Μέσα από ένα κλίμα έντασης που ακολουθεί η Τουρκία σ’ όλο το φάσμα των ζητημάτων με Κύπρο και Ελλάδα, η Άγκυρα σπεύδει να διατυπώσει τη βάση λύσης που θέλει στο Κυπριακό. Οι νεότερες εντολές που έχουν φύγει από την Άγκυρα με αποδέκτη την τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και τη διεθνή κοινότητα μιλάνε για διάλογο με στόχο τη λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο. 

Η πολιτική στο Κυπριακό καθορίζεται, ως γνωστόν, από την Άγκυρα και επιβάλλεται στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Οι εντολές φεύγουν από το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης που ασχολούνται με το Κυπριακό. Απ’ εκεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μεταφέρει τις εντολές προς τον «πρέσβη» του στα κατεχόμενα και ο οποίος με τη σειρά του απαιτεί από την τουρκοκυπριακή ηγεσία την εφαρμογή τους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χουλούσι Ακάρ, είναι ένας εκ των βασικών εκφραστών των θέσεων Ερντογάν στα λεγόμενα εθνικά θέματα της Τουρκίας. Γι’ αυτό και οι τοποθετήσεις του στο Κυπριακό έχουν τη δική τους βαρύτητα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε πως αυτό που πρέπει να μπει στο τραπέζι για να συζητηθεί είναι το πώς θα επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ, ο Χ. Ακάρ είπε ότι «από το 1974 η Κύπρος ζει σε ειρήνη» και υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Πλέον, ισχυρίστηκε, «η λύση είναι δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη. Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει αυτό», προσθέτοντας πως «αν προσπαθήσουν να προκαλέσουν τετελεσμένα, οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Οι τοποθετήσεις Ακάρ καταγράφουν την πορεία που θα συνεχίσει να ακολουθεί η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία πλήρως συμμορφωμένη με τις υποδείξεις της Τουρκίας προωθεί θέσεις και ιδέες που να εξυπηρετούν αυτή τη λογική, δηλαδή της λύσης «δύο κρατών». Αυτό επιβεβαιώνουν οι επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Ο οποίος παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει τη λογική της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών στο νησί και μέσα από τις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Ο Χουλούσι Ακάρ στις δηλώσεις του ήταν και πάλι προκλητικός έναντι της Ελλάδας και επανέλαβε τη φράση του Ερντογάν ότι η Τουρκία «δεν αστειεύεται». Υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ζήσει σε ειρήνη και σε ευημερία με τους γείτονές της. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Ωστόσο στην Ελλάδα –και δεν πρέπει να κατηγορούμε τον ελληνικό λαό– κάποια συγκεκριμένα άτομα για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης τείνουν να χρησιμοποιούν την ένταση με την Τουρκία. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Πρέπει να απαλλαγούν από αυτό τον έρωτα τους για εξοπλισμούς, για συμμαχίες. Κάνει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό.

Μια χώρα που έχει χρέος €439 δισ., συνέχισε, πρέπει να είναι προσεκτική. «Δεν το λέω εγώ, το λένε Έλληνες που είναι λογικοί. Δυστυχώς αυτά τα άτομα συνεχίζουν την ένταση με την Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουν πουθενά με αυτά. Εμείς έχουμε απόλυτο δίκαιο. Και παρά τις παραβιάσεις, τους λέμε ελάτε να συζητήσουμε και να βρούμε ειρηνική λύση», ανέφερε. Επίσης κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρουσιάζει παλιές φωτογραφίες για να πλήξει την Τουρκία.

Χάρτης που δείχνει μισό Αιγαίο και Κρήτη τουρκικά 

Έναν απίστευτο χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη προσέφεραν οι οπαδοί του στον εθνικιστή ηγέτη του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Που σημειωτέον είναι και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαχτσελί επισκέφθηκε την έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», της οποίας ο ίδιος είναι ουσιαστικά επικεφαλής και είχε συνάντηση με στελέχη της.

Στη διάρκεια της τελετής οι οπαδοί του τού προσέφεραν αυτόν τον χάρτη όπου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και η Κρήτη αναφέρονται ως εδάφη της Τουρκίας.

Ο χάρτης φαίνεται να είχε ετοιμαστεί στη βάση των όσων ο Μπαχτσελί είχε πει πριν από ένα μήνα, όταν σε δηλώσεις του ζήτησε την ανακήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και  να ενταχθούν τα νησιά στην τουρκική επικράτεια.