Τη μορφή χιονοστιβάδας προσέλαβαν οι αντιδράσεις εμπλεκομένων στις Σχολικές Εφορείες, από γεγονός ότι, με βάση πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτές θα υπάγονται στους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν.

Αρχικά αντέδρασαν οι ίδιες οι Σχολικές Εφορείες, μέσω της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, αλλά στην πορεία μπήκαν στον χορό και άλλοι «παίκτες» όπως η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέως Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, η ΠΟΕΔ, η ΟΕΛΜΕΚ, το Κλαδικό Συμβούλιο των Σχολικών Υπαλλήλων της ΠΑΣΥΔΥ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν αρχικά από το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών όπου συζητείται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα έφτασε στην Επιτροπή τόσο μέσω βουλευτών οι οποίοι προσεγγίστηκαν από επηρεαζόμενους, όσον και μέσω επιστολών που απεστάλησαν. Εκτιμάται, πως ένας από τους λόγους που διαφοροποιήθηκε από κυβερνητικής πλευράς η απευθείας υπαγωγή των Σχολικών Εφορειών στους δήμους παράλληλα με τη σύσταση και λειτουργία των 17 νέων σχημάτων, και η υπαγωγή τους σε βάθος πενταετίας, σχετίζεται και με τις προκληθείσες αντιδράσεις.

Σε επιστολή της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών αναφέρεται, πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρόνοιες με τις οποίες καταργούνται διαμορφωμένες εξουσίες των Σχολικών Εφορειών. Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «μεγάλη απογοήτευση και αγανάκτηση» για ενέργειες που έγιναν εναντίον των Εφορειών ενώ γίνεται αναφορά και σε «συμβιβασμούς και σκοπιμότητες» που έχουν γίνει μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του προέδρου της Ένωσης Δήμων για να καταργήσουν ένα νομοθετικά εκλελεγμένο από τους δημότες Σώμα. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσον και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων απορρίπτουν τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται, πως οι Σχολικές Εφορείες έχουν συσταθεί με την έναρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Σύνταγμα και αποτελούσαν ανεξάρτητα συλλογικά όργανα για να χειρίζονται τα θέματα των δημόσιων σχολείων. 

Οι Σύνδεσμοι Γονέων με τη δική τους επιστολή εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία  και αναφέρουν ότι διαφωνούν ριζικά με την πρόθεση υπαγωγής των Σχολικών Εφορειών στους δήμους, θεωρώντας πως μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και θα οδηγήσει το δημόσιο σχολείο σε μαρασμό. Διερωτούνται επίσης, πώς θα μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκρίνονται άμεσα στα τηλεφωνήματα της Διεύθυνσης ενός σχολείου που θα αφορά κτηριακά προβλήματα, προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, προβλήματα με το προσωπικό, προβλήματα ασφάλειας κ.ά., όταν σήμερα «οι πλείστοι δήμοι, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα παράπονα των δημοτών, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που ανακύπτουν στις δημαρχούμενες περιοχές τους»;