Με ένα ισχυρό μήνυμα ως παρακαταθήκη κλείνει τον κύκλο του στο Υπουργείο Ενέργειας ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Κήρυξη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, μορατόριουμ ενεργειών εντός της ΑΟΖ της, θα είναι το τέλος τής οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής τής χώρας, διαμήνυσε.

Ο μακροβιότερος υπουργός της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ήταν ξεκάθαρος στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να κηρύξει μονομερώς μορατόριουμ εντός της ΑΟΖ της προς εκτόνωση τής κατάστασης που δημιουργείται με τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και για να δοθεί ώθηση στον διάλογο για το Κυπριακό. Κατηγορηματικός επίσης ήταν στο ερώτημα και αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων με τις εταιρείες. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι», υπέδειξε.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη χθες σε απολογισμό του έργου του για την περίοδο της θητείας του το διάστημα 2013-2020, ενόψει της αποχώρησής του από το υπουργείο. Αναφερόμενος στο καυτό θέμα των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε ότι οι εταιρείες που ανέστειλαν τις εργασίες τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν ενημερώσει γραπτώς για την πρόθεσή τους να επαναρχίσουν μόλις αυτό γίνει εφικτό, τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2021. «Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς, εννοώ της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, θα προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες», ανέφερε.

«Αν φτάσει εκείνη η στιγμή όπου εμείς οι ίδιοι θα πούμε στις εταιρείες μας σταματήστε ό,τι κάνετε ελέω Κυπριακού ή ελέω τουρκικών προκλήσεων, εκεί θα είναι και το τέλος τής οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας, ξεκάθαρα» είπε. Παρέπεμψε ακολούθως σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που λένε ότι δεν θα σταματήσουν τις ενέργειές τους στις περιοχές της ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία.

Ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας κλήθηκε να σχολιάσει και την αντίδραση της ΕΕ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις εταιρείες από τα κράτη». Ζήτησε επίσης να μην συγχέονται οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο με τη δέσμευση των εταιρειών αυτών να προχωρήσουν. Είπε ακόμη ότι η προσπάθεια της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα -αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας- είναι να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντά μας με αυτά της ΕΕ.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό για έναρξη άλλων 5-8 ερευνητικών/ επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων το 2021, καθώς αναβλήθηκαν οι γεωτρήσεις που ήταν προγραμματισμένες για το 2020. «Αυτή την περίοδο θα έπρεπε να ολοκληρώνουμε την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 6, στον «Κρόνο»» είπε.

Σημείωσε επίσης την άδεια εκμετάλλευσης για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που δόθηκε το 2019 και είπε ότι οι εταιρείες της κοινοπραξίας δεν είχαν οποιεσδήποτε σημαντικές προγραμματισμένες δράσεις για φέτος, καθώς η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση είναι προγραμματισμένη για το 2021. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμά τους, σημείωσε πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση και διευκρίνισε πως εάν η εταιρεία έχει κάποιες διαφορετικές σκέψεις, θα πρέπει να τις παρουσιάσει στο υπουργείο για να εξεταστούν. Ανέφερε ακόμα ότι το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη» προβλέπει τη διαδρομή προς το Ίντκου της Αιγύπτου. «Αυτό είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα των εταιρειών, ενδεχομένως και η μοναδική υπό αυτές τις συνθήκες λύση που προσφέρεται για το «Αφροδίτη»» είπε, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες.

