Χρονοβόρες, πολύπλοκες και ατέρμονες είναι οι διαδικασίες ανάκλησης πολιτογραφήσεων, γι’ αυτό και οι πλείστες περιπτώσεις εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στα Δικαστήρια. 

Χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας των διαδικασιών είναι η περίπτωση του Μαλαισιανού επιχειρηματία Τζο Λόου, ο οποίος πήρε κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ήταν καταζητούμενος και γι’ αυτό έγινε ανάκληση της υπηκοότητάς του, διαδικασία που κινήθηκε από πέρσι. Ωστόσο, τυπικά παραμένει Κύπριος αφού η υπόθεσή του εκκρεμεί στο Δικαστήριο όπου καταχώρησε προσφυγή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» διορίζει και νέους δικηγόρους για την εκπροσώπησή του. 

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ύστερα και από το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου, αποφάσισε την ανάκληση 45 υπηκοοτήτων. 

Ήδη έχουν σταλεί οι σχετικές ειδοποιήσεις στους ενδιαφερομένους και τους δόθηκε περίοδος έξι μηνών για να υποβάλουν την ένστασή τους. Οι πλείστοι έχουν υποβάλει ένσταση για να τους αφαιρεθεί το κυπριακό διαβατήριο, γι’ αυτό και στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας αφού μελετά την ένσταση και τους λόγους που επικαλούνται οι επηρεαζόμενοι, ενημερώνεται σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών. Ο ΥΠΕΣ πηγαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο επιβεβαιώνει την απόφαση για αφαίρεση της υπηκοότητας. Απ’ εκεί και πέρα οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όπου εκεί θα ληφθεί απόφαση για την οριστική ή όχι αποστέρηση της υπηκοότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το σημαντικό, τόνισε ο κ. Νουρής, είναι πως υλοποιούνται μαζικά οι εισηγήσεις της Επιτροπής Νικολάτου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι συνεχώς αποστερούνται υπηκοότητας και πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε καταλόγους της ΕΕ και αφορούν το Ουκρανικό. Όπως είπε, από τις 27 Μαρτίου αρχικά αποστερήθηκαν της κυπριακής υπηκοότητας τέσσερα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες της ΕΕ, στη συνέχεια άλλοι τρεις και τον περασμένο Ιούνιο άλλοι τέσσερις. Χθες, μετά από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάκληση άλλων επτά διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Σύμφωνα με δήλωση του κ. Νουρή, η ανάκληση των διαβατηρίων αφορά στις περιπτώσεις τεσσάρων επενδυτών και τριών μελών οικογενειών, στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, των κυρώσεων της ΕΕ αλλά και των προνοιών της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η ανάκληση διαβατηρίων αφορά τόσο επενδυτές όσο και τα μέλη των οικογενειών τους (συζύγους και παιδιά), αφού όπως διαπιστώθηκε στην έκθεση Νικολάτου «τον ουσιώδη χρόνο 2007 – Αύγουστο 2020, υπήρξε μαζική παρανομία, δηλαδή υπέρβαση του σχετικού Νόμου, από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου και από άλλους, αναφορικά με την πολιτογράφηση μελών των οικογενειών των επενδυτών – επιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών εταιρειών – επενδυτών».

Στο μεταξύ, οι αποστερήσεις υπηκοοτήτων βασίζονται στον Νόμο 141(1) του 2002, όπου σύμφωνα με το άρθρο 113 «Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου αυτού το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί με Διάταγμα να στερήσει οποιονδήποτε τέτοιο πολίτη από την ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας εάν ικανοποιηθεί ότι η εγγραφή ή το πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις ή απόκρυψη οποιουδήποτε ουσιώδους γεγονότος.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «για τον πολύ μεγάλο αριθμό των πολιτογραφήσεων που έγιναν καθ’ υπέρβαση του Νόμου, χωρίς, ωστόσο, να ευθύνονται οι αιτητές, το ζήτημα της ανάκλησης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, αφού δυνατόν να δημιουργήθηκαν κεκτημένα δικαιώματα, δυνάμει του Κυπριακού ή του Ενωσιακού Δικαίου».