Η Μαρία Χατζηνικολάου, φιλόλογος, γράφει για την Κλαίρη Αγγελίδου.

Έφυγε πλήρης ημερών, τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου 2021, η «Κυρά της Κύπρου» όπως την απεκάλεσαν Ελλαδίτες πολιτικοί, η Κλαίρη Αγγελίδου. Η αγαθή της μοίρα συνέδεσε την ημέρα της εκδημίας της με τους ποικίλους αγώνες της για την ελευθερία της Κύπρου.

Την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό υπηρέτησε από κάθε θέση που της εμπιστεύθηκε η Πολιτεία «λόγων τε ρητήρ και έργων πρηκτήρ» κατά τον Όμηρο, ως εκπαιδευτικός, Γυμνασιάρχης, βουλευτής, υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, πρόεδρος ή μέλος επιτροπών, οργανώσεων, ιδρυμάτων, συλλόγων και ως ενεργός πολίτης.

Ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συνέβαλε με γοργό ρυθμό στην αναπλήρωση των 193 κατεχόμενων σχολικών κτιρίων με την οικοδόμηση 21 νέων σχολικών μονάδων, με 800 επεκτάσεις και βελτιώσεις των υφισταμένων, με την αποστολή χιλιάδων βιβλίων κυπριακής Ιστορίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Ελλάδας, της Αυστραλίας, στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό της Βηθλεέμ, στην αύξηση του αριθμού των δασκάλων στην Παροικία του Λονδίνου και στην αποστολή δασκάλου στα ελληνικά σχολεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Αγωνίστηκε στην Κύπρο και στο εξωτερικό για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη μας, που συνιστά το ακαταμάχητο οικόσημο της ελληνικότητας της Κύπρου. Γι’ αυτό και ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέλαβε εκστρατεία διαφώτισης όλων των υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρώπης και προέβη δύο φορές σε καταγγελίες της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην έδρα της UNESCO. Ίδρυσε στην Κύπρο και την Ελλάδα Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δραστηριοποιήθηκε σε εκστρατεία διαφώτισης σε πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης.

Η Κλαίρη Αγγελίδου εξύμνησε τους Αγώνες του Έθνους και τις φωτεινές μορφές των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ του 55-59 από κάθε βήμα στην Κύπρο και στην άλλη υφήλιο. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (2005 – 2009) αναδόμησε το Μουσείο Αγώνος με πρότυπα ευρωπαϊκά, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και ίδρυσε 4 νέα Μουσεία Αγωνιστών της ΕΟΚΑ: του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στη Τσάδα, του Ιωνά και Κολοκάση στο Γέρι και του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Ξάνθη.

Καταξιωμένη ποιήτρια και λογοτέχνις – εξέδωσε 12 ποιητικές συλλογές, δύο πεζά και δύο μελέτες. Με τον κλασικό στοχασμό, το δυνατό βίωμα και τη γλωσσική αρτιότητα διαμηνύει την αντοχή, το βιολογικό πείσμα και την ελπίδα. Σ’ όλα της τα έργα καλλιεργεί τη μνήμη της πατρίδας και της ιστορίας μας με την υπόσχεση να σταθεί ορθή ενάντια σ’ αυτούς που αναβιώνουν και καταχωνιάζουν τη μνήμη με την ίδια ευκολία.

Το έργο της Κλαίρης Αγγελίδου σημάδεψε και σφράγισε την πολιτιστική και την πνευματική πορεία του ελληνισμού της Κύπρου. Αιωνία της η μνήμη.