Αναφορικά με το κοίτασμα «Ισάι» και τις συζητήσεις με το Ισραήλ που διαρκούν από το 2011, ο υπουργός είπε ότι τον περασμένο Μάιο η Κύπρος έδωσε ξανά τις αναθεωρημένες θέσεις της για την επίλυση του θέματος και είπε ότι «δεν μιλάμε για ποσοστά». Υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία ακολουθείται, συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ένας νέος γύρος αδειοδότησης πάντοτε βρίσκεται στα σκαριά, αναλόγως των εξελίξεων». Χαρακτήρισε τις αγορές «την πιο περίπλοκη εξίσωση σε αυτή την προσπάθεια τής Κύπρου» και αναφέρθηκε στις κρίσεις του 2016 και στην παρούσα κρίση στην αγορά υδρογονανθράκων. Σημείωσε την άποψη ότι το φυσικό αέριο αποτελεί «καύσιμο-γέφυρα» προς ένα ανανεώσιμο μέλλον και είπε ότι «η ζήτηση για φυσικό αέριο θα διαρκέσει για αρκετά ακόμη χρόνια». Από εκεί και πέρα είπε ότι εξαρτάται πώς βλέπει η κάθε εταιρεία την εξέλιξη των πραγμάτων σε 5-10 χρόνια από τώρα.

Για το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο είπε ότι «τόσο εμπορικά, όσο και γεωπολιτικά προσφέρει τις πιο καλές λύσεις» ωστόσο το αν είναι εφικτό είναι μια άλλη συζήτηση. Σημείωσε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία ωριμάζουν όλες οι επιλογές ταυτόχρονα, καθώς «και μελέτες για τον EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή, τον οποίο στηρίζει και η ΕΕ και οι σχεδιασμοί για τα υπόλοιπα, μέχρι να έρθει η στιγμή, η Δημοκρατία να αποφασίσει τι θα επιλέξει».

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε και στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του τερματικού επαναεροποίησης φυσικού αερίου, στο Βασιλικό. Από τη μια ευελπιστούμε ότι θα αποφέρει μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού και από την άλλη ότι θα μας επιτρέψει να παράξουμε καθαρότερη ενέργεια, είπε.

Αύριο ο διορισμός αλλά Παρασκευή η παράδοση..

Η τελετή διορισμού της νέας υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου θα γίνει σήμερα στις 10:00 το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η παράδοση του υπουργείου όμως από τον Γιώργο Λακκοτρύπη θα γίνει την Παρασκευή. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει τον Γιώργο Λακκοτρύπη να είναι στα εγκαίνια του τερματικού LNG, αλλά ταυτόχρονα στέλλει και το μήνυμα ότι μπορεί η διαβεβαίωση να γίνει διαφορετική μέρα από την παράδοση του υπουργείου. Κίνηση η οποία αποτελεί και έμμεση απάντηση στον θόρυβο που είχε προηγηθεί με το θέμα του διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια προς τηνδιάδοχό του Νατάσα Πηλείδου. Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του, αλλά και τους συνεργάτες του, είπε ότι το υπουργείο παραλαμβάνει η Νατάσα Πηλείδου, «μια ικανότατη νέα υπουργός», στην οποία ευχήθηκε κάθε επιτυχία. 

Ο μικρότερος προϋπολογισμός

Προβαίνοντας στον απολογισμό της θητείας του, ο κ. Λακκοτρύπης, είπε ότι πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πως το Υπουργείο Ενέργειας είναι το μικρότερο από όλα τα υπουργεία σε σχέση με τον προϋπολογισμό του, καθώς το 2019 αντιπροσώπευε το 0,84% των συνολικών δαπανών των υπουργείων, ενώ το 2020 είχε τον δεύτερο μικρότερο προϋπολογισμό λόγω συμπερίληψης ποσού ύψους €66 εκατ. που θα δοθούν ΔΕΦΑ για το έργο επαναεροποίησης φυσικού αερίου.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στον  τομέα του εξωτερικού εμπορίου, τις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων, τις εξαγωγές υπηρεσιών, στη βιομηχανία, αλλά και στις ενέργειες του υπουργείου για την προστασία των καταναλωτών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι την περίοδο 2013-2020 πάρθηκαν 76 διοικητικές αποφάσεις που αφορούσαν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή τη γενική ασφάλεια προϊόντων. Εϊπε ακόμα ότι η συνολική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έχει διπλασιαστεί από το 2013 μέχρι το 2018, από 7% σε 14%, σύμφωνα με τη Eurostat, επιτυγχάνοντας τον κύριο στόχο του 2020 (που ήταν 13%) δύο χρόνια νωρίτερα. 

Φώτο: KYΠΕ