Για πρώτη φορά είναι τόσο έντονη η παρουσία γυναικών στην Κυβέρνηση, δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή διαβεβαίωσης στη Βουλή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από αύριο δουλειά, δουλειά, δουλειά». Τόνισε επίσης ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη και αυτή βοηθάει στο να βελτιωνόμαστε.

«Χθες ανακοινώσαμε 25 διορισμούς, 14 άνδρες και 11 γυναίκες. Ναι, υπάρχει συμμετοχή πρώην υπουργών και στέλνουμε το μήνυμα για σοβαρότητα στην Oικονομία. Την ίδια ώρα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου που με επιτυχία εφάρμοσε τη μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ καλείται τώρα ως Υπουργός Εσωτερικών να εφαρμόσει και μια άλλη πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Είχα πει ότι δεν θα διορίσω κανένα από τους υπουργούς της τελευταίας Κυβέρνησης. Πάμε μπροστά, εμείς θέλουμε την κριτική καθημερινά», ανέφερε.

Απαντώντας εκ νέου στις επικρίσεις για το Υπουργικό, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό και κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές ανάμεσα στις προεκλογικές του υποσχέσεις για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και στο τελικό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι χθες ανακοινώθηκαν 25 διορισμοί, 14 άντρες και 11 γυναίκες. Υπάρχουν δύο πρώην Υπουργοί οι οποίοι έχουν διοριστεί για συγκεκριμένο αντικείμενο. “Υπάρχει λόγος για τους συγκεκριμένους διορισμούς. Υπουργοί οι οποίοι είναι τεχνοκράτες. Να αναφέρω ότι ο κ. Ιωάννου έχει με μεγάλη επιτυχία εφαρμόσει το ΓεΣΥ και αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο Υπουργείο για να εφαρμόσει ανάμεσα σε άλλα και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Επιπρόσθετα, για τον Μάκη Κεραυνό είπε ότι είναι ένας “πετυχημένος Υπουργός Οικονομικών, για να στείλουμε το μήνυμα της συνέχειας όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Έχω πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλές φορές, ότι ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας, δεν πρέπει να επηρεάζονται οι πολιτικές μας από εκλογικούς κύκλους και δεν παίζεις με την οικονομία”.

Πρόσθεσε ότι η όποια κριτική έγινε είναι καλοδεχούμενη. “Είμαστε εδώ για να κρινόμαστε καθημερινά”, είπε, προσθέτοντας ότι στο τέλος της ημέρας θα κριθούμε από το έργο που θα παραχθεί από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα διορισμοί που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από ανθρώπους του πολιτισμού για τον διορισμό του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και για το ότι δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στον Γιάννη Τουμαζή να ολοκληρώσει το έργο του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι “τα μέλη του  νυν Υπουργικού Συμβουλίου είχαν υπογράψει δημόσια ότι δεν επιθυμούν να είναι μέλη μιας ενδεχόμενης δικής μου κυβέρνησης” και “οφείλω να το σεβαστό”. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, ο κ. Χατζηγιάννης είναι “ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και ο ίδιος θα κρίνεται καθημερινά”.