Την άποψή του πως τα στελέχτης Χαμάς δεν είναι τρομοκράτες επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση Άγκυρας – Τελ Αβίβ.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους».

Υπενθυμίζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, ο ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικό εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για το μεγάλο συλλαλητήριο που ετοιμάζεται στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Σε αυτό περιμένουν πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμο και θα γίνει το Σάββατο, εν μέσω αντιδράσεων ότι ι θα επισκιάσει τον εορτασμό και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιάννη Μανδαλίδη.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ με βλέμμα στη χερσαία επίθεση

Παράλληλα, στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, θέσεις μάχης σε όλα τα κρίσιμα σημεία έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, κάτι που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο δεν αποκλείεται να δώσει κάποιο πράσινο φως. Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, υπό την απειλή της Χεζμπολάχ. Μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και 360.000 έφεδροι, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για την επόμενη φάση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες Παλαιστινίους να σκοτώνονται και ιατρικές εγκαταστάσεις να κλείνουν λόγω ζημιών από βόμβες και έλλειψη δύναμης. Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης. Κατά την ίδια πηγή, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν δύτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και απέτρεψαν την επίθεση. Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.

Πλήγμα για τη Χαμάς

Επίσης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος North Khan Younis της Χαμάς, Ταϊσίρ Μουμπάσερ, σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το IDF, ο Μουμπάσερ υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και κατείχε επίσης αρκετές θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων της τρομοκρατικής ομάδας.

«Ο Μουμπάσερ είχε μεγάλη εμπειρία στον στρατό διευθύνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις και θεωρείται ότι βρισκόταν κοντά στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς», αναφέρει το IDF σε κοινή δήλωση με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ. Υποστηρίζεται δε ότι ο Μουμπάσερ ήταν πίσω από τη θανατηφόρα επίθεση του 2002 στην προστρατιωτική ακαδημία Atzmona στο Gush Katif, μεταξύ άλλων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του IDF.

Συνάντηση Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ για μια «πραγματική νίκη» στη Γάζα

Παράλληλα, ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αυτοί αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για “να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση” στη Γάζα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε το al-Manar. «Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης», επισήμαινε τίτλος του al-Manar, ο οποίος αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις τους συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός και η τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων σε καθημερινή και τακτική βάση, προστίθεται στην ανακοίνωση. Αναφέρει επίσης ότι συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δράσει ο «άξονας της αντίστασης» προκειμένου να επιτευχθεί μια «πραγματική νίκη» στη Γάζα.

insider.gr