Στην ανεργία αναμένεται να βρεθεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων της RCB Bank Ltd, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων για μετασχηματισμό της τράπεζας σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Χριστάκη Σάντη, να χρεώνει τους πλεονασμούς στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως εξήγησε ο κ. Σάντης, η τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας για την πρόθεσή της να προβεί σε πλεονασμούς, όπως οφείλει βάσει της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων. Ο κ. Σάντης, που είναι ανεξάρτητος και μη εκτελεστικός σύμβουλος του δ.σ. της RCB, αναγνώρισε πως με τις αποφάσεις που λήφθηκαν διασφαλίστηκε πλήρως το τραπεζικό σύστημα και οι καταθέτες, χωρίς καμία μετακύλιση κόστους προς τους φορολογούμενους, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, εκφράζοντας όμως τη λύπη του για τις επιπτώσεις που είχαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην τράπεζα και τους εργαζομένους της, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου.

O ίδιος διευκρίνισε πως η τράπεζα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες της, αλλά και απέναντι στο προσωπικό, τηρώντας όλα όσα προβλέπουν τα προσωπικά τους συμβόλαια αλλά και η νομοθεσία, όσον αφορά το πλεονάζον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Μoody’s αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα

Για το θέμα έγινε πιο συγκεκριμένος, αναφέροντας πως από τους 356 που εργοδοτούσε μέχρι χθες η τράπεζα στην Κύπρο -εκ των οποίων το 70% Κύπριοι- θα παραμείνουν γύρω στους 90 και αυτό εφόσον εξασφαλιστούν οι άδειες τις οποίες αιτήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα -για λειτουργία της ως εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων και για λειτουργία ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος. Για κάθε άδεια η εταιρεία αναμένεται να χρησιμοποιήσει γύρω στα 45 άτομα, εξήγησε ο κ. Σάντης, αναφέροντας πως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αναμένεται περί τα μέσα του μήνα να πάρουν επιστολές για τερματισμό εργασιών. Περί τα μέσα του μήνα αναμένεται επίσης η RCB να κλείσει τα καταστήματά της σε Λάρνακα και Πάφο, καθώς και τα παραρτήματα σε Λουξεμβούργο και Μόσχα. Ο πρόεδρος του δ.σ. ανέφερε ακόμα πως η τράπεζα για όλο το υφιστάμενο προσωπικό θα παρατείνει την ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για άλλον ένα χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2023, αναφέροντας πως κάποιοι υπάλληλοι έχουν ήδη αποχωρήσει, αφού βρήκαν αλλού δουλειά. Αυτοί, εξήγησε, καθώς και τα 14 άτομα που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα μαζί με το δανειακό χαρτοφυλάκιο που πήρε η τελευταία, δεν περιλαμβάνονται στους 356 που εργάζονται σήμερα.

Πιέσεις για πρόσθετες αποζημιώσεις

Ο κ. Σάντης ανέφερε ακόμα πως αποφασίστηκε όπως η αποζημίωση που θα ληφθεί για πλεονασμό υπολογιστεί με βάση το συμβόλαιο του καθενός, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ποσό για κάθε δικαιούχο, ενώ ερωτηθείς ανέφερε πως για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί να δοθούν πρόσθετες χαριστικές αποζημιώσεις. Ωστόσο, μετά από σχετικό αίτημα των μελών της Επιτροπής Εργασίας και των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ, ανέφερε πως θα μεταφέρει στους μετόχους και τη διοίκηση της τράπεζας τη σχετική έκκληση για πρόσθετες αποζημιώσεις. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς, όσο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ζήτησαν όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να προσφερθούν πρόσθετες αποζημιώσεις αλλά και όπως η τράπεζα απορροφήσει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Αμφότεροι ζήτησαν από την ΚΤΚ να εξετάσει σύντομα τις αιτήσεις της τράπεζας για νέες άδειες. Ζητήθηκε δε από την Επιτροπή, σε συνέχεια και παρεμβάσεων του αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, εφόσον τελικά συμφωνηθεί να υπάρξει σχέδιο χαριστικών αποζημιώσεων να υπάρξει το κατάλληλο λεκτικό, προκειμένου αυτές να μην αφαιρεθούν από τα όσα θα πάρουν ως αποζημίωση από το Ταμείο Πλεονάζοντος.

Φοβούνται κακό προηγούμενο ΕΤΥΚ, ΣΕΚ, ΠΕΟ

Πιο πιεστικοί για σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και για χαριστικές αποζημιώσεις εμφανίστηκαν χθες οι εκπρόσωποι της ΕΤΥΚ, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ. Όπως εξήγησαν, υπάρχει σχεδόν θεσμοθετημένη διαδικασία για αποχωρήσεις από τράπεζες και πρέπει να τηρηθεί, προκειμένου, όπως ανέφεραν, να μην υπάρξει κακό προηγούμενο. Ο αναπληρωτής γ.γ. της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο έξτρα αποζημιώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας για πλεονασμούς, ζητώντας από τη Βουλή να δείξει την ίδια ευαισθησία και να συζητήσει το θέμα. Ο Σ. Τούλουπος, εκ μέρους της ΠΕΟ, ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχέδιο αποζημιώσεων για το προσωπικό της RCB, θα δημιουργηθεί προηγούμενο και πλέον όλες οι τράπεζες θα πλεονάζουν προσωπικό χωρίς δεύτερες σκέψεις, αναφέροντας πως τα σχέδια εθελούσιας αποχώρησης ενεργούν σε κάποιο βαθμό αποτρεπτικά για απολύσεις. Θέση με την οποία συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ Κ. Ορατίου, αναφέροντας πως οι αποχωρήσεις από τράπεζες πρέπει να γίνονται βάσει σχεδίων για παροχή χαριστικών αποζημιώσεων.