Σε πολιτικά κριτήρια αποδίδει τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης της εφαρμογής της απόφασης του Εδάδ, σχετικά με την προσφυγή της κατά της Τουρκίας, η Τιτίνα Λοϊζίδου.

Τους ίδιους λόγους επικαλείται και το Υπουργείο Εξωτερικών, με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου, Κορνήλιο Κορνηλίου, να αναφέρει ότι δύο φιλικά προς την Κύπρο κράτη, η Ισπανία και η Ιταλία, αποφάσισαν ότι έφθασε η στιγμή να τερματιστεί η επιτήρηση, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ισορροπίες.

Ο κύριος Κορνηλίου έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, η οποία είναι επηρεασμένη, μεταξύ άλλων, από το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο Ουκρανικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Τερμάτισε τη διαδικασία επιτήρησης της απόφασης για Τ. Λοϊζίδου

Το σύστημα εμφανίστηκε αδύναμο να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ

Από την πλευρά της η Τιτίνα Λοϊζίδου δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η Επιτροπή είχε περιθώριο από το 2005 να επιτύχει εφαρμογή της απόφασης για αποκατάσταση της περιουσίας της στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, τόνισε, το σύστημα εμφανίστηκε αδύναμο να εφαρμόσει την απόφαση του Εδάδ. Ανέφερε ότι καλείται, πλέον, να προσφύγει στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, προκειμένου να διεκδικήσει αποκατάσταση της περιουσίας της στην Κερύνεια. 

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Κορνηλίου τόνισε ότι η χθεσινή απόφαση είναι νομικά έωλη.

Εξήγησε, ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε, πλήρως, με την απόφαση του Εδάδ, η επιτήρηση από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα έπρεπε να συνεχιστεί.

Χθες το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε απογοήτευση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ταυτόχρονα εξέφρασε απογοήτευση για τον αρνητικό ρόλο και εμπλοκή της Γραμματείας του Οργανισμού στο κλείσιμο της υπόθεσης.

“Σημειώνεται ότι η Τουρκία, παρά το ότι προχώρησε στην καταβολή μερικών αποζημιώσεων προς την κα Λοϊζίδου, συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει το σύνολο ή μέρος της περιουσίας της κας Λοϊζίδου.

Ως εκ τούτου, η απόφαση για τερματισμό της επιτήρησης / επίβλεψης εφαρμογής της απόφασης από πλευράς Συμβουλίου της Ευρώπης είναι νομικά έωλη και πολιτικά προβληματική.

Την ίδια ώρα στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία, την οποία το ΕΔΑΔ κατέστησε ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποστέρηση της περιουσίας της κας Λοϊζίδου, συνεπεία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση άρση ή/και τερματισμό των υποχρεώσεων της Τουρκίας για αποκατάσταση της περιουσίας της κας Λοϊζίδου”, ανάφερε το Υπουργείο.