Η άρον-άρον σύνοδος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού αποσκοπούσε πέραν από τη λήψη απόφασης για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και στο να δοθεί ευκαιρία στα στελέχη της παράταξης να τοποθετηθούν για να εκτονωθεί το κλίμα. Οι τοποθετήσεις εντός και εκτός ΠΓ οδήγησαν σε ένα ανοικτό πόλεμο στη δεξιά παράταξη, και φέρνουν Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Αναστασιάδη σε μια πρωτοφανή ανοικτή ρήξη.  Τα όσα ο αρχηγός του ΔΗΣΥ ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης του στο ΡΙΚ έχουν ενοχλήσει κατά πολύ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες προτίθεται να δώσει απάντηση. Πέραν από τη σύγκρουση σε ανώτατο επίπεδο εξελίσσεται, παράλληλα, ένας εμφύλιος ανακοινώσεων με έκφραση υποστήριξης υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. 

Πέραν των κοινών εμφανίσεων ενώπιον των συναγερμικών σε συνέδρια και εκδηλώσεις ήταν κοινό μυστικό εντός και εκτός ΔΗΣΥ πως ανάμεσα σε Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Αναστασιάδη υπήρχε μια καχυποψία. Στην Πινδάρου ουδέποτε είχαν πειστεί ότι ο ΠτΔ το εννοούσε πραγματικά όταν έλεγε ότι στηρίζει Αβέρωφ Νεοφύτου. Από την άλλη ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνομιλητές του υποδείκνυε πως ο ίδιος πράττει ότι απαιτεί ο κομματικός του πατριωτισμός επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν υποσημειώσεις στη στήριξη του προς Νεοφύτου. 

Το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο δεν ήταν αυτή που είδαν οι συναγερμικοί στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Αβέρωφ Νεοφύτου πριν από μια εβδομάδα φάνηκε το βράδυ της Κυριακής όταν έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα. Από το ίδιο βράδυ άρχισαν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Να κρατήσουμε τις τοποθετήσεις σε πνεύμα αλληλοσεβασμού

Στη συνέντευξή του στο ΡΙΚ το βράδυ της Τετάρτης ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη, εμμέσως, ότι επιχείρησε να ποδηγετήσει την απόφαση που θα λάμβανε το κόμμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε αρχικά δυο σφάλματα τα οποία διέπραξε στη διάρκεια της πολιτικής του ζωής: το πρώτο ήταν η στάση του ΔΗΣΥ στην απόφαση της Βουλής το 2013 για τις καταθέσεις και το δεύτερο η απόφαση για πρόεδρο της Βουλής το 2016. Δύο αποφάσεις για τις οποίες «αν δεν έκανα πίσω πιθανόν να υπήρχε σύγκρουση μεταξύ κόμματος και κυβέρνηση». 

Ο Α. Νεοφύτου επανέλαβε ότι και στο ΠΓ ΔΗΣΥ πως δεν θα έκανε κι ένα τρίτο λάθος, δηλαδή να υποχωρήσει στις απαιτήσεις Αναστασιάδη: «Να εμφανίζομαι στην κοινωνία για 8 μήνες, να τους λέω με πολλή αξιοπρέπεια πως αν κερδίσουμε θα είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση, να χάσουμε θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, μιλούσα για τους αξιοπρεπείς πολίτες, και τη νύχτα των εκλογών να γινόμουν ο πιο αναξιόπιστος και ο πιο αναξιοπρεπής Κύπριος». Σύμφωνα με τον Νεοφύτου αυτή την άποψη την είχαν αρκετοί τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα και την Τρίτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αιχμές Κούσιου κατά Αβέρωφ – «Δεν μπορώ να επιλέξω Μαυρογιάννη»

Προχώρησε δε στο να σημειώσει ο ίδιος σεβάστηκε το ότι ο ΠτΔ υποδείκνυε τον θεσμικό του ρόλο στη διάρκεια του προεκλογικού. «Έγιναν όμως τρεις συσκέψεις σε μιάμιση μέρα για το θα συνέβαινε στη δεύτερη Κυριακή», είπε ο κ. Νεοφύτου, «εγώ εκτιμώ και πάλι εντός του θεσμικού του ρόλου». Αναφορά η οποία ήθελε εμμέσως να καταδείξει την αντίφαση, ότι δηλαδή προεκλογικά γινόταν επίκληση θεσμικού ρόλου και αμέσως μετά επιχειρήθηκε παρέμβαση. 

