Στο τελευταίο 30άρι του μαραθωνίου, εισήλθε και επίσημα από σήμερα η προεκλογική περίοδος, αφού τόσες είναι και οι μέρες που απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης την 5η Φεβρουαρίου. Κλείδωσε και επίσημα ο κατάλογος των 14 υποψηφιοτήτων με τη σημερινή υποβολή υποψηφιοτήτων και τα μηνύματα των υποψηφίων που απέστειλαν προς τους ψηφοφόρους, λίγο πριν την τελευταία στροφή. Πλέον, τα επιτελεία των υποψηφίων στρέφουν τα βέλη τους προς πάσα, ωφέλιμη και μη, κατεύθυνση με στόχο να κερδίσουν τη δύσκολη εκλογική μάχη του Φεβρουαρίου.

Με τον πλέον εύστοχο τρόπο αποτυπώνει τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελεύθερου» «Μάχη εντυπώσεων με 101 ονόματα».  Σε ό,τι αφορά στους τρεις βασικούς υποψηφίους Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, τα επιτελεία τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν στον χώρο της υποβολής υποψηφιοτήτων πέραν των 100 προσώπων, υποστηρικτών τους, κερδίζοντας το στοίχημα της επίδειξης της δυναμικής τους. 

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα, την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, την Καίτη Κληρίδου, θυγατέρα του ιδρυτή της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη, σύσσωμο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο, πλην του Κώστα Καδή, και πλειάδας βουλευτών, αξιωματούχων και στελεχών του κόμματός του, έφθασε στο Συνεδριακό Κέντρο ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανάμεσα στα σημαίνοντα στελέχη που βρέθηκαν στο πλευρό του Αβέρωφ Νεοφύτου βρέθηκαν και οι βετεράνοι του κόμματος, Ουρανία Σχίζα της ΓΟΔΗΣΥ και ο Παναγιώτης Δημητρίου, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της ηγεσίας. Την υποψηφιότητα Αβέρωφ υποστήριξε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Πάντως στον κατάλογο των 100 προσώπων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Νεοφύτου βρίσκονται 51 γυναίκες και 50 άνδρες. Περιλαμβάνονται ιστορικά στελέχη του κόμματος όπως ο Ιωάννης Κασουλίδης, η Καίτη Κληρίδου, ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο Φρίξος Κουλέρμος κ.α. 

Ο κ. Νεοφύτου, εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση και σίγουρος για τη νίκη του στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να διασπάσουν τον ΔΗΣΥ ότι θα πάρουν την απάντησή τους από την «ττενέκκα». Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Νεοφύτου στις δηλώσεις αναφέρθηκε επισταμένα στα θέματα οικονομίας, τονίζοντας πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπεραμύνθηκε της λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός ιδρύθηκε με τον σκοπό αυτό, γεγονός που θα αποτελέσει και την πιο ουσιώδη μεταρρύθμιση για τον τόπο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έφθασε τελευταίος στο Συνεδριακό Κέντρο με τη συνοδεία της συζύγου του Φιλίππας Καρσερά και των τεσσάρων θυγατέρων του για τη διαδικασία υποβολής της υποψηφιότητάς του. Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν μία συμβολική κίνηση προκειμένου να διαφανεί ότι η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αγκαλιάζεται από τη νέα γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Και ο κ. Χριστοδουλίδης έφθασε με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στον χώρο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίσαμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Μαρίνο Σιζόπουλο, τον Μάριο Καρογιάν, την Ελένη Θεοχάρους, τον δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, τoν τραγουδιστής Μιχάλη Χατζηγιάννη, την πρώην ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου ο και άλλα σημαίνοντα στελέχη και βουλευτές των κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του. Ανάμεσα στο πλήθος των υποστηρικτών ξεχωρίσαμε επίσης και την αδελφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Δώρου Λοϊζου, Αθηνούλα Λυμπουρή. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας, στρέφοντας το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών. Ακόμη, έκανε λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στη λογική της σύνθεσης και της συναίνεσης, χωρίς διχαστικό λόγο. Επεσήμανε ακόμη πως τίποτα δεν τελείωσε με τις δημοσκοπήσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να στείλει μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα των εκλογών, ενώ δήλωσε πανέτοιμος να κυβερνήσει στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που σκοπεύει να σχηματίσει σε μια λογική συναίνεσης και σύνθεσης. Τόνισε ακόμη πως θα αποφύγει τον διχαστικό λόγο, ενώ επισήμανε πως ασχέτως τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τίποτα δεν τελείωσε και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ψήφος. 

