Δύο, επιστολές από τον  Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), κ. Γιώργος Πέτρου, απέστειλησαν σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Υγείας. Στις επιστολές περιλαμβάνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις της ΟΕΒ σε σχέση με τα μέτρα που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ, ως εισηγήσεις προς τους δύο Υπουργούς για αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω κορωνοϊού.
 
Αναλυτικά οι δύο επιστολές
 
1η  Επιστολή

Μετά από τη χθεσινή σύσκεψη των Φορέων της οικονομίας στο Υπουργείο σας και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), που ακολούθησε αμέσως μετά, επιθυμώ να σας μεταφέρω τα ακόλουθα: 
 
Η ΟΕΒ υιοθετεί όλα όσα έχουν κατατεθεί ως προτάσεις από το ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA κατά την χθεσινή σύσκεψη και τα οποία δεν θεωρώ χρήσιμο να επαναλάβω στην παρούσα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνω ωστόσο σε ένα εξ αυτών, το οποίο συνιστά ισχυρό θεμέλιο για αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης: Την παραχώρηση δικαιώματος σε επιχειρήσεις οποιουδήποτε τομέα που έχουν πληγεί αποδεδειγμένα λόγω της επιδημίας, να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες τους και το προσωπικό τους, χωρίς να απολυθεί θα μπορεί να λαμβάνει επίδομα από το Κράτος αντί μισθού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Τι γίνεται με τα οργανωμένα ταξίδια
 
Πέραν των ανωτέρω, για την ΟΕΒ πρώτιστη προτεραιότητα αποτελεί η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα μας, με περιορισμό και χειρισμό των κρουσμάτων. Προς τούτο εισηγούμαστε να διατεθούν πόροι προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις: 
 
(α) Αναστολή επί 3 μήνες της καταβολής των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ύψους 2% επί των μισθολογικών απολαβών. Το μέτρο είναι οριζόντιου χαρακτήρα και αφορά ολόκληρο το φάσμα επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπου απασχολούνται εργαζόμενοι και διευκολύνει την αποφυγή απολύσεων. 
 
(β) Ενίσχυση της δυνατότητας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής (ΙΝΓ), τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να διεξάγονται με ταχύτητα οι αναγκαίοι εργαστηριακοί έλεγχοι δειγμάτων από ύποπτα κρούσματα, ακόμα και όταν οι αριθμοί πολλαπλασιαστούν με την πάροδο του χρόνου. Ενδεχομένως να καταστεί αναγκαία η αξιοποίηση πρόσθετων Κέντρων και σε άλλες πόλεις πλην της Λευκωσίας, πέραν του ΙΝΓ, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτητα εξέτασης και διεκπεραίωσης των ελέγχων και εφαρμογής κατά περίπτωση των επιβαλλόμενων πρωτοκόλλων. 
 
(γ) Ενίσχυση το ταχύτερο δυνατό του Κέντρου Ασθενοφόρων 1420, με όποιους τρόπους και με όσους πόρους απαιτούν οι συνθήκες που διαμορφώνονται, έτσι ώστε η λειτουργία του εν λόγω Κέντρου να παύσει να είναι βραχυκυκλωμένη και το Κέντρο να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας με την παροχή ομοιόμορφης πληροφόρησης, συμβουλών και καθοδήγησης. 

(δ) Ενίσχυση των σημείων των αρμοδίων Αρχών για παροχή αξιόπιστης γενικότερης πληροφόρησης στο κοινό, έτσι ώστε να παταχθούν φαινόμενα ανυπόστατων πληροφοριών και ψευδών ειδήσεων οι οποίες  δυσχεραίνουν την προσπάθεια περιορισμού της  εξάπλωσης της επιδημίας. Πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί τηλεφωνικό κέντρο πληροφοριών αναφορικά με την επιδημία, το οποίο θα απαντά σε γενικές απορίες, ερωτήσεις και διευκρινίσεις του κοινού, έτσι ώστε το 1420 να αφεθεί απερίσπαστο να επιτελέσει την αποστολή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαντά στους ψιθύρους ο ΠτΔ για το διάγγελμα μέτρων 
 
Πέραν των πιο πάνω και επιπρόσθετα των όσων έχουν αναφερθεί κατά την χθεσινή σύσκεψη από όλες τις Οργανώσεις, παρακαλώ σημειώστε και τις ακόλουθες εισηγήσεις: 
 
(α) Μείωση του ΦΠΑ έστω για καθορισμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την ενίσχυση της κατανάλωσης. 
 
(β) Μείωση των εισαγωγικών δασμών σε πρώτες ύλες που είναι αναγκαίες για την εξαγωγική μας βιομηχανία. 
 
(γ) Μέριμνα για ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ και γρήγορη καταβολή χορηγιών προς τις επιχειρήσεις. 
 
(δ) Παραχώρηση παράτασης για κρατικά και ιδιωτικά έργα που γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες και για τα οποία υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή τους, αλλά που αναγκαστικά θα καθυστερήσουν επειδή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά ή επειδή αναμένεται να υπάρξει αναστάτωση και μείωση του εργατοτεχνικού προσωπικού λόγω των υποχρεωτικών απουσιών από την εργασία τους.  Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ακυρωθούν οι σχετικές άδειες, να εκπέσουν οι εγγυητικές των εταιρειών ή ακόμα και να χαθεί πλήρως η ευκαιρία να υλοποιηθούν. 
 
(ε)  Ένταξη κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των ξενοδοχείων στη βιομηχανική ταρίφα.  
 
Παρακαλώ σημειώστε ότι η ΟΕΒ και εγώ προσωπικά είμαστε οποτεδήποτε στη διάθεση σας για υποστήριξη των προσπαθειών σας για στήριξη της οικονομίας σ΄ αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη φάση εξέλιξης της επιδημίας. 
 
