Από σήμερα, η Βαλένθια της Ισπανίας είναι επίσημα η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024, διαδεχόμενη το Τάλιν της Εσθονίας. Κατά την εναρκτήρια τελετή, η Δήμαρχος κ. María José Catalá θα παραλάβει την Πράσινη Βίβλο από τον Αντιδήμαρχο του Τάλιν κ. Tiit Terik.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Η Βαλένθια κέρδισε τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας λόγω της φιλόδοξης στρατηγικής της για τη βιωσιμότητα και επειδή έχει αντλήσει διδάγματα από το παρελθόν. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η πόλη καινοτομεί χάρη σε ένα τολμηρό κίνημα πολιτών που στηρίζει πραγματικές αλλαγές. Το πλεονέκτημα της Βαλένθια είναι οι άνθρωποί της. Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει ευκαιρία ενίσχυσης των εμπειριών των πολιτών και ακόμα μεγαλύτερης υποστήριξής τους, ώστε να κάνουν πραγματικότητα την αλλαγή που όλοι χρειαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.»

Η Βαλένθια κέρδισε τον τίτλο χάρη στα προηγούμενα και τα σύγχρονα επιτεύγματά της στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, της κλιματικής ουδετερότητας, καθώς και της δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης. Όπως καταδεικνύεται από το σύνθημα της πόλης «Μαζί, σε αποστολή», το οποίο τονίζει τη σημασία των ανθρώπων, η Βαλένθια συνδυάζει αποτελεσματικά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και των κοινωνικών προκλήσεων.

Το 97% των κατοίκων της πόλης ζουν σε απόσταση 300 μέτρων από περιοχές αστικού πρασίνου. Η πόλη έχει επίσης αναλάβει αποδεδειγμένα τη δέσμευση να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και να αποκαταστήσει τα φυσικά οικοσυστήματα, όπως οι αμμοθίνες και οι υγροτόποι της περιοχής Devesa. Η Βαλένθια προωθεί επίσης μια πιο υγιεινή, βιώσιμη και συμπεριληπτική παραγωγή τροφίμων μέσω του «Προγράμματος Γειτονίας και Τροφίμων».

Προβλέπονται πάνω από 300 δραστηριότητες και εκδηλώσεις για διάφορα κοινά: από εκδηλώσεις για εξειδικευμένα ακροατήρια για θέματα βιωσιμότητας, παραγωγής και επιχειρήσεων έως εκδηλώσεις για όλους τους κατοίκους της Βαλένθια.

Το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης ενθαρρύνει τις πόλεις να γίνουν οικολογικότερες και καθαρότερες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τον επόμενο κύκλο απονομής των βραβείων είναι πλέον ανοικτή και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Βαλένθια ως Πράσινη Πρωτεύουσα είναι διαθέσιμες σε αυτή την είδηση, καθώς και στον ιστότοπο των βραβείων «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και «Πράσινο Φύλλο».

Τίθεται σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα δεδομένα, θεσπίζοντας νέους κανόνες για μια δίκαιη και καινοτόμο οικονομία δεδομένων

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα δεδομένα τίθεται σήμερα σε ισχύ. Νέοι κανόνες καθορίζουν τα δικαιώματα πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων που παράγονται σε όλους τους οικονομικούς τομείς της ΕΕ και διευκολύνουν την κοινή χρήση ιδίως των βιομηχανικών δεδομένων.

Ο κανονισμός θα διασφαλίσει δικαιοσύνη στο ψηφιακό περιβάλλον, προσδιορίζοντας ποιος μπορεί να δημιουργήσει αξία από τα δεδομένα και υπό ποιες προϋποθέσεις. Θα δώσει επίσης ώθηση σε μια ανταγωνιστική και καινοτόμο αγορά δεδομένων, απελευθερώνοντας τα βιομηχανικά δεδομένα και παρέχοντας νομική σαφήνεια σχετικά με τη χρήση των δεδομένων.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Θεσπίζοντας σαφή νομοθεσία για τα δεδομένα, παρέχουμε στους χρήστες τον έλεγχο της κοινής χρήσης των δεδομένων που παράγονται από τις συνδεδεμένες συσκευές τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του εμπορικού απορρήτου και το ευρωπαϊκό θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε τα εξής: «Η έναρξη ισχύος του κανονισμού για τα δεδομένα σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειές μας για τη διαμόρφωση του ψηφιακού χώρου. Θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας, καινοτόμου και ανοικτής ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων, με τους δικούς μας όρους. Οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τον πλούτο των βιομηχανικών δεδομένων που θα καταστούν διαθέσιμα, οδηγώντας σε νέες βασισμένες στα δεδομένα εφαρμογές, μεταξύ άλλων και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.»

Μετά την έναρξη ισχύος του, ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα δεδομένα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός 20 μηνών, δηλαδή την 11η Σεπτεμβρίου 2025.