Συνεχίζονται στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας οι εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ). Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί ψηφίσματος που υποβλήθηκε από την ισλανδική αντιπροσωπία και αφορούσε στην Αρκτική περιοχή, ακολουθούμενη από ψηφοφορία για την υιοθέτηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αντιπροσωπία επιχείρησε να περάσει τροπολογία διαγράφοντας ρητή αναφορά στην εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Θάλασσα (UNCLOS). Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ και Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έφερε ένσταση στην υιοθέτηση της τροπολογίας των Τούρκων ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας τονίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η υποβάθμιση των νομικά δεσμευτικών προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατηγόρησε δε την Τουρκία ότι αφενός εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα που απορρέουν από την Σύμβαση – παρόλο που η ίδια δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή – αφετέρου δε απειλεί με πόλεμο την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη, σε περίπτωση που κάνουν χρήση των ίδιων δικαιωμάτων. Η κ. Χαραλαμπίδου ζήτησε όπως απορριφθεί η τροπολογία, πράγμα που έγινε με μεγάλη πλειοψηφία.