Με τα 101 ονόματα σε μια λίστα θα προσέλθουν σήμερα το πρωί οι επίδοξοι ένοικοι του Προεδρικού Μεγάρου και με ένα διχίλιαρο ευρώ στο χέρι, για να μπορέσουν να καταθέσουν και επισήμως την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. Πέραν του διαδικαστικού, η σημερινή ημέρα είναι και μια ευκαιρία ενός εκάστου υποψηφίου να δείξει και το εκτόπισμά του, αλλά και να στείλει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα στο εκλογικό σώμα, είτε ευρύτερα είτε προς συγκεκριμένο πολιτικό ακροατήριο. Ενίοτε τα ονόματα των ατόμων που μπαίνουν στη λίστα μπορούν να λειτουργήσουν και ως «κράχτες» για προσέλκυση ψηφοφόρων, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να δώσουν κι ένα πρώτο στίγμα των σχεδίων για την επόμενη κυβέρνηση. 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι υποψήφιοι φρόντισαν να διαρρεύσουν τα ονόματα των ατόμων που θα προτείνουν την υποψηφιότητά τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και μέσα από την κίνηση αυτή άφησαν να φανούν κάποιες θέσεις/ προθέσεις τους αλλά κυρίως για το μήνυμα που θέλουν να στείλουν και προς ποιους απευθύνονται. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με την Αννίτα Δημητρίου να προτείνει την υποψηφιότητά του, είναι ξεκάθαρο πως απευθύνεται πρώτα και κύρια στον σκληρό πυρήνα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μέσω του Χαράλαμπου Προύντζου επιδιώκει να αναδείξει την πολυσυλλεκτικότητα και συνάμα να απαντήσει στην κατηγορία ότι είναι υποψήφιος το ΑΚΕΛ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσω της 18χρονης θυγατέρας του Ιωάννας, στοχεύει προς τη νέα γενιά που αποκτά για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου, αλλά και προς όσους τα προηγούμενα χρόνια απείχαν. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης βγαίνει μπροστά με την Τιτίνα Λοϊζίδου, το άτομο με το οποίο κατάφεραν να βάλουν την Τουρκία στο σκαμνί και να την καταδικάσουν. Και ο Γιώργος Κολοκασίδης, μέσω του Κωστή Ευσταθίιου κτυπά προς συγκεκριμένο ακροατήριο, όχι μόνο της ΕΔΕΚ. 

 Με την Αννίτα Δημητρίου στην πρώτη θέση της λίστας των 101 ονομάτων είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αποτελεί τη δεύτερη στην ιεραρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευθύς μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πέραν όμως του θεσμικού της χαρακτήρα, η Αννίτα Δημητρίου είναι το πρόσωπο που καταγράφει την τελευταία σημαντική προσωπική επιτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου με την ανάδειξή της στην Προεδρία της Βουλής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να κινείται προκειμένου να προταθεί από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη, κάτι που ήταν εξ υπαρχής δύσκολο λαμβανομένου υπόψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αρχή διαμήνυσε πως θέλει να διαφυλάξει τον θεσμικό του ρόλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

>>Έκπληξη από… μπρούντζο: Ένα 24ωρο πριν από την υποβολή υποψηφιοτήτων το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη φρόντισε να διαρρεύσει το όνομα του ατόμου που θα τον προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον δικηγόρο Χαράλαμπο Προύντζο, ένα άτομο που τοποθετείται στον χώρο της κεντροδεξιάς, μέσου του οποίου ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θέλει να στείλει μηνύματα πέραν από το χώρο του ΑΚΕΛ και κυρίως σε χώρους της αστικής Λευκωσία αλλά και σε οικονομικούς κύκλους. Το γεγονός ότι ο Χ. Προύντζος προέρχεται από επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί και μια απάντηση προς όσους βλέπουν με επιφύλαξη τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στα θέματα της οικονομίας. Παράλληλα, με τις ισχυρές θέσεις που έχει σε σειρά θεμάτων και κυρίως στο Κυπριακό, πέραν της σύμπλευσης με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να φέρει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά. 

Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Προύντζος σε δήλωσή του φρόντισε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο κεφάλαιο οικονομία: «Στην οικονομία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πρεσβεύει ένα σύγχρονο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Παρά τις θετικές επιδόσεις συγκεκριμένων δεικτών, όπως η ανεργία και η υψηλή ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ένας στους πέντε συμπολίτες μας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αδυνατεί να αποκτήσει στέγη».

>> Η Ιωάννα, η Τιτίνα και ο Λαδόμματος: Η 18χρονη Ιωάννα θα προτείνει τον πατέρα της Νίκο Χριστοδουλίδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κίνηση που στοχεύει στο να στείλει μήνυμα ότι η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη αγκαλιάζεται από τη νεολαία. Απ’ εκεί και πέρα η προσοχή στρέφεται στα άτομα που θα συμπεριλάβει στη λίστα των 100 υποστηρικτών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας μεταξύ άλλων θα βρίσκονται ο πρώην υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, η Κλέα Παπαέλληνα, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Γιάννος Ιωάννου. Τη λίστα Χριστοδουλίδη περιμένουν στην Πινδάρου προκειμένου να τσεκάρουν ποιοι είναι οι συνεγαρμικοί και να τους θέσουν εκτός κομματικού μητρώου. 

Αχιλλέας Δημητριάδης και Τιτίνα Λοϊζιδου έχουν μια παράλληλη πορεία και δεν αποτέλεσε έκπληξη το ότι θα είναι το άτομο που θα τον προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τον Γιώργο Κολοκασίδη θα τον προτείνει ο Κωστής Ευσταθίου, κίνηση που ανοίγει νέο κεφάλαιο προβλημάτων εντός της ΕΔΕΚ. Τέλος, όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αυτός που θα προτείνει την υποψηφιότητά του είναι ο Ανδρέας Λαδόμματος.