Καταλήγοντας, επιθυμώ να εκφράσω την μεγάλη ευαρέσκεια της ΟΕΒ για τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης αναφορικά με την πρόθεση της για προώθηση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού πακέτου μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, της κατανάλωσης και των εργαζομένων. 

2η Επιστολή

Για την ΟΕΒ πρώτιστη προτεραιότητα αποτελεί η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας στην χώρα μας, με περιορισμό και χειρισμό των κρουσμάτων. Προς τούτο εισηγούμαστε να διατεθούν πόροι προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις: 
 
(α) Ενίσχυση της δυνατότητας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής (ΙΝΓ), τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να διεξάγονται με ταχύτητα οι αναγκαίοι εργαστηριακοί έλεγχοι δειγμάτων από ύποπτα κρούσματα, ακόμα και όταν οι αριθμοί πολλαπλασιαστούν με την πάροδο του χρόνου. Ενδεχομένως να καταστεί αναγκαία η αξιοποίηση πρόσθετων Κέντρων και σε άλλες πόλεις πλην της Λευκωσίας και πέραν του ΙΝΓ, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτητα εξέτασης και διεκπεραίωσης των ελέγχων και εφαρμογής κατά περίπτωση των επιβαλλόμενων πρωτοκόλλων. 
 
(β) Ενίσχυση το ταχύτερο δυνατό του Κέντρου Ασθενοφόρων 1420, με όποιους τρόπους και με όσους πόρους απαιτούν οι συνθήκες που διαμορφώνονται, έτσι ώστε η λειτουργία του εν λόγω Κέντρου να παύσει να είναι βραχυκυκλωμένη και το Κέντρο να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας με την παροχή ομοιόμορφης πληροφόρησης, συμβουλών και καθοδήγησης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επεξηγηθεί στον πληθυσμό ο ρόλος και η αποστολή του 1420,έτσι ώστε σε αυτό να απευθύνονται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη. 
 
(γ) Ενίσχυση των σημείων των αρμοδίων Αρχών για παροχή αξιόπιστης γενικότερης πληροφόρησης στο κοινό, έτσι ώστε να παταχθούν φαινόμενα ανυπόστατων πληροφοριών και ψευδών ειδήσεων, οι οποίες  δυσχεραίνουν την προσπάθεια περιορισμού της  εξάπλωσης της επιδημίας. Πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί τηλεφωνικό κέντρο πληροφοριών αναφορικά με την επιδημία, το οποίο θα απαντά σε γενικές απορίες, ερωτήσεις και διευκρινίσεις του κοινού, έτσι ώστε το 1420 να αφεθεί απερίσπαστο να επιτελέσει την αποστολή του. 
 
(δ) Ενίσχυση της εξυπηρέτησης από τον τηλεφωνικό αριθμό 22-605759 στον οποίο οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι πρέπει να αποτείνονται προκειμένου να εξασφαλίζουν το αναγκαίο πιστοποιητικό που θα τους θεμελιώνει το δικαίωμα ασθενείας όταν θα παραμένουν σε καραντίνα. Ιδεωδώς, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό εάν μπορούσαν να υποβάλλονται τα σχετικά δικαιολογητικά στα επαρχιακά γραφεία κοινωνικών ασφαλίσεων. 
 

 (ε)  Κοινοποίηση προς την ΟΕΒ για ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, των πρωτοκόλλων που καταρτίζονται από Υπηρεσίες του Υπουργείου σας και που περιλαμβάνουν σημαντικές απαντήσεις και διευκρινίσεις.  
 
(στ) Επανέκδοση/επικαιροποίηση οδηγιών για τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό προσώπων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Αμέτρητες είναι οι ερωτήσεις που υποβάλλονται στην ΟΕΒ για το πότε πρέπει κάποιος να τεθεί σε αυτοπεριορισμό. Πχ, ένας συνάδελφος έφερε το παιδί του από το αεροδρόμιο Λάρνακας στην Λευκωσία με το αυτοκίνητο, το παιδί ήρθε από την Ιταλία, τι γίνεται είτε με τον ίδιο τον πατέρα είτε με τους συναδέλφους του. Σωρεία παραλλαγών σε αυτού του τύπου τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν ορθά αν εκδοθεί εκ νέου μια διασαφηνιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο σας. 
 
 
Παρακαλώ σημειώστε ότι μία από τις εισηγήσεις που η ΟΕΒ υπέβαλε στον Υπουργό Οικονομικών για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, είναι και η αναστολή για τρεις μήνες των εισφορών των εργοδοτών ύψους 2% επί του μισθολογίου, στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. 
 
 
Πέραν των πιο πάνω, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχουμε πληροφορηθεί την χθεσινή απόφαση σας για σύσταση Ομάδας Διαχείρισης της Κρίσης με την συμμετοχή παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή ιδεών και την υιοθέτηση μέτρων που θα οδηγήσουν σε γρήγορο περιορισμό της επιδημίας και παρακαλώ πολύ λάβετε υπόψη σας ότι η ΟΕΒ και η τεχνογνωσία που διαθέτει από όλους τους τομείς και υποτομείς οικονομικής δραστηριότητας, είναι στη διάθεση σας. 
 
Πιο συγκεκριμένα, εισηγούμαστε τη συμπερίληψη και της ΟΕΒ στην Ομάδα Διαχείρισης της Κρίσης με τη συμμετοχή προσώπου το οποίο θα μπορεί να εναλλάσσεται ανάλογα με τη θεματολογία των εισηγήσεων.