Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «100 χρόνια από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη» διοργανώνεται το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Ακροπόλεως, στη Λευκωσία.
 
Διοργανωτές είναι η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Λύκειο Ακροπόλεως.
 
Στην ημερίδα θα παραστεί η σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη, Ελένη Σαμαράκη.   
 
To 2020 κηρύχθηκε Έτος Αντώνη Σαμαράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα (1919-2003), στο πλαίσιο προσπάθειας αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για το έργο του σημαντικού λογοτέχνη και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη με προβολή οπτικογραφημένου θεατρικού δρώμενου, βασισμένου σε διηγήματα του συγγραφέα, από μαθητές του Λυκείου Ακρόπολης.
 
Θα μιλήσουν σημαντικοί ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα αναπτύσσοντας θέματα όπως την πολύχρονη σχέση του Σαμαράκη με την Κύπρο και τις αναφορές στον κυπριακό Τύπο, την αγάπη του για τους νέους, την παρουσία των ζώων στο πεζογραφικό έργο του. Ομιλητές θα είναι οι δρ Θεόδωρος Κουρεμπανάς, Αρχαιολόγος, Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Ευτυχία Αναστοπούλου, Υπάλληλος της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών πολιτικών προσωπικοτήτων και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, δρ Άγγελος Χρυσοστόμου, Φιλόλογος, δρ Βασιλική Σελιώτη, Φιλόλογος και δρ Κυριάκος Ιωάννου, Μεταδικτατορικός Ερευνητής Α.Π.Θ.
 
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Παντελής Σκλιάς, ο πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρίνος Πουργούρης και ο διευθυντής του Λυκείου Ακροπόλεως Σόλων Χαραλάμπους. 

 
  • Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, Λευκωσία, Αμφιθέατρο Λυκείου Ακροπόλεως, 9π.μ.- 1μ.μ.
 
Από τους πολυμεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ο Σαμαράκης μίλησε μέσα από το έργο του για την ανημποριά του απλού ανθρώπου απέναντι στον ολοκληρωτισμό και την κρατική εξουσία, για την πυρηνική απειλή, την απώλεια ιδανικών, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και την αποξένωση του ατόμου σε μία αδιάφορη, καταναλωτική κοινωνία.
 
Το μυθιστόρημά του «Το Λάθος», που εκδόθηκε το 1965, περιγράφει ένα κράτος εφιάλτη υπό ολοκληρωτικό καθεστώς και αποδείχτηκε προφητικό, καθώς δύο μόλις χρόνια μετά επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, ενώ το βιβλίο του γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το 1975. 
 
Ο Αντώνης Σαμαράκης εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διασκέψεις της UNESCO και έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων», όπου έφηβοι από ολόκληρη τη χώρα ασκούνται στον κοινοβουλευτικό διάλογο για μία ημέρα.  
 
Πρόγραμμα
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου
 
8:30-9:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ
9:00-9:30 Χαιρετισμοί:
Διευθυντής Λυκείου Ακροπόλεως, Δρ Σόλων Χαραλάμπους
Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπλ. Καθηγητής Μαρίνος Πουργούρης
Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς
Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου
 
Πρώτο μέρος: Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη
 
9:30-10:00 Παρουσίαση για τη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη. Προβολή οπτικογραφημένου θεατρικού δρώμενου, βασισμένου σε διηγήματα του συγγραφέα (Μαθητές/-τριες του Λυκείου Ακρόπολης: Τσαγγαρίδου Μαρία, Κεντώνης Αντώνης, Παγιάση Μαρίνα, Παπαβασιλείου Άρτεμις, Χρυσοβιτσιώτη Ιωάννα, Τσαγγαρίδης Μιχάλης. Καθοδήγηση: Δρ Αλέξανδρος Μπαζούκης, Μαρία Αμερικάνου, φιλόλογοι)
 
Δεύτερο μέρος: Εργασίες της επιστημονικής ημερίδας
Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Συντονιστής: Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων
10:00-10:20 Δρ Θεόδωρος Κουρεμπανάς, Αρχαιολόγος, «Αναμνήσεις από τον Αντώνη Σαμαράκη»
10:20-10:40 Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου «Σαμαράκης και Κύπρος: Μια πολύχρονη σχέση»
10:40-11:00 Ευτυχία Αναστοπούλου, Υπάλληλος της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών πολιτικών προσωπικοτήτων, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, «Επιστολικά τεκμήρια και μικροϊστορία: Αντώνης Σαμαράκης και νέοι – μια πρώτη προσέγγιση (1973-1982)»
 
11.00-11.10 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
 
11.10-11.40 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
 
Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Συντονίστρια: Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων
11:40-12:00 Δρ Άγγελος Χρυσοστόμου, Φιλόλογος, Β.Δ., «Ο Σαμαράκης μέσα από τον κυπριακό Τύπο»
12:00-12:20 Δρ Βασιλική Σελιώτη, Φιλόλογος, Β.Δ., «Σήματα ελπίδας και κινδύνου: Ο Αντώνης Σαμαράκης υπό το φως της κριτικής του Παναγιώτη Μουλλά»
12:20-12:40 Δρ Κυριάκος Ιωάννου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Α.Π.Θ., «Η παρουσία των ζώων στο πεζογραφικό έργο του Αντώνη
Σαμαράκη»
 
12:40-12:50 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
 
12:50-13:00 ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Παρουσίαση: Χρυσούλα Αλεξάνδρου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων
 
Πηγή: philenews