Οι περίπλοκες νομικές πτυχές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο περί αποδείξεως, με το οποίο τα δικαιώματα των τραπεζών θα ισχύουν και για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, το οδήγησαν από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην Επιτροπή Νομικών. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση με την πρόνοια του νομοσχέδιου με την οποία μετατοπίζεται το βάρος της απόδειξης των χρεών στους δανειολήπτες. Όπως υποστήριξαν, η συγκεκριμένη πρόνοια θα επηρεάσει χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου. Τις δύσκολες νομικές πτυχές του νομοσχεδίου εντοπίζουν και τεχνοκράτες. Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου πρόκειται για σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα το οποίο άπτεται θεμάτων πολιτικής δικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Στόχος άντληση περισσότερων κονδυλίων 

Από την άλλη, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών o Διονύσης Διονυσίου υποστήριξε πως πρόκειται για πρωτίστως οικονομικό ζήτημα. Είπε επίσης πως είναι νομικό ζήτημα που άπτεται δικαστικών και νομικών ζητημάτων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ θα διασφαλίζει τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να συνεχίσουν τις αγωγές που βρίσκονται σήμερα ενώπιον των δικαστηρίων. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε πως όταν η πώληση δανείων γίνεται στη βάση αρχών, είναι προς όφελος της οικονομίας και πως αποτελεί μέρος της λύσης που θα θωρακίσει την κυπριακή οικονομία. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρία υπήρξαν αντιδράσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα σε σχέση με τη διασύνδεση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων με τις τράπεζες. Άμεση ήταν η παρέμβαση της εκπρόσωπου του Συνδέσμου Τραπεζών, Δήμητρας Βαλιαντή – Πλατή, η οποία ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών πως οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι συνδεδεμένα πρόσωπα με τις τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες, η γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών θα προωθήσει όλα τα στοιχεία και έγγραφα που σχετίζονται με το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Νομικών, έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο.    Ελευθερία Παϊζάνου