παρά τις επανειλημμένες ξεκάθαρες τοποθετήσεις από μέρους της Λευκωσίας ότι αυτό που ζητά είναι αποφάσεις κατά των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και ότι συνηγορεί με μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χθες το απόγευμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο τουίτερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως είχε «μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό». Επίσης ανέφερε ότι καλωσόρισε την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, «που είναι σημαντικές για τη σταθερότητα στην αΑνατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».

Ευθύς μετά τη συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρόεδρος της Κομισιόν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι το μήνυμα που μετέφερε προς την Άγκυρα είναι πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παράνομων ενεργειών από τουρκικής πλευράς, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για τις απειλές της για την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Προεδρίας, «στην παρέμβαση του κατά τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε όπως η αλληλεγγύη από μέρους της Ένωσης μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις».

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασαν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και υπογράμμισαν ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμόσει όσα το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει», καταλήγει η δήλωση της Προεδρίας.

Ενδεικτικό του τρεξίματος από πλευράς Βρυξελλών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι και η νέα επικοινωνία που είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συζήτησαν τα επόμενα βήματα για αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η χθεσινή επικοινωνία ήταν συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Χριστοδουλίδης και Μπορέλ συζήτησαν και το πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή.