Την προσπάθεια δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μέσα από μια σειρά ενεργειών, όπως επαφές με τους προέδρους των θεσμών της ΕΕ, διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και μέσα από τη σύντομη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προώθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο περιθώριο του γεύματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν (a pull aside συνομιλία). 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από την Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για τη συζήτηση που είχαν στην Λευκωσία και για την πρόταση του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε., στο πλαίσιο της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλίων, μετά από τις εκλογές στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πλήρες σχέδιο ΠτΔ για εμπλοκή Ε.Ε. στο Κυπριακό (βίντεο)

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, καλωσόρισε τον ΠτΔ και, όπως ανέφερε, παραμένει δεσμευμένη για λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε στους θεσμούς της ΕΕ το περιεχόμενο του άτυπου έγγραφου (non paper), το οποίο αποτελεί τον οδηγό των ενεργειών, που θεωρεί η Λευκωσία ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν, για να ξεκλειδώσει η διαδικασία στο Κυπριακό, αποτυπώνοντας με ποιο τρόπο θα επωφεληθούν όλοι μέσα από αυτό, όπως Τ/κ, Τουρκία και ΕΕ. Όπως αναφέρεται από πλευράς Λευκωσίας, ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τους αξιωματούχους για προώθηση της πρότασής του για το Κυπριακό.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το ΕΛΚ, σε ανακοίνωσή του, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΕΛΚ, επικρότησε τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις προσπάθειές του να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για την πρότασή του για ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις συνομιλίες.