Η προτείνουσα την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, η μεγαλύτερη εκ των τεσσάρων θυγατέρων του Ιωάννα, σε δηλώσεις της σημείωσε ότι αν εκλεγεί θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και δήλωσε βέβαιη πως θα είναι πρόεδρος και σε όσους τον στηρίζουν και σε όσους δεν τον στηρίζουν.

Πάντως, μετά και την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τέθηκε και επίσημα εκτός του μητρώου μελών του ΔΗΣΥ. Σειρά θα πάρουν και άλλα μέλη του ΔΗΣΥ που υποστήριξαν είτε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είτε οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα.

Με τη θυγατέρα του Αθηνά και τη συνοδεία δεκάδων υποστηρικτών του έφθασε ιδιαίτερα ευδιάθετος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη προτάθηκε από τον νομικό Χαράλαμπο Προύντζο και υποστηρίχθηκε από την καταξιωμένη ηθοποιό, Δέσποινα Μπεμπεδέλη και σωρεία σημαίνοντων προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, του επιχειρείν, εργαζόμενους νέους της Κύπρου.

Πάντως, στο πλευρό του Ανδρέα Μαυρογιάννη βρέθηκαν στο Συνεδριακό, η ηγεσία του ΑΚΕΛ με Στεφάνου, Δαμιανού, Λουκαϊδη, τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους της ΠΕΟ, τον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, τον επιτελάρχη Πανίκο Παπαγεωργίου, τον Σταύρο Μαλά, την Άννα Θεολόγου, την Έφη Ξάνθου, την Αντιγόνη Σολωμωνίδου – Δρουσιώτου, την Αλεξία Κουντούρη, τον Πάνο Παρρά, τον Λεόντιο Φιλοθέου και πλειάδα υποστηρικτών. 

Το επιτελείο Μαυρογιάννη, αν και πορεύεται με τη βασική υποστήριξη του ΑΚΕΛ, ποντάρει ιδιαίτερα στην πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς, αφού και ο ίδιος σήμερα στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις χιλιάδες υποστηρικτές του που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους. Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη προοδευτικής αλλαγής στον τόπο μας, τονίζοντας πως αυτό αφορά δουλειά και δικαιώματα για τους εργαζομένους, ζωή με αξιοπρέπεια, τομές και μεταρρυθμίσεις. «Έχουμε το όραμα, το σχέδιο και τους ανθρώπους για να το κάνουμε πράξη», είπε ενώ ανέφερε πως σε αυτές τις εκλογές οι επιλογές είναι δύο: είτε συνέχιση των ίδιων πολιτικών με τους συνεχιστές Αναστασιάδη, είτε προοδευτική αλλαγή».

  

Πλαισιωμένος από τη σύζυγό του Εύα, τους βουλευτές και στελέχη του κόμματός του έφθασε στο Συνεδριακό Κέντρο για να υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η υποψηφιότητά του απευθύνεται σε αυτούς που δεν βολεύονται με το κατεστημένο και επιθυμούν την αλλαγή. Χαρακτήρισε το ΕΛΑΜ ως το ισχυρότερο ανάχωμα για τη μη αποδοχή λύσης ΔΔΟ. Πρόσθετα, αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές και στα ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της αλλαγής φύλου, τονίζοντας πως το ΕΛΑΜ θα αποτελέσει το εμπόδιο στην εφαρμογή τους.

Με το γνωστό λεωφορείο της εκστρατείας του και με τον ίδιο στη θέση του οδηγού, έφθασε στο Συνεδριακό Κέντρο ο Αχιλλέας  Δημητριάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τους γιούς του, τον… σκύλο του, την προτείνουσα Τιτίνα Λοϊζίδου, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και έναν σημαντικό αριθμό υποστηρικτών του, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών, εμπειρογνωμόνων και προσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

 Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση της Τιτίνας Λοϊζίδου έχει το δικό της συμβολισμό, αφού ο Αχιλλέας Δημητριάδης ήταν ο νομικός εκπρόσωπός της κατά την εκδίκαση προσφυγής της στο ΕΔΑΔ, ο οποίος πέτυχε και την καταδίκη της Τουρκίας. 

