>>> Μένουν μόνο κάποιες ώρες για να πούμε το «πάει ο παλιός ο χρόνος» και να υποδεχθούμε τον νέο, με τόσες ελπίδες και προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Η αλήθεια είναι ότι το μαγικό κλειδί βρίσκεται στο πώς ο ίδιος ο άνθρωπος αξιοποιεί τον χρόνο για να είναι σε θέση να ψηλαφεί την ποιότητα και ν’ αποσείει τη μιζέρια… Τότε ο χρόνος στο πέρασμά του μεταβάλλεται σ’ ευλογία και η ζωή ζώνεται απ’ όλες τις όψεις με την αισιοδοξία. Σ’ αντίθετη περίπτωση βασιλεύουν τα αβάστακτα ψυχοπλακώματα της μίζερης καθημερινότητας.
 
>>> Ο λόγος γι’ αξιοποίηση του χρόνου και το μυαλό πάει σ’ όλα εκείνα που έπρεπε να γίνουν σε πολιτικό, σε κοινωνικό, σε προσωπικό επίπεδο και γενικά σ’ όλες εκείνες τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί για ένα καλύτερο αύριο σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο. Η διαπίστωση θλιβερή. Πολύ λίγα εννοούσαμε απ’ όσα λέγαμε και ακόμα λιγότερα εκείνα που πετύχαμε. Ο απολογισμός που γίνεται στο τέλος του χρόνου αποκαλύπτει μόνο την αναξιοπιστία μας. Η διαπίστωση ότι κάθε πέρσι και καλύτερα επιβεβαιώνεται στο απόλυτο. Όσο για τους θεσμούς, η απαξίωση κτυπά εδώ και πολλά χρόνια «κόκκινο», το οποίο και φαίνεται ν’ απολαμβάνουμε… 
 
>>> Αυτό το άτιμο δίδυμο διαπλοκή-διαφθορά, έχει τόσο βαθιά εισχωρήσει στο είναι μας που θεωρείται πλέον η φυσιολογική κατάσταση των πραγμάτων. Όσο το επισημαίνουμε ως μείζον πρόβλημα, άλλο τόσο φαντάζει απίθανο να παταχθεί. Ο λόγος είναι τόσο απλός. Όλοι – άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο – είναι συντονισμένοι με το σύστημα… Και ας δεν παραλείπουμε κάθε φορά να το αποκαλούμε άτιμο… Με μια μικρή λεπτομέρεια: τα θύματα της κατάστασης είναι απλοί και αθώοι πολίτες. Δεν έχουν τη δύναμη ν’ αποτελέσουν μέρος του συστήματος. Τους απορρίπτει μόλις το επιχειρήσουν. Κι ας σπεύδουν κάποιοι να υψώνουν δήθεν στεντόρεια φωνή για πάταξη των φαινομένων. Καλύτερα να σιωπούν…
 
>>>Για του λόγου το αληθές, η μαρτυρία είναι τόσο αυθεντική: «Βαρέθηκα να κτυπώ τις πόρτες και να μη μου ανοίγει κανένας». Μια φωνή απόγνωσης απελπισμένης γυναίκας που παλεύει νύκτα-μέρα με τα σοβαρά προβλήματα της υγείας των παιδιών της. Λίγο μόνο πριν εκπνεύσει ο χρόνος. Και σαν αυτή χιλιάδες άλλες που παραμένουν ανώνυμες πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Κατά τα άλλα, τα σκηνικά για τον ερχομό του καινούργιου χρόνου θα είναι τόσο φανταχτερά… Χωρίς πίσω τους να διακρίνεται το πτώμα της ίδιας της κοινωνίας.
 
>>>Η φετινή επισκόπηση υγείας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ αποκαλύπτεται μια άλλη παθογένειάς μας. Παρά το γεγονός ότι ο κυπριακός πληθυσμός είναι γενικά υγιής και το προσδόκιμο ζωής υψηλό –ευτυχώς εμφανίζουμε και μια όψη με βελτίωση– η Κύπρος έχει το χαμηλότερο ποσοστό προλαμβανόμενης θνησιμότητας. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται ότι το 40% των θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί. Εδώ κι αν συντελείται το μεγάλο έγκλημα. Τι το ψάχνουμε όμως, αφού και η ζωή έχει καταστεί τόσο φθηνή… Οι εκπτώσεις εδώ δεν έχουν όρια.
>>>Η αισιόδοξη νότα είναι ότι και φέτος η βροχόπτωση τον Δεκέμβριο άγγιξε το 150% της κανονικής. Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα. Το ότι πέφτουν ακόμα και γεφύρια είναι μόνο μια μικρή λεπτομέρεια. Καλό νέο έτος.