Την τελευταία της πνοή άφησε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν 25 χρονών όταν ανέλαβε το θρόνο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της. Έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια, πλήρης ημερών και έχοντας ζήσει όλα τα σημαντικά γεγονότα που στιγμάτισαν τον περασμένο αλλά τον νυν αιώνα. Ανέβηκε στο θρόνο μιας αυτοκρατορίας και αφήνει πίσω της μια χώρα, που αναζητά να χαράξει πορεία μέσα από τα συντρίμμια του Brexit κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Πρώτο παιδί του Δούκα και της Δούκισσας του Γιορκ, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 και βαφτίστηκε Ελίζαμπεθ Αλεξάνδρα Μέρι Γουίνδσορ. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Έντουαρντ. Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021.

Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η βασίλισσα Ελισάβετ είδε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της να χωρίζουν, είδε τα δύο αδέρφια, Κάρολο και Άντριου να συγκρούονται, κατηγορήθηκε για τη στάση της μετά το θάνατο της κοσμαγάπητης πριγκίπισσας Νταϊάνα και για το ότι επέμενε σε ένα θεσμό της μοναρχίας παρωχημένο, χωρίς αλλαγές και ανανέωση. Από τότε όμως πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι. Πάντρεψε τα εγγόνια της, υποδέχτηκε στην οικογένεια την πρώτη νύφη «κοινή θνητή», κι έπειτα τη δεύτερη και μάλιστα μιγάδα, αγκάλιασε πολλά δισέγγονα που έδωσαν νέα πνοή στον θεσμό.

Όπως και να έχει η μοναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.