Ο κ. Δημητριάδης, μέσα από τις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως ήρθε και θα μείνει στην πολιτική ζωή του τόπου, αφού οι εκλογές αποτελούν για τον ίδιο την αφετηρία και όχι το τέλος του δρόμου. Τόνισε ακόμη πως ως άνθρωπος έμαθε να θέτει στόχους και να εργάζεται σκληρά για να τους πετύχει. Κορυφή των προτεραιοτήτων του αποτελεί το Κυπριακό και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Με τα μέλη της οικογένειας του και αριθμό υποστηρικτών του, προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο για να υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Κολοκασίδης. Ο ίδιος απέστειλε μηνύματα κατά της ΔΔΟ ως βάσης λύσης του Κυπριακού, ενώ έκανε αναφορά σε αλλαγές που απαιτούνται για τη βελτίωση της δημοκρατίας. Αρνείται, όπως είπε, να συμβιβαστεί με το τέρας της διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του κ. Κολοκασίδη βρέθηκε και ο νομικός Ανδρέας Σ. Αγγελίδης. Την υποψηφιότητά του Γιώργου Κολοκασίδη πρότεινε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου. 

Συνοδεία, διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ανθρώπων του πολιτισμού και του πνεύματος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Την υποψηφιότητά του πρότεινε ο ζωγράφος Ανδρέας Λαδόμματος. Στις δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σημείωσε πως δεν υπόσχεται μια εύκολη ζωή στους πολίτες, αλλά μια πολιτεία που θα βγάζει στον καθένα τον καλύτερό του εαυτό.

Τα μηνύματα των «μικρών»

Τα δύο λεπτά τοποθέτησης που τους αναλογούσαν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον οι μικρότεροι υποψήφιοι για να αναφερθούν σε θέσεις και προσδοκίες από την υποψηφιότητά τους. Πρώτος ο Πάφιος για 5η φορά υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ευστρατίου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η υποψηφιότητα του έχει ως στόχο να ακουστούν τα προβλήματα του λαού και να λυθεί το Κυπριακό. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα σύνορα μας δεν είναι στην Λευκωσία, αλλά στην Αμμόχωστο, στη Μόρφου και στην Κερύνεια. 

Δεύτερος υπέβαλε υποψηφιότητα ο Λούκας Σταύρου για ακόμη μία φορά, αξιώνοντας μέσω των θέσεών του την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία.

 

Τη μάχη της συγκέντρωσης των 100 προσώπων που θα την υποστηρίξουν, κέρδισε η υποψήφια Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, η οποία στο παρά πέντε της υποβολής κατάφερε τον στόχο της και βρέθηκε στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων. «Επιμένω να αγωνίζομαι για τους Κυπρίους και βήμα –  βήμα θα τα καταφέρουμε και στην προεδρία. Σας αγαπώ πολύ, τον κόσμο, τους Κύπριους κι αυτή είναι η πιο καλή δήλωση που μπορώ να δώσω, είπε.

Τις θέσεις του ενάντια στην ΔΔΟ και υπέρ του ενιαίου κράτους, χωρίς στρατό εξέφρασε ο Αλέξιος Σαββίδης κατά τη διάρκεια της υποβολής υποψηφιότητας  του. «Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, εισβολής και εθνοκάθαρσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάθε πολίτης και μια ψήφος. Προχωρούμε στην οικονομία. Κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ καθαρά στους πολίτες που δουλεύουν οκτάωρη εργασία, 1.000 ευρώ κατώτατη σύνταξη, επιστροφή όλων των προστίμων που έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής χούντας που περάσαμε του κορωνοϊού και διακοπή κάθε δικαστικής διαδικασίας», είπε.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ανδρόνικος Ζερβίδης υπέβαλε την υποψηφιότητά του με ένα σατυρικό μανιφέστο 77 σελίδων, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει λύσεις για όλα τα προβλήματα της Κύπρου. Με τη σειρά του, αξιώνει την υπογραφή λύσης με τους Τούρκους για το Κυπριακό. 

Την πίστη του στον άλλο δρόμο της ανάπτυξης, εξέφρασε υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους. Η υποψηφιότητά του, όπως σημείωσε, αγκαλιάστηκε από άκρη σε άκρη της Κύπρου και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.

Ως εκπρόσωπος κόμματος υπέβαλε την υποψηφιότητά της η Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, με το σύντομό μήνυμά της πως σε περίπτωση εκλογής της θα δώσει τον προεδρικό μισθό σε φιλανθρωπικό σκοπό. «Δεν θέλουμε καθόλου πόλεμο στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε τη λύση του προβλήματος χωρίς επέμβαση του στρατού, σημείωσε.