Σε διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται το Υπουργείο Μεταφορών αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από δω και πέρα για τη μεγάλη επένδυση σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, με δεδομένο πως η ανάδοχος εταιρεία παραβίασε ουσιώδη όρο της σύμβασης.

Το Υπουργείο Μεταφορών είχε ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο λύσης του συμβολαίου με την εταιρεία, η οποία παρά τη δέσμευση της ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 15 Απριλίου, δεν ανανέωσε εγγυητική για το λιμάνι Λάρνακας. «Πήραμε την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας και είμαστε σε διαβουλεύσεις μαζί τους για διευκρινίσεις», ανέφερε στον «Φ» ο Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας πως το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Μεταφορών. Αποφεύγοντας ν’ αναφέρει εάν η γνωμάτευση οδηγεί σε λύση του συμβολαίου με την Kition Ocean Holdings, υπέδειξε πως γίνεται επεξεργασία των βημάτων που πρέπει ν’ ακολουθήσει το κράτος, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.

Οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν αφορούν σε νομικούς όρους που περιλαμβάνονται στη σύμβαση με την εταιρεία, που έπρεπε να είχε ανανεώσει την εγγυητική από τις 31 Ιανουαρίου 2024. Αντ’ αυτού υπέβαλε μια σειρά από αιτήματα στην αρμόδια επιτροπή που επιβλέπει το έργο, με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στις εμπορικές αναπτύξεις. Σημειώνεται πως τον επόμενο μήνα λήγει και η τελευταία παράταση που δόθηκε στην Kition για την έναρξη των μεγάλων έργων σε λιμάνι και μαρίνα. Η ίδια η εταιρεία κρατά τα χαρτιά της κλειστά και παρά το γεγονός πως εκφράζει ετοιμότητα να υλοποιήσει το έργο, δεν διευκρινίζει εάν τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα έργα που αδειοδοτήθηκαν από τον Δήμο Λάρνακας.

Η εργατική αναταραχή στο λιμάνι εν τω μεταξύ, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει καταλαγιάσει έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Εργασίας που είχε συναντήσεις χθες στο γραφείο του με τις συντεχνίες των απεργών, καθώς και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως εργαζόμενοι στο λιμάνι κατήλθαν την Τετάρτη σε επ’ αόριστον απεργία καταγγέλλοντας την εταιρεία για παραβίαση της συμφωνίας για τα ωράρια και την υπερωριακή απασχόλησή τους.

Σημειώνεται πως εργαζόμενοι και εταιρεία θα συζητήσουν τη διαφορά τους σε προγραμματισμένο διάλογο που θα ξεκινήσει την Τρίτη με τη συμβολή του Υπ. Εργασίας.