Αποστολή Βρυξέλλες: Nικολέττα Κουρούσιη

Ανέκαθεν ήταν παρούσα η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει σε δημοσιογράφους την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την παρουσία Φρανς Τίμερμανς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φεντερίκας Μογκερίνι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Κράνς Μοντάνα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή διάσταση της λύσης του Κυπριακού. Τόνισε ακόμη ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί ο τρόπος, ούτως ώστε να λειτουργήσει η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, μέσω διορισμένης πολιτικής προσωπικότητας, προτού απορριφθεί από Τουρκία και Βρετανία, οι οποίες τελευταίως φέρουν ενστάσεις για ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παράλληλα ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Κυπριακό τον Δεκεμβρίου 2020, όπου γινόταν λόγος για διορισμό εκπροσώπου της ΕΕ, σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ήδη βάση συζήτησης για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και η συζήτηση δεν αρχίζει από το κενό.