Την Πέμπτη, 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το δεύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας στο Φυτώριο από τους Όθωνα Χαραλάμπους και Μιχάλη Χαραλάμπους. Οι φιλοξενούμενοι εικαστικοί καλλιτέχνες ανοίγουν τον χώρο στο κοινό και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. Ώρες: 18:30 – 22:30. 

Ένας από τους στόχους του συγκεκριμένου residency στο Φυτώριο είναι να τεθεί προς συζήτηση η αίσθηση της αφής και να επανεξεταστεί η σημασία της όπως αυτή επαναπροσδιορίζεται κάτω από τις παρούσες συνθήκες. «Η αφή είναι αυτό που επιτρέπει στην ουσιαστική κατανόηση ενός όγκου, μιας επιφάνειας, μιας μορφής, υφής, μεγέθους, και τον επαναπροσδιορισμό μέσα από την αλληλεπίδραση που έρχεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ δύο διαφορετικών πρακτικών.

Η δουλειά πραγματεύεται την επανερμηνεία της τρισδιάστατης μορφής σε δισδιάστατη επιφάνεια, την απόδοση του όγκου σε μια επιπεδότητα και, αντίθετα, επαναπροσδιορίζοντας πράγματα που μπορεί να μας φαίνονται οικεία με τρόπο που μεταλλάσσει την ουσία που γίνεται αντιληπτή σε μας μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις της υλικότητας. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της αφής στη διαδικασία μας, να αυξάνεται ουσιαστικά η κατανόηση που έχουμε για τα πράγματα» εξηγούν ο Όθωνας και ο Μιχάλης. 

Η έννοια της αφής απασχολεί τους δυο καλλιτέχνες ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Η επαφή και το άγγιγμα με το υλικό, την ύλη ή το αντικείμενο που επεξεργάζονται σηματοδοτεί τη διαδικασία της πρακτικής τους. Αναδημιουργούν και προτείνουν τρόπους επαφής μ’ ένα αντικείμενο. Στο πλαίσιο αυτό επικαλούνται τον Φιλανδό αρχιτέκτονα Γιουχάνι Παλάσμα, ο οποίος στο βιβλίο του «Τα μάτια του δέρματος» διατυπώνει την άποψη ότι όλες οι αισθήσεις είναι προεκτάσεις της αίσθησης της αφής.

O Μιχάλης Χαραλάμπους (1987) είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Η πρακτική του περιλαμβάνει κεραμική, ζωγραφική, filmmaking και ψηφιακά μέσα. Χρησιμοποιεί αναφορές από αρχαία αγγεία διαφορετικών πολιτισμικών περιόδων τα οποία αναμιγνύονται με ποιητικές αφηγήσεις και γλυπτικές πρακτικές οδηγώντας σε νέες υβριδικές φόρμες. Εξερευνά επίσης τα όρια ανάμεσα στο χώρο, το σώμα, το αντικείμενο και την ταυτότητα χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και παραδοσιακά μέσα. Αποφοίτησε από της Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ (2013) και στο MA, στο τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2019). Έχει συμμετάσχει στην 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας (Κυπριακής Συμμετοχή, 2018) και στην 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης Σύγχρονης Τέχνης (2017, “Imagined Homes”)

Ο Όθωνας Χαραλάμπους είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα τη Λευκωσία. Η πρακτική του, αντλώντας από την κατάρτηση του στο σχέδιο και τεχνολογία μόδας (fashion design and technology) εξερευνά συμβάσεις, τεχνικές και μεθολογίες που καθορίζουν την κατασκευή ‘ειδών πολυτελείας’ (luxury goods), και που παραμένουν εγκλεισμένες στο συγκεκριμένο πλαίσιο, επανακατευθύνοντας τις προς την ανάπτυξη μιας νέας γλυπτικής προσέγγισης που επιχειρεί να εκφράσει εναλλακτικές σχέσεις μεταξύ υλικότητας και διαφορετικών χωροχρονικών αφηγήσεων. Ο Χαραλάμπους είναι κάτοχος μεταπτυχιακού MA Fashion Design Technology από το University of the Arts London, αποφοιτώντας το 2014.

Το residency υποστηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες – ΥΠΠΑΝ και τον Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

Πηγή: philenews