Στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της JCC, βρίσκεται η ψηφιοποίηση της οικονομίας της Κύπρου, και γι’ αυτό με τη νέα υπηρεσία Settle, η JCC θέλει να συστήσει στην κυπριακή αγορά έναν νέο τρόπο πληρωμών.
Η εφαρμογή έρχεται από τη Νορβηγία και συγκεκριμένα από την εταιρεία Auka, πρωτοπόρο στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών στη Σκανδιναβία.
 
H Settle είναι η εφαρμογή για πληρωμές, η οποία μας επιτρέπει να στείλουμε, να ζητήσουμε και να λάβουμε χρήματα από οποιονδήποτε ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία επιλέγει να διατηρεί τους λογαριασμούς του. Παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουμε σταδιακά σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου αλλά και να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες, όπου σήμερα εξυπηρετούμε σε μεγάλο βαθμό με μετρητά.
 
Η JCC, μέσω αυτού του νέου προϊόντος, θέλει να μεταφέρει στους καταναλωτές το μήνυμα ότι πλέον οι συναλλαγές γίνονται πιο εύκολα από ποτέ, από όλους σε όλους και άμεσα. Το Settle επιτρέπει να αποστέλλονται χρήματα μεταξύ των χρηστών, τόσο γρήγορα και εύκολα όσο η αποστολή ενός μηνύματος. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να μοιράσουν τα έξοδα μεταξύ τους, να έχουν άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς και να κάνουν τις διαδικτυακές συναλλαγές τους πιο εύκολα. Αναντίλεκτα πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών.
Η συνεργασία με τη νορβηγική εταιρεία Auka, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στις ηλεκτρονικές πληρωμές, δίνει την ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων με την JCC. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι δύο εταιρείες θα μπορούν να προωθήσουν λύσεις στην κυπριακή αγορά, για τις ανάγκες των καταναλωτών και των επαγγελματιών.
ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Το Settle είναι σε λειτουργία σε Νορβηγία και Κροατία και πλέον και στην Κύπρο. Εντός του 2020 θα λειτουργήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ως ένα ανοικτό οικοσύστημα, οι χρήστες, θα μπορούν να ανταλλάξουν χρήματα στις χώρες όπου λειτουργεί το Settle και οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν με παρόμοιο τρόπο που συμμετάσχουν σε άλλα συστήματα πληρωμών όπως είναι τα διεθνή δίκτυα καρτών.
Η Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη τράπεζα που έχει αποφασίσει να υποστηρίξει και να συμμετέχει στο οικοσύστημα του Settle. Η εφαρμογή μπορεί, εντούτοις, να χρησιμοποιηθεί από πελάτες οποιασδήποτε τράπεζας χωρίς χρέωση. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταχωρηθούν οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες των χρηστών από οποιαδήποτε τράπεζα και να χρησιμοποιηθούν για αποστολή χρημάτων χωρίς χρέωση σε οποιοδήποτε αποδέκτη. Σημαντικό σημείο αναφοράς, αποτελεί το γεγονός ότι τα χρήματα που λαμβάνουν οι χρήστες στο Settle, μπορούν ανά πάσα στιγμή να μεταφερθούν κατόπιν επιθυμίας τους στο λογαριασμό τους σε οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα, καταχωρώντας το ΙΒΑΝ του λογαριασμού.
Για να ξεκινήσει κάποιος να χρησιμοποιεί το Settle θα πρέπει απλώς να καταχωρήσει τον αριθμό του τηλεφώνου του και να αποδεχθεί τους όρους και προϋποθέσεις. Χρειάζεται εδώ να σημειωθεί πως χωρίς την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρά ποσά συναλλαγών, μέχρι 50 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ για μεγαλύτερα ποσά χρειάζεται η επιβεβαίωση της ταυτότητας του. Αυτό, φυσικά, γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή σε δύο απλά βήματα.
 
ΑΠΛΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό για να αποδεχθούν πληρωμές από το Settle. Αυτό που θα χρειάζεται είναι η επιχείρηση να εγγραφεί στο Settle μέσω διαδικτύου ή με τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού της JCC. Τότε, οποιοσδήποτε με πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να συνδιαλλαγεί με την εν λόγω επιχείρηση. Μ’ αυτό τον τρόπο η επιχείρηση επεκτείνει δυνητικά το πελατολόγιο της, τόσο στο φυσικό κατάστημα όσο και διαδικτυακά. Θα παρέχεται πρόσβαση σε διαδικτυακή πύλη (merchant portal) όπου η επιχείρηση μπορεί να παρακολουθήσει τις συναλλαγές της σε πραγματικό χρόνο και να δει σχετικές αναλύσεις.
 
Στην απλούστερη της μορφή, η πληρωμή θα μπορεί να γίνει είτε σαρώνοντας τον κώδικα QR της επιχείρησης είτε επιλέγοντας την επιχείρηση από την εφαρμογή. Επίσης, θα παρέχονται προχωρημένες λειτουργικότητες διασύνδεσης με ταμειακά ή online συστήματα μέσω ενός πολύ ευέλικτου μηχανισμού API, επεκτείνοντας τις δυνατότητες που έχει στη διάθεση της η επιχείρηση, για να αξιοποιήσει την ενσωμάτωση του Settle ως λύση πληρωμής στο ηλεκτρονικό ή φυσικό κατάστημα.
Την εφαρμογή Settle φέρνει στην Κύπρο η JCC Payment Systems σε συνεργασία με την Auka και είναι διαθέσιμο δωρεάν σε Apple Store και Google Play Store. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.settle.eu/cy/.