>> Θα υπάρξει αντίδραση: Την ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε επικοινωνία μας με συνεργάτες του ΠτΔ που τον συνοδεύουν  στην σύνοδο της ΕΕ τους θέσαμε το ερώτημα κατά πόσο ο Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να απαντήσει στα όσα ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε. Η απάντηση που μας μετέφεραν ήταν: «ενδεχομένως αύριο».  Κάτι που παραπέμπει στη σημερινή ημέρα και πλέον η προσοχή στρέφεται προς την κατεύθυνση του Λόφου για το εάν θα υπάρξει ή όχι δημόσια τοποθέτηση. Χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχηρή παρέμβαση Νουρή με καρφιά κατά συναγερμικών στελεχών

Το σίγουρο είναι πως τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και οι πλείστοι των συνεργατών του έχουν ενοχληθεί από τη στρατευμένη προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από πλευράς μερίδας της ηγεσίας του ΔΗΣΥ όσο και από μέλη της κυβέρνησης για στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέας Μαυρογιάννη. Θεωρούν ότι με τις ενέργειές τους αυτές έρχονται να δώσουν στήριξη στο ΑΚΕΛ, το κόμμα που θέλει να ακυρώσει το έργο που επιτεύχθηκε κατά την δεκαετία Αναστασιάδη. 

Η χθεσινή τοποθέτηση δύο εκ των συνεργατών του ΠτΔ, Νίκου Νουρή και Κυριάκου Κούσιου, είναι αρκούντως ενδεικτικές του κλίματος και κυρίως το τι σημαίνει προσωπικά για τον Νίκο Αναστασιάδη στήριξη μιας υποψηφιότητας η οποία θα επαναφέρει το ΑΚΕΛ στην εξουσία. Η δήλωση του Κ. Κούσιου, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν με τον ΠτΔ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε οτιδήποτε με το ΑΚΕΛ, το οποίο βρισκόταν πάντοτε απέναντί μας. Δεν συμφωνήσαμε ούτε στο Κυπριακό, ούτε στην οικονομία, ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας, ούτε στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο του τόπου. Και δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε. Δεν μπορώ με κανένα τρόπο να δεχθώ το ΑΚΕΛ να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με Μαυρογιάννη ο Κασουλίδης – «Η ώρα της υπέρβασης»

Τρέχει να σβήσει φωτιές 

Με την κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, με τον ίδιο να θεωρείται (σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις συναγερμικών στελεχών και υπουργών) μέρος του προβλήματος που προέκυψε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε αργά το απόγευμα να σβήσει τις φωτιές. 

Στη δήλωσή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σέβομαι κάθε τοποθέτηση και κάθε κριτική που γίνεται, από οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η ελευθερία και η πολυφωνία ήταν πάντοτε η δύναμη της παράταξής μας. Αυτό οφείλουμε να το αποδεικνύουμε ευλαβικά και στην πράξη. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και ενώπιον των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε ενώπιον μας που αφορούν το ύψιστο, την πορεία δηλαδή του τόπου μας, καλώ όλους να κρατήσουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις μας σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και με γνώμονα την ενότητα της παράταξής μας».

Όσον αφορά τη δήλωση Μαυρογιάννη για καθημερινή επικοινωνία με τον Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για «φήμες που κυκλοφορούν» και ότι «η μοναδική επαφή, συνάντηση ή προσωπική επικοινωνία που είχα τόσο με τον κ. Χριστοδουλίδη όσο και με τον κ. Μαυρογιάννη, ήταν την περασμένη Δευτέρα» και ότι δεν υπήρξε «καμία απολύτως άλλη».