To Top
18:28 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΕΕ: Σπεύδει για κυρώσεις μετά τις «απειλές» του ΥΠΕΞ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΕΕ: Σπεύδει για κυρώσεις μετά τις «απειλές» του ΥΠΕΞ
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου 2020, 1:46 μμ
Η ΕΕ επιταχύνει τη διαδικασία εξέτασης νομικών κυρώσεων, ήτοι στοχευμένων μέτρων, κατά συγκεκριμένων οντοτήτων και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Η απόφαση λήφθηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), ως αποτέλεσμα της νέας προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 και μετά από προειδοποίηση την οποία, όπως πληροφορούμαστε, απηύθυνε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης προς τους εταίρους. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπέδειξε ότι αν δεν επιβληθούν μέτρα άμεσα, τότε η Λευκωσία θα αναγκαστεί να μπλοκάρει «οριζόντια» όλες τις δράσεις ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς καμιά εξαίρεση.
 
Η προειδοποίηση του Νίκου Χριστοδουλίδη έπιασε τόπο με αποτέλεσμα το ΣΕΥ να τοποθετήσει συγκεκριμένη αναφορά στα πρακτικά, την οποία ανέγνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ. Η θέση αυτή στην οποία ομόφωνα κατέληξαν τα κράτη-μέλη, αναφέρει: «Υπό το φως της νέας τουρκικής παράνομης γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά στους καταλόγους φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες έκνομες δραστηριότητες». 

Σε πρακτικό επίπεδο, η εν λόγω απόφαση μεταφράζεται σε άμεση επανέναρξη των συζητήσεων στη βάση της λίστας ονομάτων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που υπέβαλε η Λευκωσία. Με στόχο την ενεργοποίηση των  εγκεκριμένων νομικών πράξεων προκειμένου να επιβληθούν, αναλόγως των δυνατοτήτων που παρέχονται, είτε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, είτε και απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ (εφόσον πρόκειται για πολίτες τρίτων κρατών). Οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας Relex και ως αποτέλεσμα της «αφυπνιστικής» δήλωσης του ΣΕΥ, τα κράτη-μέλη δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία να μην προχωρήσουν ουσιαστικά στην εξέταση της λίστας που υπέβαλε η Λευκωσία, λαμβάνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις. Απαντώντας σε ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιοσέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η εργασία επί του προκειμένου βρίσκεται σε εξέλιξη (work in progress). 
 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ΣΕΥ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ιδιαίτερα έντονος και παρουσίασε με τα μελανότερα των χρωμάτων τη κατάσταση που επικρατεί στη Κύπρο με τις διαδοχικές έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, καλώντας τους εταίρους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να περάσουν επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις. Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τη θέση Χριστοδουλίδη υιοθέτησε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι παρήλθε ο χρόνος των δηλώσεων συμπαράστασης και έφτασε η ώρα για συγκεκριμένες ενέργειες. Σημειώνεται πάντως ότι η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Μπορέλ, την οποία δημοσιεύσαμε στη χθεσινή μας έκδοση, κινείτο στη λογική των φραστικών κορωνών και της έκφρασης στήριξης άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, κάτι που επισημάναμε. 
 
Κατά τη συζήτηση στο ΣΕΥ, στο πλαίσιο των τρεχόντων θεμάτων (current affairs), οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη έτυχαν στήριξης από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Καμιά άλλη χώρα δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας, αν και συζητήσεις έγιναν αναφορικά με τη μορφή που θα προσλάμβανε η πολιτική υπόδειξη για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης του καταλόγου ονομάτων που υπέβαλε η Λευκωσία στην αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου. Δεδομένου ότι τρία τουλάχιστον κράτη-μέλη δεσμεύονται από εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση Συμπερασμάτων, κρίθηκε τελικά ορθότερο η εν λόγω δήλωση να περιληφθεί, χωρίς καμιά απολύτως ένσταση, στα πρακτικά της συνεδρίας του ΣΕΥ. 
 
Σημειώνεται ότι ο «Φ» δεν δημοσιοποιεί πληροφορίες αναφορικά με τα ονόματα νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που συζητούνται στη Relex. Αφενός, γιατί η δημοσιοποίηση ονομάτων ενδέχεται να αξιοποιηθεί προκειμένου η υπόθεση να «πέσει» στο Δικαστήριο, ενώ θα λειτουργήσει και σαν καμπανάκι προκειμένου κάποιοι που ενδεχομένως διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ, να τα μεταφέρουν προ του κινδύνου να παγώσουν. 
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 
 
Από τα λόγια, στις πράξεις
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Φ», στη παρέμβασή του, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει την παράνομη δράση της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου που συνδέεται άμεσα και με το πως συμπεριφέρεται στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής. 
 
 Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, από το Σάββατο το βράδυ η Τουρκία βρίσκεται εντός τεμαχίου στην ΑΟΖ της ΚΔ που έχει αδειοδοτηθεί σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, την TOTAL και την ΕΝΙ. Η δράση της Τουρκίας δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της ΚΔ αλλά και ενάντια εταιρειών ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως επίσης και ενάντια της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει στην Ανατολική Μεσόγειο ως έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομo, είπε ο ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:
 
«Σας έχω ενημερώσει πολλές φορές για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, έχουν εκδοθεί αρκετές υποστηρικτικές ανακοινώσεις και σας ευχαρίστησα πολύ γι’ αυτό». Αλλά, σημείωσε, «η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ».  Υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο συγκεκριμένα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ΥΠΕΞ ζήτησε απ’ όλους ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για εντατικοποίηση και ολοκλήρωση αμέσως των σχετικών διαδικασιών. «Επιθυμώ να ξεκαθαρίζω ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος που συζητούμε στην ΕΕ και αφορά στην Τουρκία», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξελλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...